4.1.2018 12:07

Εξασφαλισμένοι πόροι 20 εκ. + 7 εκ. ευρώ για τη Χίο από την Περιφέρεια

Το Σχέδιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το έτος 2018, αποτελεί τη συνέχεια μιας δύσκολης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια περίπου και η οποία έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αποτελεί ταυτόχρονα όμως και την αφετηρία για νέες δράσεις και έργα για τα 10 κατοικημένα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο Νομό της Χίου τα προηγούμενα χρόνια το βάρος της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου έπεσε στην ολοκλήρωση των υποδομών που είχαμε παραλάβει ως ημιτελής και αναφέρομαι στο λιμάνι της Λαγκάδας, στην γέφυρα στο Παντουκειός, στο τ. Γαλλικό Κολέγιο για την στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και στο φράγμα Κόρης Γεφύρι. Έργα που πριν 3 χρόνια φάνταζε άπιαστο όνειρο η ολοκλήρωση τους και όμως πετύχαμε να ολοκληρωθούν ή ολοκληρώνονται μέσα στο 2018.

Ξεκινάμε λοιπόν το νέο έτος καταρχήν με έργα συνεχιζόμενα, με έργα που έχουν προγραμματιστεί και έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, αλλά και με νέες προτάσεις έργων που έχουμε προτείνει σε χρηματοδοτικά προγράμματα και αναμένουμε τις αποφάσεις για την έγκριση της χρηματοδότησης τους.

Έτσι ανά θεματικό άξονα προτεραιότητας βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί τα εξής έργα & δράσεις:

Υποδομές Επαρχιακού & Εθνικού Οδικού Δικτύου:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη συντήρηση του υφιστάμενου επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν καταγραφεί σε όλα τα νησιά και την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα:

ü  Ξεκινάμε 4 νέα έργα συντήρησης του επαρχιακού & εθνικού οδικού δικτύου στο Ν. Χίου συνολικού Π/Υ 2.500.000 ευρώ για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις ή βρίσκονται σε στάδιο συμβασιοποίησης. Πρόκειται για έργα:

- Συντήρηση οδικού τμήματος Ζυφιάς - Αγ. Γεώργιος Συκούσης - Βέσσα - Ελάτα - Λιμένας Μεστών - Μεστά - Ολύμποι - Πυργί - Θολοποτάμι - Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Π/Υ 900.000 €

- Συντήρηση οδικού τμήματος Αρμόλια - Βέσσα - Λιθί - Σιδηρούντα - Κατάβαση, Π/Υ 650.000 €

- Συντήρηση οδικού τμήματος Καρυές – Νέα Μονή - Αυγώνυμα – Ελίντα, Π/Υ 450.000 €

- Συντήρηση – Βελτίωση οδού πρόσβασης στο Μοναστήρι Παναγίας Οινουσσών, Π/Υ 500.000 €

 

ü  Προγραμματίζουμε για το 2018 5 νέα έργα συνολικού Π/Υ 4.250.670 € για την συντήρηση του οδικού δικτύου στο νησί της Χίου με πόρους διασφαλισμένους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για τα έργα:

- Συντήρηση οδικού τμήματος Χίος – Δασκαλόπετρα της Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων, Π/Υ 1.000.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Βελτίωση Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων (Τμήμα Παντουκειός – Κόμβος Συκιάδας) Π/Υ 1.000.000 € (Χρηματοδότηση ΠΔΕ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

- Εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο Εθνικό & Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Ν. Χίου, Π/Υ 1.200.000 € (Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ)

- Εργασίες συντήρησης Κεντρικής Χίου, Π/Υ 700.670 € (Χρηματοδότηση ΠΔΕ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

- Συντήρηση και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων οδικού φωτισμού και φωτεινών σηματοδοτών, Π/Υ 350.000 € (Χρηματοδότηση ΠΔΕ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου)

 

ü  Με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας ξεκινάμε τη διαδικασία για την ωρίμανση νέων έργων και προγραμματίζουμε τη δημοπράτηση νέων μελετών που αφορούν την κατασκευή νέων οδών ή την βελτίωση υφιστάμενων οδικών αξόνων, ενώ έχουμε προγραμματίσει και πιστώσεις για την ολοκλήρωση – επικαιροποίηση μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την ωρίμανση των έργων. Πιο συγκεκριμένα:

- Την Μελέτη σύνδεσης της Παράκαμψης της πόλης της Χίου με την Επαρχιακή Οδό Χίου – Βολισσού, Π/Υ 200.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Την μελέτη – έρευνα για την μείωση της κατολισθητικής επικινδυνότητας σε περιοχές ιδιαίτερου γεωδυναμικού και σεισμοτεκτονικού καθεστώτος κατά μήκος της Εθνικής Οδού Χίου – Καρδαμύλων, Π/Υ 55.800 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Την επικαιροποίηση της Υδραυλικής Μελέτης, Μελέτης Οδοποιίας και Ανανέωση Περιβαλλοντικών Όρων τμήματος της οδού Χίου – Καρφά, Π/Υ 30.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Την σύνταξη των Κτηματολογίων της Παράκαμψης Ζυφιά – Χαλκειούς και Αγίου Γεωργίου Χίου, Π/Υ 40.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

ü  Για την εξοικονόμηση ενέργειας έχουμε προγραμματίσει έργα για την ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του επαρχιακού & εθνικού οδικού δικτύου, με στόχο έως το 2019 να έχει αντικατασταθεί το σύνολο των παλαιών φωτιστικών με φωτιστικά τύπου LED και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση του κόστους σε ποσοστό μεγαλύτερο το 50%. 

ü  Με στόχο την βελτίωση του οδικού δικτύου, αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, διεκδικούμε την χρηματοδότηση νέων έργων.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει για έργα, έτσι για το νησί της Χίου:

- Έχει προταθεί η Βελτίωση της Εθνικής Οδού Χίος – Καρφάς, Π/Υ 2.000.000 €, για χρηματοδότηση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Νησιά του Αιγαίου.

- Θα προταθούν νέα έργα συντήρησης του Εθνικού & Επαρχιακού Οδικού Δικτύου στο νησί της Χίου συνολικού Π/Υ 3.000.000 €, για χρηματοδότηση  από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ενώ μετά την ολοκλήρωση της μελέτης

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα διεκδικήσουμε επίσης την χρηματοδότηση των έργων:

- Βελτίωση οδικών τμημάτων Α) Καμπιών – Παραλίας Καμπιών, Β) Παραλίας Καμπιών – Λεπτόποδα συνολικού Π/Υ 5.000.000 €

- Κατασκευή Παράκαμψης Χαλκειούς, Π/Υ 4.500.000 €

Δράσεις & Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών με βασικές προτεραιότητες:

ü  Τον καθαρισμό των χειμάρρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα με νέα έργα& παρεμβάσεις σε όλα τα νησιά και με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πυρκαγιές του 2016 στη Χίο. Έτσι έχουμε ήδη δημοπρατήσει 5 έργα για τον καθαρισμό χειμάρρων συνολικού Π/Υ 303.000 € τα οποία χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Εενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και είναι τα εξής:

- Εκτέλεση εργασιών άμεσης παρέμβασης καθαρισμού χειμάρρων, Π/Υ 23.000 €

- Καθαρισμός ρέματος φανοπυργων & διακλαδώσεων, Π/Υ 70.000 €

- Καθαρισμός ρεμάτων Μεστών, Ολύμπων, Λιθίου, Αγ. Ειρήνης, Ελάτας Π/Υ 70.000 €

- Καθαρισμός ρεμάτων Κοκαλά, Αρμένη, Κουφού, Κρικελή, Π/Υ 70.000 €

- Καθαρισμός ρεμάτων Σταυρού, Σιδηρούντας, Καρδαμύλων, Βολισσού, Π/Υ 70.000 €

ü  Τη συνέχιση της προσπάθειας για τον καθαρισμό χειμάρρων στο νησί της Χίου με τον προγραμματισμό νέων έργων, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις 1.047.000 € από το ΠΔΕ.

ü  Την ολοκλήρωση των 2 αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νότια Χίο συνολικού Π/Υ 1.209.000 € και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

ü  Την ωρίμανση έργων για την αντιπλημμυρική προστασία με 3 νέες μελέτες συνολικού Π/Υ 662.000 ευρώ ως εξής:

- Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας & Διευθέτησης Χειμάρρων στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2012 & 2016 με βάση την έρευνα του ΕΚΠΑ, Π/Υ 300.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας & Διευθέτησης Χειμάρρων Κεντρικής Χίου, Π/Υ 200.000 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων)

- Μελέτη Διευθέτησης – Αντιπλημμυρικής Προστασίας Φραγκοβουνίου Κάμπου Δ.Ε. Χίου, Π/Υ 162.326 € (Χρηματοδότηση ΚΑΠ Επενδύσεων), η οποία θα υλοποιηθεί από το Δήμο Χίου.

Αναβάθμιση Λιμενικών Υποδομών:

Συνεχίζουμε την συνεργασία με την Α/θμια Αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία για την ωρίμανση έργων και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό:

ü  Θα ξεκινήσει στις αρχές του έτους η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση Υποδομών Παραλιακού Δρόμου Κοινότητας Λαγκάδας Χίου» Π/Υ 270.000 €.

ü  Χρηματοδοτούμε από τον Προϋπολογισμό & το ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μελέτες και έργα για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμβάσεων, είτε από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είτε από τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Στις αρχές του έτους αντίστοιχη συνεργασία επιδιώκουμε και με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου για έργα αναβάθμισης των λιμένων σε Χίο και Μεστά.

 Συντήρηση & Ανάδειξη Υποδομών Πολιτισμού / Μνημείων:

Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων κλπ) προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού αποθέματος των νησιών μας με τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουν προγραμματιστεί για το 2018 στο νησί της Χίου τα έργα:

 

ü  Αποκατάσταση Ναού Αγ. Ιωσήφ στο Γαλλικό Κολέγιο Χίου, Π/Υ 150.000 €

ü  Αρχαιολογική Έρευνα στον Αύλειο Χώρο του Γαλλικού Κολεγίου Χίου, Π/Υ 180.000 €

ü  Κατασκευή Νέων Χώρων Υγιεινής στη Νέα Μονή Χίου, Π/Υ 65.000 €

ü  Ανακατασκευή φωτισμού Κάστρου Απολίχνων, Π/Υ 50.000 €

 

Υποδομές για την Διαχείριση του Υδάτινου Δυναμικού:

Ως στόχους για το νέο έτος έχουμε θέσει την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά για το νησί της Χίου αναφέρουμε:

ü Την ολοκλήρωση του έργου για την κατασκευή του Φράγματος Κόρης Γεφύρι το νησί της Χίου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο Τεχνικός Σύμβουλος που έχει αναλάβει πρόσφατα, ενώ έχουν προβλεφθεί και πιστώσεις ύψους 120.000 € (ΚΑΠ Επενδύσεων) για τις συμπληρωματικές εργασίες που θα απαιτηθούν για τον αγωγό μεταφοράς νερού.

 

Κοινωνικές Υποδομές / Υποδομές Υγείας / Αθλητικές Υποδομές

Με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων έχουμε προγραμματίσει έργα για την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών, των υποδομών υγείας και των αθλητικών υποδομών σε όλα τα νησιά. Τα έργα αυτά είτε θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θα υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς, είτε θα χρηματοδοτηθούν και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς που έχουν την αρμοδιότητα. Ενδεικτικά για το νησί της Χίου αναφέρουμε τα έργα:

ü  Βελτίωση των κτιριακών υποδομών των Κτιρίων 3 και 4 του Νοσοκομείου Χίου, Π/Υ 2.480.000 €, για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Π.Ε.Π. “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020”.

ü  ∆ημιουργία Μικτού Κέντρου ∆ιημέρευσης ΠΣΑμεΑ, Π/Υ 960.000 €, για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Π.Ε.Π. “Βόρειο Αιγαίο 2014-2020”.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός των παραπάνω νέων μελετών & έργων που έχουν προγραμματιστεί για το Νομό Χίου και έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ, ενώ τα συνεχιζόμενα έργα που είναι σε φάση ολοκλήρωσης ανέρχονται σε 7 εκ. ευρώ περίπου. Συνεπώς ο συνολικός προγραμματισμός μελετών & έργων στο Νομό Χίου που θα υλοποιηθούν από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Χίου για το έτος 2018 ανέρχεται σε 27 εκ. ευρώ. Επίσης προς διεκδίκηση είναι άλλα 2 έργα συνολικού Π/Υ 9,5 εκ. ευρώ.

Στον προγραμματισμό αυτό που παρουσιάσαμε επισημαίνουμε ότι δεν περιλαμβάνονται τα έργα που θα ενταχθούν για τα Ψαρά και τις Οινούσσες στα πλαίσια των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ “Βόρειο Αιγαίο 2014 – 2020”.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Γενικό Δ/ντη κ. Γ. Σπανέλλη, τους Προϊσταμένους και τα στελέχη των Δ/νσεων Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αδιάκοπη καθημερινή  προσπάθεια τους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να δρομολογηθούν έργα που έχουν ανάγκη τα νησιά μας και τα οποία ταυτόχρονα τονώνουν την τοπική οικονομία και δημιουργούν νέες, πραγματικές θέσεις εργασίας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Δ/νσης Οικονομικού και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την εξαιρετική συνεργασία και συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή. 

Με τη συνεργασία όλων μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα για τα νησιά μας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ