5.7.2019 21:35

Ένωσε όλη τη Νέα Δημοκρατία και έδωσε το σύνθημα της μεγάλης νίκης για την Κυριακή

ΠΑΛΜΟΣ, ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ήταν όλοι εκεί, παλιοί και νέοι, συνεργάτες και φίλοι, υποστηρικτές και αλλά και όσοι την 5ετία που πέρασε αρχικά βρέθηκαν απέναντί του αναθεωρώντας εκ των υστέρων τη στάση τους.

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του Νότη Μηταράκη, το απόγευμα της Παρασκευής στο ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο Ξενοδοχείο «Χανδρής» θύμιζε σε παλμό και συμμετοχή, παλιότερες εποχές.

Με μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, αναφέρθηκε στη Χίο, στο σχέδιο «4+1» για την επόμενη μέρα και το πώς αυτό θα εφαρμοστεί. Τόνισε την ανάγκη για συνεργασίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τόσα χρόνια υποφέραμε από την ασυνεννοησία και τις αποσπασματικές ενέργειες και τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Χίο, με κυβέρνηση, Δήμο και Περιφέρεια της Νέας Δημοκρατίας. Δεσμεύτηκε να είναι μια ισχυρή φωνή για τη Χίο στην Αθήνα, για να πάει επιτέλους η Χίος μπροστά.

Ξεκίνησε την ομιλία του, απευθύνοντας ευρύ κάλεσμα: «Η μεγάλη στιγμή έφτασε!!! Σε δύο μέρες δίνουμε την οριστική ήττα στο λαϊκισμό και το διχασμό. Για μια ισχυρή ανάπτυξη, για μια αυτοδύναμη Ελλάδα!».

«Η Χίος θα είναι ξανά μπροστάρης και σε αυτή τη νίκη. Είμαστε το γαλάζιο νησί! Και αυτό δεν άλλαξε ποτέ».

Αναφέρθηκε στο ρόλο της Χίου στη νέα εποχή: «Στις 8 Ιουλίου, η Χίος βγαίνει από την αφάνεια. Μαζί φέρνουμε το νησί μας στο επίκεντρο τη πολιτικής ζωής!», ενώ τόνισε ότι τελειώνει η απομόνωση και όσα μας κρατάνε πίσω. «Φιλοδοξώ με την ψήφο σας, να είμαι η δυνατή φωνή της Χίου στην Αθήνα. Γιατί η Χίος επιτέλους χρειάζεται και αξίζει έναν κυβερνητικό βουλευτή πρώτης γραμμής!».

Μίλησε για τη διετία 2012-2014 και την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης Σαμαρά «κρατήσει τη χώρα όρθια». «Ακόμα και χωρίς να είμαι βουλευτής Χίου, από τη θέση μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης πάλεψα για το νησί μας», αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων για το αεροδρόμιο, την ένταξη τοπικών επιχειρήσεων στον Αναπτυξιακό νόμο, την εξασφάλιση κονδυλίων ΕΣΠΑ για το νησί, αλλά και τη στήριξη στη μαστίχα και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών. «Με όλα αυτά, το νησί μας στις αρχές του 2015 είχε αρχίσει να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης» υπογράμμισε. «Η λαίλαπα Τσίπρα – Καμμένου μας πήγε πολύ πίσω. Έπρεπε να παλέψουμε για να σώσουμε ότι σωζόταν, αλλά και να δουλέψουμε πάνω στο σχέδιο της επόμενης ημέρας» τόνισε.

Περιέγραψε τη δραστηριότητά του ως βουλευτής Χίου 2015-2019, χαρακτηρίζοντας την αντιπολίτευση που ασκήθηκε ως «σκληρή αλλά νηφάλια». «Παλέψαμε για το νησιωτικό ΦΠΑ,κρατήσαμε «ζωντανό» το Αεροδρόμιο, πετύχαμε, μαζί με τους κατοίκους, το κλείσιμο της Σούδας, τον περιορισμό της ΒΙΑΛ, και την ακύρωση ενός νέου κέντρου στους Ολύμπους. Ζητήσαμε μόνιμο μηχανισμό αποζημιώσεων για όσους ζημιώνονται από το μεταναστευτικό. Ήμασταν δίπλα στις διεκδικήσεις των μαστιχοπαραγωγών για τις αποζημιώσεις τους καιστηρίξαμε την αναγκαστικότητα της Ένωσης».

Κεντρικό σημείο της ομιλίας του Νότη Μηταράκη ήταν το σχέδιο για τη Χίο της επόμενης ημέρας. Απευθύνθηκε στους Χιώτες, λέγοντας: «Το σχέδιο των 4+1 πυλώνων είναι και δικό σας σχέδιο. Και, ΝΑΙ, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης.»

Η Χίος σήμερα χρειάζεται, οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, υποδομές, επίλυση του μεταναστευτικού και ειδική μέριμνα για τα Ψαρά, τις Οινούσσες και την Αμανή.

Ξεκινώντας από τον πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισε τη σημασία της ναυτιλίας για το νησί, αλλά και τη χώρα: «Θέλουμε τη Χίο κέντρο ναυτοσύνης. Πρέπει να στρέψουμε ξανά το βλέμμα μας στη θάλασσα. Η ναυτιλία είναι μια ατμομηχανή της εθνικής μας οικονομίας. Και οι Χιώτες αν μη τι άλλο είναι ναυτικοί και καπετάνιοι.». Ανάπτυξε τις θέσεις του: για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη θάλασσα που θα οδηγήσει και σε νέες θέσεις στην ξηρά, για τη συνεργασία ναυτιλιακών εταιρειών, σχολών και πανεπιστημίου και για την ανάγκη βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.

Επόμενο «στοίχημα» ο τουρισμός. Μίλησε για επενδυτικά κίνητρα για νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιών, στήριξη του brandname της Χίου, αλλά και τη δημιουργία ενός «τουριστικού οικοσυστήματος» με σύμπραξη και του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών προϊόντων. 

Ως απαραίτητη συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη έθεσε την επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού. «Χρειαζόμαστε χωροταξικό σχεδιασμό που δεν θα καταστρέφει τις δυνατότητες ανάπτυξης στη Βόρεια και τη Νότια Χίο. Ναι, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση, αλλά υποχρέωσή μας είναι να φτιάξουμε και δουλειές για τα νέα παιδιά.» τόνισε. Ενώ, αναφερόμενος στην ανάγκη στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είπε «να δώσουμε επιτέλους ευκαιρίες στα νέα παιδιά, τα μορφωμένα, που έχουν όρεξη και ιδέες. Να αναδείξουν το δαιμόνιο του Χιώτη που έχουν μέσα τους».

Δεύτερος πυλώνας του σχεδίου η κοινωνική συνοχή. «Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα λαϊκό, που έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο» υποστήριξε. «Στηρίζουμε τους πιο αδύναμους, γιατί ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι βιώσιμη. Εδώ στη Χίο έχουμε τη ναυτιλιακή κοινότητα και την Ομογένεια να κινητοποιήσουμε και να πετύχουμε δράσεις για το νησί μας. Οργανωμένα, συνολικά, στοχευμένα, όχι αποσπασματικά» συμπλήρωσε. 

Τρίτος πυλώνας οι υποδομές: «Προσωπικό, πρωταρχικό μου στοίχημα, το 2023 η Χίος να έχει επιτέλους σύγχρονο αεροδρόμιο» δήλωσε με έμφαση.«Φτάνει πια με την ολιγωρία, τις συσκέψεις και τα Μνημόνια Συνεργασίας. Ο συνδυασμός ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρός κυβερνητικός βουλευτής Χίου, Δήμος και Περιφέρεια, είναι συνθήκη επιτυχίας». Δεσμεύτηκε εξάλλου ότι θα τελειώσει το Τελωνείο, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», αλλά και θα προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα ζωτικής σημασία: Νοσοκομείο, Δικαστήρια, δικαστικές φυλακές, φράγμα Κόρης Γεφύρι.

Τέταρτος πυλώνας του 4+1 η επίλυση του Μεταναστευτικού. Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η πολιτική των ανοιχτών συνόρων δεν ταιριάζει σε ένα ευνομούμενο κράτος.«Εφαρμόζουμε: φύλαξη των συνόρων, κλειστή ΒΙΑΛ, γρήγορη εξέταση των διαδικασιών ασύλου, επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων δε δικαιούνται προστασίας. Και φυσικά καμιά μόνιμη παραμονή στα ακριτικά νησιά».

Αναφέρθηκε τέλος σε ένα ειδικό σχέδιο για την Αμανή, τα Ψαρά και τις Οινούσσες, με φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους, ποιοτικές υπηρεσίες παιδείας και υγείας, τακτικές συγκοινωνίες, δράσεις αύξησης επισκεψιμότητας.

Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη συνεργασίας προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο των 4+1 πυλώνων, βάζοντάς την πιο πάνω και από τις «καλές ιδέες, ακόμα και την καλή δουλειά», όπως είπε. «Τόσα χρόνια υποφέραμε από την ασυνεννοησία και τις αποσπασματικές ενέργειες.Σας λέω ειλικρινά ότι για μένα είναι προτιμότερο να πάρω το 30% της δόξας για κάτι που πετύχαμε, παρά το 100% της αποτυχίας για κάτι που δεν έγινε.»

Δεσμεύτηκε ότι θα επαναφέρει την πρότασή του για να συνεδριάζουν για τα σημαντικά θέματα οι βουλευτές, ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι φορείς. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους εκλεγμένους σε Δήμο και Περιφέρεια: «Στο τιμόνι του Δήμου, αλλά και στο περιφερειακό συμβούλιο υπάρχουν άνθρωποι που πέρα από καλοί μου φίλοι, είναι πρωτίστως άνθρωποι ικανοί. Άνθρωποι που μπορούμε να συνεννοηθούμε και να κάνουμε πράγματα για τη Χίο». 

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη η Χίος να έχει δυνατή εκπροσώπηση: «Χρειάζεται ένα κυβερνητικό βουλευτή που να ανοίγει πόρτες και να διεκδικεί.Ο βουλευτής πρώτης γραμμής δεν έρχεται σε ρήξη, κατόπιν εορτής. Είναι εκεί όταν διαμορφώνεται η γραμμή του κόμματος και την επηρεάζει», τόνισε, αναφέροντας το παράδειγμα του νησιωτικού ΦΠΑ που δεν καταργήθηκε το 2014 λόγω παρέμβασης των νησιωτών βουλευτών, Αθανασίου, Βρούτση και Μηταράκη στον Πρωθυπουργό Σαμαρά. «Ποιος πήρε αντίστοιχα τον Τσίπρα τηλέφωνο το 2015 να του πει «Όχι»; Κανείς.» προσέθεσε.

Απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι δεν είναι Χιώτης. «Ας τελειώνουμε οριστικά με αυτή την ιστορία. Είμαι ένας Χιώτης της Ομογένειας. Που έβαλα τη Χίο στην ψυχή μου από τα πρώτα μου βήματα. Και που έμαθα από την οικογένεια να αγαπώ τους αγώνες μας, τις μάχες για την ελευθερία, την πάλη με τη θάλασσα, το δαιμόνιο του Χιώτη.Γύρισα, σε μια δύσκολη εποχή για το νησί και την παράταξη. Σε μια εποχή που η πολιτική ήταν ψόγος και όχι δόξα» τόνισε.

Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να είναι στο νησί και την επόμενη μέρα: «Πάλεψα για εσάς και συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί. Καθημερινά, είτε από εδώ είτε από την Αθήνα. Μιλάμε, σχεδιάζουμε, διαφωνούμε. Αλλά είμαι πάντα εδώ, πάντα δίπλα σας. Και την επόμενη μέρα θα είμαι πάλι εδώ, από όποια θέση μου ζητηθεί να προσφέρω.»

«Σας ζητώ να ψηφίσετε πρωτίστως Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να «πάρει μπρος» η χώρα από την επόμενη κιόλας ημέρα.Και μετά σας ζητάω να ψηφίσετε Νότη Μηταράκη».

Αναφέρθηκε στην τρίτη κοινοβουλευτική του θητεία ως θητεία που θα αφήσει συγκεκριμένο έργο. «Με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με Δήμο και Περιφέρεια της Νέας Δημοκρατίας, μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που συζητάμε είκοσι χρόνια τώρα.

Στις 7 Ιουλίου ζητώ την ψήφο σας. Δεσμεύομαι να είμαι η ισχυρή φωνή της Χίου στην Αθήνα. Υπόσχομαι, να παραμείνω δίπλα σας, όπως έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα μπορούμε!»

 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ