6.3.2018 18:36

Γ. Μανδάλας: Η διαχρονική ανάγκη για… φως- νερό- τηλέφωνο

Τον κύκλο της ζωής, ακόμα και σε επίπεδο αιτημάτων και διεκδικήσεων μιας κοινωνίας ανάδειξε ο Γιάννης Μανδάλας, συνδέοντας εύστοχα το πρόσφατο παρελθόν με το μέλλον. Λίγες δεκαετίες πριν το σύνολο της περιφερειακής Ελλάδας διεκδικούσε φως – νερό – τηλέφωνο. Το ίδιο τρίπτυχο καθοδηγεί και το μελλοντικό άξονα διεκδικήσεων μιας κοινωνίας με το στίγμα της προόδου.

Φως η ενέργεια

Η ηλεκτροδότηση υπάρχει στις μέρες μας, έδωσε όμως τη θέση της στην ενέργεια, ανάγκη που εντοπίζεται μελλοντικά κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων.
«Το γεωθερμικό πεδίο της Χίου παραμένει ως πόρος ανεκμετάλλευτος και ενδεχομένως 20 χρόνια μετά επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ζουν από την εκμετάλλευση του. Αέρα μπόλικο διαθέτουμε, έχουν γίνει προσπάθειες εκμετάλλευσης του, αν γίνονταν πιο οργανωμένα θα απαντούσαν ουσιαστικότερα στο θέμα της ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra.

Νερό οι φυσικοί πόροι

Η έλλειψη νερού ποιότητας ύδρευσης δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα, παρά τη δαπάνη σημαντικών κεφαλαίων. Στη νέα εποχή διευρύνεται στην έννοια χρήσης και αξιοποίησης όλων των φυσικών πόρων. «Τον σημαντικότερο πόρο στον πλανήτη, το νερό, ελπίζουμε σε 20 χρόνια να τον έχουμε αντιμετωπίσει και να έχουμε αντιμετωπίσει συνολικά όλους τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους του νησιού με όρους προστασίας, σεβασμού και διαχείρισης περιβάλλοντος.»

Τηλέφωνο οι νέες τεχνολογίες

 Για το τηλέφωνο μέχρι και τη δεκαετία του ’80 κάναμε αιτήσεις και περιμέναμε 7 – 8 χρόνια να ικανοποιηθούν. «Σήμερα έχουμε τηλέφωνο αλλά τίθεται  το ερώτημα αν η Χίος 20 χρόνια μετά θα έχει εκμεταλλευτεί την τεχνολογική επανάσταση που θα είναι τότε σε εξέλιξη», αναρωτήθηκε ο Γ. Μανδάλας.

«Το στοίχημα της επόμενης περιόδου για τη Χίο είναι αν ενέργεια, περιβάλλον, νέες τεχνολογίες θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες που θα ζουν τότε στο νησί. Για να φτάσουμε το στόχο θα χρειάζεται να θίξουμε θέματα αριστείας, πολιτισμού, εκπαίδευσης και κυρίως της αποδοχής ότι το ζήτημα αφορά εμάς».

Μοναδικοί κι ελκυστικοί

«Όλοι γνωρίζουμε ότι στη Χίο δεν θα έρθουν μεγάλοι επενδυτές. Δεν είμαστε τόπος για επενδύσεις, όπως δεν είναι συνολικά η Ελλάδα. Θα πρέπει επομένως να ξεφύγουμε από την παγίδα της μοναδικότητας. Μεγαλώνουμε με τη λογική του ομφαλού της γης και ως Χιώτες. Θεωρούμε ότι είμαστε διαφορετικοί, μοναδικοί, ελκυστικοί για όλο τον κόσμο και τόπος που τον επιβουλεύονται πολλοί. Μπορούμε να είμαστε μοναδικοί αρκεί να το επιζητήσουμε, αρκεί να υπηρετήσουμε τη μοναδικότητα.

Αν με οδηγό την αριστεία, με σύμμαχο την εκπαίδευση, με πρόταξη της διαχείρισης  του περιβάλλοντος, με κατανόηση ότι η δουλειά θα γίνει μέσα από δίκτυα ανθρώπων, τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε, δίνοντας προτεραιότητα σ’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Στο νησί μας φυτρώνουν καθημερινά νέα πράγματα, υπάρχει δυναμικό με ιδέες. Αν συνεργαστούμε, θα αποδειχθεί ότι είναι πιο εύκολο από όσο το φανταζόμαστε να δούμε μια Χίο διαφορετική, να προσφέρει ποιότητα ζωής σ’ αυτούς που έχουν αποφασίσει να ζουν μόνιμα εδώ.

Να προσπαθήσουμε επομένως να γίνουμε ελκυστικοί, να γίνουμε καλύτεροι ως επαγγελματίες, ως δημότες, ως πολίτες. Να γίνουμε διαφορετικοί για να μας συζητήσει ο κόσμος εκτός Χίου για αυτό», προέτρεψε ο Γ. Μανδάλας. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ