17.1.2018 13:12

Γελάνε κι οι πέτρες με τις αναλύσεις του ΣΥΡΙΖΑ: υπεύθυνοι για τη μη λύση του προσφυγικού Πολύδωρος και «πολίτης»!

Πώς να προσδοκά κανείς χειρισμούς σοβαρότητας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης με τέτοιου είδους ερμηνείες από όσους βρίσκονται σε θέση ευθύνης; Περισσότερο για να μην κατηγορηθεί για πλήρη … αφωνία, κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο (μυρίζει από μακριά δική της ανάλυση η γραφή) και τοπικός βουλευτής συνυπογράφουν κοινή ανακοίνωση, με την οποία δείχνουν ως υπαίτιους της αδυναμίας να εντοπιστεί λύση στο μεταναστευτικό το συνδυασμό Λαμπρινούδη και τον «πολίτη»!

Αν τελικώς η κυβέρνηση κάνει τόσο φιλοσοφημένες αναλύσεις, η κοινωνία το μόνο που μπορεί να συμπεράνει είναι ότι για να χτιστούν βάσεις σοβαρής αντιμετώπισης στο μεταναστευτικό η μόνη λύση είναι να ευχόμαστε να πλησιάσουν οι εκλογές.

Η ανακοίνωση

«Μια σειρά από γεγονότα διαδραματίζονται εδώ και καιρό στον τόπο μας, με αποκορύφωμα την ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 12-1-2018 στην συζήτηση για το προσφυγικό.

Ξεκαθαρίζουμε από την  αρχή  ότι δεν έχουμε σκοπό να εξιδανικεύσουμε την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την κυβέρνηση.Αναγνωρίζουμε ότι έχουν υπάρξει λάθη και καθυστερήσεις.Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το προσφυγικό είναι παγκόσμιο ζήτημα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.Ξέρουμε όλοι ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ η μεταναστευτική πολιτική ήταν χωρίς σχεδιασμό και κυβερνητικά υποβαθμισμένη· ουσιαστικά εξαντλούνταν σε υποδομές τύπου Αμυγδαλέζας και σε λογικές απάνθρωπης αποτροπής που οδηγούσε σε περιστατικά όπως στο Φαρμακονήσι.

Επίσης,δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ είχαν γίνει όλες οι ενέργειες και είχαν εξασφαλισθεί  κονδύλια για να γίνει κέντρο υποδοχής στο ΧΑΔΑ,τελικά με ευθύνη πρωτίστως της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και των εσωτερικών διχογνωμιών της δημοτικής πλειοψηφίας εγκαταλείφθηκε αυτή η λύση. Οι σημερινές συνθήκες στη ΒΙΑΛ και οι – σε μεγάλο βαθμό κατανοητές – αντιδράσεις των κατοίκων του Χαλκειούς καταδεικνύουν πόσο κατάφωρα λανθασμένη υπήρξε αυτή η απόφαση.

Σε αυτό το σημείο θεωρούμε απαραίτητο να υπενθυμίσουμε την συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία  υπογράφηκε με τα σύνορα μας κλειστά και η οποία, ανεξάρτητα των ενστάσεων που έχουμε διατυπώσει, έχει φέρει αποτελέσματα. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας (Μάρτιος 2016) έχουν έρθει στη Χίο περί τους 14.000 πρόσφυγες – μετανάστες (σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείου), ενώ στο νησί σήμερα διαμένουν λιγότεροι από 2.000 αιτούντες άσυλο, κάτι που δείχνει ότι γίνεται σημαντική «αποσυμφόρηση», έστω και όχι στο βαθμό που επιτάσσει η  χωρητικότητα της ΒΙΑΛ.

Δεδομένης της γεωγραφικής θέση της Χίου που ευνοεί προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, καθώς και το ότι οι τελευταίες εξαρτώνται άμεσα από εξαιρετικά σύνθετα φαινόμενα όπως οι πόλεμοι, τα αυταρχικά καθεστώτα και η φτώχεια, το λογικό και συμφέρον για τη Χίο είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή από όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου και ο βουλευτής Χίου από πολύ νωρίς με σειρά  ανακοινώσεων και δηλώσεων έχουμε επισημάνει με κάθε τρόπο ότι, δυστυχώς, πολιτικάντηδες του παλιού και διεφθαρμένου καθεστώτος προσπαθούν συστηματικά να καπηλευτούν τις αγωνίες των κατοίκων της Χίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιούν τους κατοίκους του Χαλκειούς, τη στιγμή που  οι ίδιοι δημόσια πρότειναν κλειστό κέντρο μέσα στην ΒΙΑΛ! Είναι οι ίδιοι που ενώ πέρασαν από όλες σχεδόν τις θέσεις εξουσίας στον τόπο μας τον καιρό τηςανάπτυξης και της χλιδής δεν βοήθησαν σε τίποτε πραγματικάτη Χίο.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό αυτοί οι ίδιοι, μαζί με μικρή μειοψηφία ακροδεξιών και την ασταμάτητη «αντικειμενική προβολή» από τοπικό ΜΜΕ, να παίρνουν  ρόλο προστάτη των δίκαια αγανακτισμένων περιοίκων της ΒΙΑΛ που ταλαιπωρούνται από το προσφυγικό, δηλητηριάζοντας τους (άθελα;) με ρατσισμό και μισαλλοδοξία. Έχοντας επιλέξει την ακραία πόλωση, που είναι επικίνδυνη και διχαστική για τη Χίο, δεν θέλουν να βρεθεί λύση, αλλά πυροδοτούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν μας τιμούν. Οι Χιώτες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει προσφυγιά και έχουμε δείξει  έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες-μετανάστες.

Είναι φανερό ότι δεν τους νοιάζει η ψύχραιμη και ρεαλιστική συζήτηση για την τοπική αντιμετώπιση του προσφυγικού, η ασφάλεια των κατοίκων και η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων  μέσα στο καταχείμωνο.Αυτά θα έπρεπε να τους απασχολούν και όχι  οι εντάσεις και οι ακρότητες.»

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ