2.12.2022 11:16

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία Α. Μιχαηλίδη για την διδακτική επάρκεια αποφοίτων ΑΕΝ

Ερώτηση σχετικά με την πρόσβαση των αποφοίτων ΑΕΝ στην πιστοποίηση διδακτικής επάρκειας κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση απευθύνεται στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και συνυπογράφεται από τον τομεάρχη Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό και 25 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδικότερα, η Ερώτηση μεταφέρει τις διαμαρτυρίες αποφοίτων Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ότι πλέον έχει σταματήσει η πρακτική που εφάρμοζε τα προηγούμενα χρόνια η ΑΣΠΑΙΤΕ να τους δέχεται στα Ετήσια Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΑΙΚ) που οργανώνει και υλοποιεί. Η επιτυχής φοίτηση στα προγράμματα αυτά οδηγούσε στη χορήγηση πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, κάτι που έδινε στους αποφοίτους ΑΕΝ τη δυνατότητα να διδάξουν μαθήματα συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους σε εκπαιδευτικές δομές όπως τα ΙΕΚ.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4757/2022, όμως, αυτή η δυνατότητα φαίνεται πως τερματίστηκε απότομα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνουν, ως εκ τούτου, ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό για το τι ακριβώς ισχύει με την διδακτική επάρκεια αποφοίτων ΑΕΝ και το αν προτίθεται να καταστήσει και πάλι δυνατή την πρόσβασή τους σε σχετικά προγράμματα πιστοποίησης.


Η ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ερωτηματικά σχετικά με τη χορήγηση Πιστοποιητικών Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ σε αποφοίτους ΑΕΝ

Όπως ανήσυχοι δηλώνουν απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) της χώρας, τα προηγούμενοι χρόνια γίνονταν δεκτοί στα Ετήσια Προγράμματα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΑΙΚ) που οργανώνει και υλοποιεί η ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας που τους χορηγούνταν μετά από επιτυχή φοίτηση, τους έδινε τη δυνατότητα να διδάξουν μαθήματα συναφή με το αντικείμενο των σπουδών τους σε εκπαιδευτικές δομές όπως τα δημόσια ΙΕΚ.

Αυτή η πρακτική φαίνεται πως έλαβε πλέον τέλος, μετά την ψήφιση του Ν. 4957/2022 και ειδικότερα τις αλλαγές που επιφέρει το άρθρο 99 στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και στα συναφή προγράμματα σπουδών. Όπως καταγγέλουν απόφοιτοι ΑΕΝ, η ΑΣΠΑΙΤΕ αρνείται – βάσει του πρόσφατου αυτού νόμου – να τους δεχτεί. Καθώς μάλιστα η υποβολή αιτήσεων για το φετινό ΕΠΑΙΚ ξεκίνησε στις 14/07/22, πριν δηλαδή την ψήφιση και δημοσίευση σε ΦΕΚ του Ν.4957 (21/07/22), απόφοιτοι ΑΕΝ υπέβαλλαν κανονικά αίτηση εγγραφής για να ειδοποιηθούν μόνον εκ των υστέρων για τη μη δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Επειδή η χορήγηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας έδινε μια επαγγελματική διέξοδο σε αποφοίτους ΑΕΝ, αλλά και διευκόλυνε τη διδασκαλία ναυτικών μαθημάτων σε δημόσιες δομές εκπαίδευσης.

Επειδή ο τερματισμός αυτής της δυνατότητας έγινε ξαφνικά, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή ενημέρωση, και μάλιστα με τρόπο ο οποίος δεν αποτυπώνεται ρητά στο νόμο, αλλά βάσει ορισμένης ερμηνείας αυτού.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις χορηγούνταν έως πρόσφατα Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας σε αποφοίτους ΑΕΝ από την ΑΣΠΑΙΤΕ;
  • Προτίθενται με κάποιο τρόπο να επαναφέρουν αυτή τη δυνατότητα για αποφοίτους ΑΕΝ, κάτι που αποτελούσε επαγγελματικό εφόδιο και επαγγελματική διέξοδο για έναν αριθμό αυτών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Σαντορινιός Νεκτάριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Ιωάννης

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Ιωάννης

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ