24.6.2020 18:10

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την ενίσχυση της πυρασφάλειας και δασοπροστασίας στη Χίο

Ερώτηση σχετικά με την ενίσχυση της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας του νησιού της Χίου, καθώς και την προστασία του αστικού ιστού της Χώρας της Χίου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Αναλυτικά η ερώτηση:

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν δείξει μεγάλη αδιαφορία για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, καθώς και τα κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων, παρότι το νησί έχει πληγεί από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. 

Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών έχει οδηγήσει στο να παραμένουν ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές με αστικούς ιστούς, ξενοδοχειακές μονάδες δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. 

Απροστάτευτοι είναι και οι ορεινοί όγκοι του Πελιναίου και της Αμανής με μεγάλο και δύσκολο οδικό δίκτυο, που απαιτεί για να φτάσεις στα Νενητουρια 1 ώρα και 1,30 ώρα από τη Βολισσό. 

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην ηρωική Νήσο των Ψαρών (6-6-20) ανέδειξε την άμεση αναγκαιότητα σύστασης εποχικού κλιμακίου για την αντιπυρική περίοδο, όπως και στις Οινούσσες.

Τα τακτικά -πολλές φορές και δύο την ημέρα - γεγονότα πυρκαγιών στη ΚΥΤ της Βιαλ του Χαλκειού της Χίου, δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η Π.Υ Χίου με προσωπικό δεδομένου ότι ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται στην πλέον κατάφυτη περιοχή του νησιού, αλλά και γειτνιάζει με την περιοχή, που ξεκινούν τα Μαστιχοχώρια, με το μοναδικό στον κόσμο προϊόν. Οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται μέσα και γύρω από τη Βιαλ αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο ανάφλεξης πυρκαγιάς και καταστροφής των εναπομεινάντων δασών και της μαστιχοκαλλιέργειας.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις και των πυροσβεστικών υπηρεσιών της νήσου Χίου; 

Προτίθεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι ανάγκες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του νησιού, να αναβαθμίσει σε Α΄ τάξης την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων σε Δ΄ τάξης Πυροσβεστικές Υπηρεσίες; 

Επιπλέον προτίθεται να ιδρύσει πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή της Βολισσού και να συστήσει εποχικά κλιμάκια στα Ψαρρά και τις Οινούσες;

Σχετικά με την προστασία του αστικού ιστού της Χώρας της Χίου

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χίου,που καλύπτει τις νήσους Χίο, Ψαρά και Οινούσσες, υπάρχει ο αστικός ιστός, που εκτείνεται από την περιοχή των Θυμιανών-Νεχωρίου,νότιο τμήμα του νησιού μέχρι το Βροντάδο στο βόρειο τμήμα του νησιού.

Στην περιοχή αυτή διαμένει το 60%των κατοίκων του νησιού, περίπου 30 με 35 χιλιάδες άνθρωποι.

Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός του αστικού ιστού δεν υπάρχει πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 5 τόνων νερού για πυρκαγιές αστικού τύπου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επαρκώς το συμβάν, δεδομένου ότι οι δρόμοι της πόλης είναι ως επί το πλείστον στενοί. Έτσι χρησιμοποιούνται άλλουτύπου οχήματα,με αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη ανθρωπίνων δυνάμεων και μέσων.

 

Ερωτάται ο κ Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να ενισχυθεί η Π.Υ. Χίου,με όχημα αστικού τύπου χωρητικότητας 5 τόνων νερού.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ