14.2.2020 16:51

"Επιτάξαμε δημοτική έκταση γιατί το "15" ήταν πιο κοντά στον Βροντάδο"

«Η Χίος είναι το σπίτι μου, θα είμαι ξανά υποψήφιος στο νησί», το μήνυμα του Νότη Μηταράκη στην εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον "π"

Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την υπουργοποίησή του ο Νότης Μηταράκης, κατάφερε να μπει στο στόχαστρο των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών, κυρίως εξαιτίας της απόφασής του να προχωρήσει στην επίταξη δημοτικών εκτάσεων σε Χίο, Λέσβο και Σάμο προκειμένου να κατασκευαστούν άμεσα οι νέες τριπλές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Η συγκεκριμένη ενέργεια τον έφερε αντιμέτωπο με σωρεία αντιδράσεων στο Βόρειο Αιγαίο ενώ πλέον έχει να διαχειριστεί ένα πρωτοφανές κύμα δυσαρέσκειας των νησιωτών, όμοιο του οποίου δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν.

Λίγα μόνο 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις των αποφάσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Νότης Μηταράκης, προχωρά σε μία πρώτη αποτύπωση της κατάστασης, καταθέτοντας τις δικές του απόψεις για τον υφιστάμενο σχεδιασμό.

Μεταξύ άλλων συνιστά ψυχραιμία, δίνει απαντήσεις για τη ΒΙ.ΑΛ. και διαβεβαιώνει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στο νησί, στις επόμενες εκλογές.


Συνέντευξη στον Παντελή Φύκαρη


Κύριε Υπουργέ είναι δεδομένο ότι η τοπική κοινωνία αντιδρά στον Κυβερνητικό σχεδιασμό και δηλώνει έτοιμη με κάθε μέσο να τον αποτρέψει. Αν οχήματα και κόσμος παρεμποδίσουν τη διέλευση των συνεργείων, θα επιστρατευθούν τα ΜΑΤ για να επιβληθεί ο σχεδιασμός;

Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών, για τη μείωση των ροών, για τις επιστροφές προς τη Τουρκία, καθώς και για τη συνολική λειτουργία του ασύλου. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης είναι γνωστό ότι υπήρχαν κατάλληλες δημόσιες εκτάσεις, με αυτή την έννοια θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν ήταν απαραίτητη η επίταξη. Όμως σε πολλές περιπτώσεις οι δημόσιες εκτάσεις ήταν πιο κοντά στον αστικό ιστό.

Κε. Φύκαρη, το μεταναστευτικό ζήτημα δεν προσφέρεται ούτε για μικροκομματικές αντιπαλότητες ούτε για προσωπικές στρατηγικές. Το σχέδιο μας ήταν γνωστό σε όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Περιμένουμε μια σοβαρή στάση από όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως τα νέα κέντρα θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση των νησιώντους και κατ’ επέκταση στην βελτίωση των ζωών τους. Γι’ αυτό, θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας, θα είναι ιατρικά αυτόνομα και θα συμβάλουν στην εμπέδωση της ασφάλειας όχι μόνο στο νησί μας, αλλά και σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Είχατε πολλάκις πει ότι με το κέντρο των 5.000 κλείνει αυτόματα η ΒΙ.ΑΛ. Ισχύει ακόμα η άποψη σας ή έχει αλλάξει κάτι; Θα υπάρξει παράλληλη λειτουργία των δύο δομών και για πόσο;

Η ΒΙΑΛ θα κλείσει, μόλις λειτουργήσει το νέο κέντρο. Επίσης δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά, άρα όλα τα σχόλια περί δημιουργίας μειονοτήτων κτλ δεν έχουν καμία βάση. Εφαρμόζουμε τον σχεδιασμό μας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης χωρίς παλινωδίες και «δεύτερες σκέψεις». Τον συντομότερο ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση των νέων δομών, με σκοπό να τεθούν σε λειτουργία το καλοκαίρι. Βάζουμε λουκέτο στις παλιές δομές. Δίνουμε λύσεις, ώστε να μην διαταραχθεί ποτέ ξανά στο μέλλον η καθημερινότητα των νησιωτών.

 

Η απόφαση επίταξης οδηγεί πλέον στη διακοπή της επικοινωνίας με τους αιρετούς εκπροσώπους του Βορείου Αιγαίου. Πλέον οι όποιες εξελίξεις θα σας χρεωθούν προσωπικά;

Σε καμία περίπτωση, δε θα διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών. Η δέσμευση των εκτάσεων είναι αποτέλεσμα, άλλωστε, των δικών τους απαιτήσεων για έκτακτα μέτρα. Δεν πρόκειται για κίνηση αιφνιδιασμού, αλλά για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο ζήτημα, μετά από πολλές ώρες διαβουλεύσεων. Πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διχάζουν. Έχουμε κοινούς στόχους με τους νησιώτες. Την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω της ουσιαστικής αποσυμφόρησης των νησιών και της μείωσης των μεταναστευτικών ροών. Και πάνω από όλα: Γρήγορες επιστροφές.

 

Τα στοιχεία Ιανουαρίου για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, δείχνουν ότι οι περισσότερες από αυτές απορρίπτονται. Έχουν αντιστοίχως ξεκινήσει οι επιστροφές; Πόσες είχαμε εντός Ιανουαρίου βάσει των 1.800 απορρίψεων; Ποιος αναμένεται να είναι ο τελικός αριθμός τους μέσα στο 2020;

Πραγματοποιήσαμε 9 αποστολές επιστροφών το 2020, δεν μας ικανοποιεί ακόμα ο αριθμός των μεταναστών που επιστρέφονται κάθε φορά. Πλέον έχουμε όμως συστηματικές αποστολές γεγονός που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε μετ’ επιτάσεως την προσπάθεια μας. Έχουμε επιστρέψει περισσότερους μετανάστες από αυτούς που έστειλε στην Τουρκία η Κυβέρνηση Τσίπρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες, θεμελιώσαμε τη νομική βάση που θα μας οδηγήσει σε ταχύτερες επιστροφές. Πλέον, ο νέος νόμος εφαρμόζεται στα νησιά και συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων κρατούνται. Σύμμαχος μας και προαπαιτούμενο σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι τα νέα κλειστά κέντρα.  Ακόμα, και ο ρυθμός λήψης αποφάσεων σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο οφείλεται στην πολιτική μας.

Θα πει επιτέλους η κυβέρνηση στους νησιώτες γιατί η διαφορετική τους μεταχείριση από την εξίσου παραμεθόρια ζώνη της Θράκης; Γιατί ούτε στο νέο σχεδιασμό κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν τοποθετείται καμία νέα δομή στη Θράκη; Τι φοβάται και η σημερινή κυβέρνηση;

Ο κύριος λόγος είναι η κοινή ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που εμποδίζει τις επιστροφές όσων φύγουν από τα νησιά πριν την απόφαση ασύλου. Επίσης ισχύει ο ίδιος κανόνας και στα νησιά περί μηδενικής μόνιμης παραμονής προσφύγων και μεταναστών στην παραμεθόρια Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα προχωρά κανονικά. Ήδη, έχω πραγματοποιήσει τις πρώτες περιοδείες και συζητήσεις με τοπικούς φορείς ανά την ελληνική επικράτεια. Φροντίζουμε για τον επιμερισμό, τόσο των μεταναστευτικών βαρών, όσο και του μεριδίου αλληλεγγύης που αντιστοιχεί σε κάθε περιοχή. Την ίδια αλληλεγγύη απαιτούμε και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

 

Κύριε Υπουργέ, κάποιοι παρασκηνιακά, αποδίδουν την αποφασιστικότητά σας στο ζήτημα της δημιουργίας νέων δομών με τη μη εκ νέου κάθοδό σας στην πολιτική και συγκεκριμένα στη Χίο. Υπάρχει τέτοια απόφαση ή σκέψη;

Η Χίος είναι το σπίτι μου και θα είμαι πάλι υποψήφιος εδώ στις επόμενες εκλογές. Ο κόσμος θα κρίνει στο τέλος την δράση μου. Τονίζω όμως ότι παίρνω αποφάσεις με γνώμονα τις επόμενες γενεές και όχι τις επόμενες εκλογές.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ