14.4.2021 14:11

Εργατικό Κέντρο: «Το νομοσχέδιο εργασίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»

Κινητοποιήσεις σχεδιάζονται για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο

Το Εργατικό Κέντρο αντιδρά στο νέο νομοσχέδιο εργασίας που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

Μερικές από τις αλλαγές που θα επιφέρει είναι: ελαστικό ωράριο εργασίας αλλά με ισόποση μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας. Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη - εργαζομένου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Λίνας σε δηλώσεις του σε τοπικά Μ.Μ.Ε. ανέφερε ότι το συγκριμένο νομοσχέδιο προσπαθούν οι Κυβερνήσεις να το περάσουν από το 1990. Το νέο νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει την αδήλωτη και μαύρη εργασία.

Για τον κ. Λίνα η πανδημία αποτελεί αφορμή για την Κυβέρνηση να περάσει ένα νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην προστασία των εργαζομένων καθώς υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη στους εργοδότες.

Σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ το 52% των εργαζομένων αναφέρει ότι εργάζεται με υπερωρίες και το 40% δεν πληρώνεται τις υπερωρίες του. Η μελέτη αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι καταπατώνται τα εργασιακά τους δικαιώματα και οι υπερωρίες των εργαζομένων δεν πληρώνονται.

Η μόνη λύση για την διευθέτηση της μαύρης εργασίας για τον κ. Λίνα είναι η αύξηση των επιθεωρητών εργασίας που θα ελέγχουν την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η νέα ψηφιακή κάρτα που ήδη εφαρμόζεται σε σούπερ μάρκετ δεν θα λύσει το πρόβλημα των υπερωριών για τον κ. Λίνα:

«Ξέρουμε και έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες και το γνωρίζουμε αυτό, ότι τελειώνοντας το ωράριο τους χτυπούν την κάρτα και συνεχίζουν να δουλεύουν. Αν πάει η Επιθεώρηση Εργασίας καλώς αν όχι πάνε οι ώρες…»

Έτσι το Εργατικό Κέντρο με τη ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις με στόχο να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο.

«Καλούμε τον κ. Χατζηδάκη να προσγειωθεί στην πραγματικότητα» δήλωσε ο κ. Λίνας.

                                                                     

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ