13.7.2018 12:46

Γ. Παγουλάτος «Η συρρίκνωση του πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα»

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Με σκηνή από την ταινία «under ground» του Εμίρ Κουστουρίτσα, όπου ένα νησί αποσπάται από τον ηπειρωτικό κορμό και οι κάτοικοι γλεντούν την ώρα που το νησί πλέει μόνο του και αβοήθητο μεσοπέλαγα, παρομοίασε την πορεία της χώρα το 2015, ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας  του παν. Αθηνών Γ. Παγουλάτος, ο οποίος ήταν βασικός ομιλητής στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Χίου με θέμα « Η κρίση και η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Η Ελλάδα είναι σαν το νησί της ταινίας του Εμίρ Κουστουρίτσα

Σε ένα ιδιαίτερα ενεργητικό ακροατήριο που συμμετείχε με ερωτήσεις και παρεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Παγουλάτος ανέπτυξε την άποψη του για τη «δραματική» όπως την χαρακτήρισε «άνοιξη του 2015» όπου η Ελλάδα διακινδύνεψε το ευρωπαϊκό της κεκτημένο. « Το ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη είναι ένα ιστορικό κεκτημένο το οποίο μπήκε σε κίνδυνο και σε αμφισβήτηση  την περίοδο τυχοδιωκτισμού των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ήταν μια περίοδος όπου όλοι μας νοιώσαμε ανησυχία, θυμό, ατονία. Η Ελλάδα μου θύμισε το νησί της ταινίας του Κουστουρίτσα. Η ζημιά που έγινε εκείνο το εξάμηνο είναι μη αναστρέψιμη. Δεν μπορεί να ποσοστικοποιηθεί. Αλλά για εμένα η σημαντικότερη απώλεια εκείνης της περιόδου είναι η στασιμότητα», ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από το φυσικό κεφάλαιο χάθηκε και ανθρώπινο.

«Το 2014 η ελληνική οικονομία είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης έκλεισε με 0,8%, Ήταν καλός δείκτης ανάπτυξης για το 2014 για όλη την Ευρώπη. Όταν η οικονομία το καλοκαίρι του 2014 έβγαινε από την κρίση είχε χαιρετιστεί από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Θα περίμενε κανείς ότι το 2015 θα αναπτυσσόμασταν. Το δράμα δεν είναι μόνο ότι αυτό ανατράπηκε», υπογράμμισε ο καθηγητής αλλά ότι η χώρα έχασε την ευκαιρία ανάπτυξης . «Το  2015 ήταν η  καλύτερη οικονομική συγκυρία για την ευρωζώνη,. Έβρεχε χρήμα φτηνού πετρελαίου και φτηνού ευρώ. Το 2015 όλες οι οικονομίας έδειξαν ανάπτυξη . Η μόνη χώρα σε ύφεση ήταν η Ελλάδα.  

Η πιο λαϊκιστική κυβέρνηση της Ευρώπης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Όπως τόνισε ο Γ. Παγουλάτος το παράδειγμα της  λαϊκίστικης πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε αποτρεπτικά για άλλα κράτη να εκλέξουν τέτοιου είδους κυβερνήσεις. « Είναι δύσκολο σε μία χώρα που μαστίζεται από τον λαϊκισμό να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. «Η ΕΕ βρέθηκε να είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Στο κέντρο όλων είναι η κρίση της ευρωζώνης.

Είναι ευλογία να ζεις στην Ελλάδα

Η ανάκτηση του ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι εύκολη υπόθεση κατά τον κ. Παγουλάτο. «Δεν είναι εύκολο να έχεις σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, να εργάζεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον  με εξαιρετικές επαγγελματικές συνθήκες και να θέλεις να επιστρέψεις πίσω. Όμως πιστεύω ότι σε φάσεις ανάκαμψης της χώρας κάποιοι θα επιστρέψουν. Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι η κυκλικότητα αλλά η γραμμικότητα . Μέχρι το 2070 ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει συρρικνωθεί και αυτό είναι το ανησυχητικό», κατέληξε ο κ. Παγουλάτος.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ