7.7.2017 17:17

Ενίσχυση της μαστιχοπαραγωγής μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Σημαντική πρόβλεψη για την ενίσχυση της μαστιχοπαραγωγής περιλαμβάνει η εγκριθείσα1η τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ειδικά για τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση για το μέτρο της «δάσωσης» (υπομέτρο 8.1) μειώνεται από τα 5 στα 2 στρέμματα.

Την ευνοϊκή αυτή μεταβολή είχε προτείνει ο βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα μαστιχοπαραγωγών, με επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 26-02-2016. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, συμπεριλήφθηκε στην πρόταση τροποποίησης του ΠΑΑ που υποβλήθηκε το Νοέμβριο του 2016 και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουνίου.

Σε πρακτικό επίπεδο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει σημαντικά τους νησιώτες παραγωγούς – αλλά και τους διαχειριστές δημόσιας γης και τους ΟΤΑ - ώστε να ενταχθούν στο μέτρο της δάσωσης. Ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου στα νησιά συνεπαγόταν ότι η απαίτηση των 5 στρεμμάτων καθιστούσε ως τώρα εξαιρετικά δύσκολη την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο του ΠΑΑ. Ειδικά για τη Χίο, η αλλαγή αυτή διευκολύνει τη φύτευση μαστιχόδεντρων σε νέες περιοχές και την ενίσχυση του εισοδήματος  - υφιστάμενων ή νέων – μαστιχοπαραγωγών.

Σημειώνεται, τέλος, ότιη τροποποίηση του ΠΑΑ περιλαμβάνει και άλλες ευνοϊκές μεταβολές για τα νησιά και ειδικά εκείνα που αντιμετωπίζουν αυξημένες προσφυγικές ροές.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ