29.6.2019 10:33

«Επιχειρώ να εκφράσω τον Χιώτη που αγωνίζεται και παρά τις δυσκολίες δημιουργεί»

Η υποψήφια Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Βιβή Ποταμούση στον «π»

Αναδείχθηκε μέσα από την αυτοδιοίκηση, ως μία από τις δύο γυναίκες της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Εξέφρασε την αγωνία των κατοίκων της μακρινής Αμανής διεκδικώντας έργα και μεταχείριση αντάξια των όσων προέβλεπε η ρήτρα που είχε θεσπιστεί από τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια.

Η Βιβή Ποταμούση, είναι μία από τις δύο γυναίκες του γαλάζιου ψηφοδελτίου που για πρώτη φορά μιλά ανοιχτά για τον μέχρι σήμερα «συμπληρωματικό» ρόλο των γυναικών στα ψηφοδέλτια, επιχειρώντας παράλληλα μία διαφορετική προσέγγιση των προσεχών εκλογών με άκρως τοπικά κριτήρια.

  • Από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πως προέκυψε αυτή η απόφαση;

Η μετακίνησή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν είναι απόφαση, αλλά απάντηση σε μια τιμητική για εμένα και την Αμανή πρόταση από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν σε καλεί ο Πρόεδρος του κόμματος και εν δυνάμει Πρωθυπουργός,  σκέφτεσαι ότι η αποδοχή της πρότασης σηματοδοτεί πιθανές συνεργασίες την επόμενη μέρα, όταν ζεις στην Αμανή και γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι στήριξη κεντρικά για να επιλύσεις χρονίζοντα θέματα, όταν θέλεις και πιστεύεις ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένη η θετική απάντηση. Είναι μεγάλη ευθύνη αλλά και μεγάλη τιμή που πιστεύω ότι κανένας στη θέση μου δεν θα την απεμπολούσε. Πιστεύω ότι έτσι υπηρετώ τον τόπο μου με περισσότερα εφόδια και περισσότερα όπλα.

  • Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Είμαι μέλος της ΝΟΔΕ Χίου από το 2016 και είχα την τιμή να εκλεγώ σύνεδρος του κόμματος στο προηγούμενο συνέδριο. Φυσικά στην αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεσαι κομματική αλλά πολιτική ταυτότητα δεν έκρυψα όμως ποτέ αυτή μου την ιδιότητα. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα εχέγγυα να οδηγήσει τη χώρα μας σε ένα καλύτερο αύριο και την προσωπικότητα για να λειτουργήσει συνεκτικά  και αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσει επιτυχώς  τα εσωτερικά θέματα της χώρας μας   και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων σε ένα πολύ δύσκολο  διεθνές περιβάλλον.

  • Συνήθως ο ρόλος της γυναίκας στα περιφερειακά ψηφοδέλτια των κομμάτων είναι να συμπληρώνουν την 4άδα λόγω ποσόστωσης. Στην περίπτωση της Χίου είναι έτσι;

Η ερώτησή σας εκφράζει μία αντίληψη που πρέπει επιτέλους να ξεπεραστεί. Η αντιμετώπιση των γυναικών ως «συνοδευτικό» στο κυρίως πιάτο των υποψηφιοτήτων κρατάει ικανούς ανθρώπους εκτός ψηφοδελτίων, και από τα δύο φύλα. Η επιβολή της ισότητας καταργεί και την ισότητα και την αξιοκρατία. Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών δεν θα χρειαζόταν η ποσόστωση. Επίσης δεν θα έπρεπε μια γυναίκα υποψήφιος να αποδείξει ότι δεν ισχύει αυτό που αυτόματα διαφαίνεται, ότι δηλαδή «συμπληρώνει» το ψηφοδέλτιο αλλά να αντιμετωπίζεται και  να διεκδικεί δυναμικά και ισότιμα το ρόλο και τη θέση της στο ψηφοδέλτιο όποιου κόμματος. Στην περίπτωση της Χίου να σας θυμίσω ότι το περασμένο διάστημα όλοι αναρωτιόντουσαν για τον δεύτερο άνδρα υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και κανείς για τις δύο υποψήφιες γυναίκες. Αυτό από μόνο του λέει πολλά, απαντά νομίζω στην ερώτησή σας. Βέβαια είναι στο χέρι των ψηφοφόρων και φυσικά και των γυναικών να το ανατρέψουμε αυτό. Άλλη μια ωραία πρόκληση θα μπορούσα να πω.

  • Ποιους επιχειρεί να εκφράσει η Βιβή Ποταμούση μέσα από αυτή την υποψηφιότητα;

Η υποψηφιότητά της Βιβής είναι η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που έχει τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αγωνίες με τον απλό πολίτη της Χίου και την ίδια δύσκολη καθημερινότητα. Μοιράζομαι τις ίδιες αγωνίες για το αύριο, ζω σε ένα μικρό, αλλά πανέμορφο χωριό και διεκδικώ αυτά που για κάποιους είναι δεδομένα. Επιχειρώ να εκφράσω τους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον εργαζόμενοι και κοπιάζοντας για αυτό, που θέλουν να αναγεννηθούν τα χωριά μας και να δημιουργηθούν ευκαιρίες για νέους ανθρώπους, που πιστεύουν στις δυνατότητες του τόπου μας, που μπορούν να δουν την ευκαιρία μέσα στην κρίση  και θέλουν να εργαστούν για αυτό και για το κοινό καλό ξεπερνώντας παλιές πρακτικές, ιδεολογικές σκληρώσεις και αντιλήψεις.

  • Σαν εκλεγμένη στην αυτοδιοίκηση, τι θα ζητούσατε από την Ν.Δ. σε περίπτωση που αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Πιστεύω ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα από την απερχόμενη δημοτική αρχή και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα, χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει πολλά έργα. Το πρώτο που θα ήθελα λοιπόν θα ήταν να ολοκληρωθούν. Να κλείσει το θέμα του αεροδρομίου, το πολύπαθο «Κόρης γεφύρι» και να τρέξει το λιμάνι των Μεστών και των Καρδαμύλων, η μαρίνα των Λιμιών και της Λαγκάδας. Το νησί μας ανέκαθεν είχε ένα προσανατολισμό και ένα σχεδιασμό χωροταξικό και υποδομών με έμφαση στην ανατολική του πλευρά και αυτό γιατί υπήρχε ομφάλιος λώρος σύνδεσης με τα μικρασιατικά παράλια. Αυτό έχει τελειώσει ιστορικά και πραγματικά εδώ και εκατό περίπου  χρόνια. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι υποδομές χρειάζεται να αλλάξουν προσανατολισμό. Η οικονομία του νησιού μας πρέπει να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα, οικονομικότερα, ταχύτερα και πιο σύγχρονα. Πιστεύω ότι η αξιοποίηση του λιμένα Μεστών σε αυτή την κατεύθυνση θα τονώσει την οικονομική ζωή του νησιού αλλά και θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση. Επίσης θα επεδίωκα να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση με ειδικευμένα, καινοτόμα προγράμματα, προσαρμοσμένα στα μέτρα των παραγωγών μας. Υπάρχει κτηνοτροφία με δυνατότητες εκσυγχρονισμού, μικρές αγροτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες και νέοι άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για δουλειά που κολλούν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.    

  • Σαν κάτοικος ενός νησιού στην κρίσιμη εθνικά περιοχή του ανατολικού Αιγαίου τι θα προτάσσατε σε περίπτωση εκλογής;

Αυτό που θεωρώ σημαντικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Το νησί μας έχει πληθυσμό που συρρικνώνεται και γερνάει με ρυθμούς ανησυχητικούς. Θα αναζητούσα τρόπους και οικονομικά κίνητρα ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο μας και να γίνει ελκυστικός τόπος μόνιμης κατοικίας και εργασίας και για άλλους. Θεωρώ επίσης σημαντική την ύπαρξη αισθήματος ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Τα σύνορά μας είναι  και τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό συνεπάγεται ευθύνες και υποχρεώσεις και για τους Ευρωπαίους εταίρους. Τα νησιά μας είναι συγχρόνως και η γέφυρα με την Ασία. Το σημείο επαφής. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίζονται και να ενισχύονται με προσαρμοσμένα στις ειδικές περιστάσεις και στα δεδομένα τους μέτρα με πραγματικά αποτελέσματα. Χρειάζεται συναντίληψη και μεθοδικές παρεμβάσεις για να ισχυροποιηθεί η εθνική και ευρωπαϊκή μας  θέση και βέβαια συνεργασία πάνω από στερεότυπα και παρωχημένες ιδεοληψίες.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ