31.7.2017 20:24

Έμμεση επιβεβαίωση από την Ύπατη Αρμοστεία

 

Να εξωραΐσει τις συνέπειες από την απροθυμία της να συγκατανεύσει στη σύντομη μεταφορά των 150 προσφύγων που παραμένουν στη ΒΙΑΛ, παρότι έχει εκδοθεί η έγκριση σε δεύτερο βαθμό του αιτήματος ασύλου τους, επιχειρεί με ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία.

Αναλύοντας την αριθμητική της ως τώρα προσφοράς της στα νησιά και τη Χίο ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις παρεμβολές της, κάνοντας λόγο για ανάγκη εξεύρεσης «κατάλληλων εναλλακτικών επιλογών» για να κλείσει η Σούδα, υπονοώντας τη διαφωνία της με τη μεταφορά των προσφύγων σε καταυλισμό της Κορίνθου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η Ύπατη Αρμοστεία στηρίζει τις Αρχές με τη διευκόλυνση της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, για όσους από αυτούς έχουν την άδεια από την κυβέρνηση για να μετακινηθούν. Από τον Ιούνιο του 2016 η Ύπατη Αρμοστεία έχει βοηθήσει στη μεταφορά περίπου 10000 ανθρώπων από τα νησιά σε κέντρα φιλοξενίας που στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και σε διαμερίσματα που διατείθενται σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας στην  ενδοχώρα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2017, η Ύπατη Αρμοστεία έχει διευκολύνει τη μεταφορά περίπου 2300 ατόμων από τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Ύπατη Αρμοστεία μετέφερε 809 άτομα στην ενδοχώρα, συμπεριλαμβανομένων 40 ατόμων με προορισμό το Δερβένι, ενώ αρκετές οικογένειες και άτομα με  ευαλωτότητα μεταφέρθηκαν από τη Σούδα σε διαμερίσματα στη Χίο, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας του Οργανισμού, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στη μείωση του πληθυσμού της Σούδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για τις συνθήκες στο Δερβένι, που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εξακολουθούν να πραγματοποιούνται μεταφορές ατόμων όταν η κυβέρνηση εγκρίνει θέσεις φιλοξενίας εκεί.

Τέλος, η Ύπατη Αρμοστεία υποστηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κλείσει τη Σούδα και συνεργάζεται με τις Αρχές έχοντας αυτόν τον κοινό στόχο. Ωστόσο, κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές πρέπει να βρεθούν για τον εναπομείναντα πληθυσμό στη Σούδα, έτσι ώστε ο καταυλισμός να μπορέσει να κλείσει.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ