13.2.2020 12:50

Επίθεση της "Αυγής" στον Νότη Μηταράκη

"Νότης Μηταράκης, ένας... Σαλβίνι από τη Χίο" τιτλοφορείται άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση

Επίθεση τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, εξαπολύει μέσα από άρθρο της η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ "Αυγή" με αφορμή τις δηλώσεις του Χιώτη Υπουργού για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 

Αναλυτικά το άρθρο

«Ιταλικό» άρωμα... Σαλβίνι έχουν οι νέες δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σχετικά με τις ΜΚΟ στον Alpha 9,89. Στη νέα προσπάθεια στοχοποίησής τους, ο υπουργός έσπευσε να κατηγορήσει τις μη πιστοποιημένες με το νέο μητρώο ΜΚΟ ως «διακινητές»!

Συγκεκριμένα, ανέφερε «όσες δεν έχουν πιστοποίηση από το νέο μητρώο δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης ούτε στις δομές ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες. Έχουμε δώσει σαφέστατες εντολές στην ΕΛ.ΑΣ. ότι όποιος συλληφθεί να διευκολύνει παράνομες εισόδους στη χώρα, θεωρείται ότι έχει κάνει πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να ακολουθηθούν διαδικασίες προφυλάκισης, καθώς και ό,τι προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Γιατί όποιος στηρίζει διακινητές είναι και ο ίδιος διακινητής».

Φυσικά δεν πρόκειται για προσωπικές απόψεις ή λάθος διατυπώσεις. Χθες κυβερνητικές πηγές κάλυπταν πλήρως τον Ν. Μηταράκη σημειώνοντας ότι “ασφαλώς όποιος εργαζόμενος σε ΜΚΟ που δεν έχει ενταχθεί στο μητρώο, διευκολύνει παράνομες εισόδους και στηρίζει διακινητές είναι και ο ίδιος διακινητής".

Έτσι, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εισάγει με τον πλέον σαφή τρόπο την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης υπό τον μανδύα του «ελέγχου» των ΜΚΟ κατά το μοντέλο Σαλβίνι. Στην Ιταλία θυμίζουμε ότι θεωρήθηκαν διακινητές οι ΜΚΟ που έσωζαν ναυαγούς πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Ιταλίας και κατέληξαν στη σύλληψη της γνωστής πια καπετάνισας Κ. Ρακέτε, που τελικά δεν καταδικάστηκε από το δικαστήριο, αλλά τον περασμένο Οκτώβριο κατήγγειλε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο την έλλειψη ευρωπαϊκών λύσεων στο προσφυγικό ζήτημα.

Στη χώρα μας οι διασώσεις ήταν σχεδόν αποκλειστικό έργο του Λιμενικού, χωρίς να λείπουν και εθελοντές ή ΜΚΟ, όπως η βραβευμένη με Βραβείο Νάνσεν Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όμως το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας των ΜΚΟ είναι στην ξηρά. Εκεί τι θα θεωρήσει κάποιος αστυνομικός διευκόλυνση εισόδου ή διακίνηση;

Αν κάποιος άνθρωπος που δεν είναι καν μέλος ΜΚΟ μεταφέρει έναν αιτούντα άσυλο στο νοσοκομείο, με τι ποινές θα είναι αντιμέτωπος; Μήπως θα πρέπει να συλληφθεί και ο γνωστός μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ Μαρκ Γκασόλ ως εθελοντής διάσωσης το καλοκαίρι του 2018;

Ο Κουμουτσάκος κατηγορούσε γιατρούς

Στο μεταξύ, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Κουμουτσάκος κατηγορούσε γιατρούς και δικηγόρους που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μέσω ΜΚΟ για δωρεάν νομική ή ιατρική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες λέγοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6:

«Είχε διαμορφωθεί γύρω από το μεταναστευτικό ένα ευρύ δίκτυο συμφερόντων και αυτό το δίκτυο καλλιεργείτο και μεγάλωνε λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης, ουσιαστικά της αναποτελεσματικής διαδικασίας εξετάσεως του ασύλου. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία οδηγείτο στο να χαρακτηρίζονται σχεδόν 80% των αιτούντων άσυλο ως ευάλωτοι». Φυσικά, παρέλειψε ο Γ. Κουμουτσάκος να πει ότι υπεύθυνοι για τον χαρακτηρισμό κάποιου αιτούντα άσυλο ως ευαλώτου είναι μόνο κρατικές δομές και όχι οι ΜΚΟ!

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια πλήρους περιθωριοποίησης των αιτούντων άσυλο, στοχοποιώντας και πια απειλώντας με ποινικές ευθύνες κάθε άνθρωπο που μπορεί να θέλει να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο, δεδομένου ότι ήδη από το 2016 πρόσβαση σε δομές έχουν όντως μόνο οι πιστοποιημένες ΜΚΟ και μόνο αυτές λάμβαναν και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι υπάρχουν ελάχιστές μεγάλες διεθνείς ΜΚΟ οι οποίες -καθώς ούτε μέσα στις δομές λειτουργούσαν, αλλά έξω από αυτές, ούτε χρηματοδότηση από Ε.Ε. λάμβαναν- δεν είχαν καταγραφεί στο εν λόγω μητρώο, αλλά είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο το έργο τους. Είναι και αυτοί διακινητές;

Αποζημιώσεις

Κατά τα άλλα, το υπουργείο χθες ανακοίνωσε ότι βάσει της πρόσφατης τροπολογίας θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημιώσεων για το 2019 προς τους δικαιούχους δήμους, καθώς και προς τρίτα νομικά ή φυσικά πρόσωπα η περιουσία των οποίων υπέστη καταστροφές και καλούσε τους δημάρχους να καταγράψουν αναλυτικά τις ζημιές που προκλήθηκαν εντός των διοικητικών ορίων των δήμων τους το 2019 από διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας. Προθεσμία υποβολής των στοιχείων προς το υπουργείο ορίστηκε η 30ή Μαρτίου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ