31.3.2018 15:14

"Εκρηκτική η κατάσταση στο Αιγαίο από την τουρκική προκλητικότητα"

Ομιλία του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Γ. Μαρίνου στη Χίο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ σχετικά με τις επικίνδυνες πολιτικές εξελίξεις στο Αιγαίο και την περιοχή μας, στο Ομήρειο.

Ο Γιώργος Μαρίνος, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε τόσο στην αντιλαϊκή  πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο εσωτερικό όσο και για την άλλη όψη της, που επεκτείνεται στην εξωτερική πολιτική για την υπηρέτηση του επικίνδυνου για το λαό στόχου της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης της χώρας μας.

Μετά την ομιλία απαντήθηκαν ερωτήματα που έδειξαν και τον προβληματισμό των παρεβρισκόμενων σχετικά με τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του Π.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ:
«Χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ, στο Αιγιοπελαγίτικο νησί της Χίου με την σημαντική  προσφορά της στην πάλη του ναυτεργατικού κινήματος, της ΟΕΝΟ-της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, στην 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ. 

Η ιστορία του κόμματος μας γράφτηκε σε κάθε γωνιά της χώρας μας, σε κάθε τόπο  λάμπει ο ηρωισμός αγωνιστών και αγωνιστριών, η ανεκτίμητη προσφορά τους στην υπηρεσία των λαικών συμφερόντων, της πάλης για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης απο τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό. 

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι και οι φίλες του ΚΚΕ είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή της πάλης, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο , την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές δυνάμεις, οργανωμένα στην μάχη κατά της αντιλαικής  πολιτικής που χτυπάει τις εργατικές,  λαικές οικογένειες, αποφασιστικά κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. 

Βαδίζουμε μπροστά στους αγώνες για το δικαίωμα στη δουλειά, τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις, κατά των πλειστηριασμών, τα βάρη που φορτώνει στις λαικές οικογένειες η κυβέρνηση με την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, και τη γενικότερη φορομπηκτική πολιτική, στους αγώνες για κάθε πρόβλημα των εργαζομένων σε αναμέτρηση  με την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού μας.

Οι συνέπειες της καπιταλιστικης κρίσης και των μνημονίων δεν τελειώνουν, οι αντιλαικοί σφαγιαστικοί νόμοι παραμένουν και εφαρμόζονται κατά των εργαζομένων.

Βαδίζουμε μπροστά αποκαλύπτουμε την κυβερνητική προπαγάνδα και δημαγωγία οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών, μπορεί να γίνει δίκαιη και να υπηρετήσει τα λαικά συμφέροντα. 

Η Χίος είναι ναυτότοπος. Εχει ζήσει απο πρώτο χέρι τη σημαίνει εφοπλιστικό κεφάλαιο, έχει θρηνύσει πολλά θύματα και οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτεργάτες μπορούν να κρίνουν τη σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, τι σημαίνει εφοπλιστική εκμετάλλευση και κερδοφορία που ανθίζει απο την εκμετάλλευση του μόχθου των ναυτεργατών.

Ποιά δίκαιη ανάπτυξη; η αλήθεια είναι οτι το αστικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις έχουν δώσει , δίνουν τα πάντα στους έλληνες εφοπλιστές που έχουν θησαυρίσει, κρατούν την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή πυραμίδα αλλά οι ναυτεργάτες στενάζουν απο τα οξυμένα προβλήματα.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι εκρηκτικές, η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται και αυξάνονται οι κινδύνοι  για θερμό επεισόδιο, ακόμα και για πολεμική εμπλοκή.

Οι κομμουνιστές κοιτάζουν κατάματα την πραγματικότητα και ενημερώνουν με ευθύνη το λαό μας. 

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον εφησυχασμό ως μέσο χειραγώγησης εργατικών, λαϊκών δυνάμεων μέ στόχο να περάσει πλατιά η αντίληψη οτι η λαϊκή πάλη περισσεύει, οτι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του κεφαλαίου είναι ικανή να δίνει λύσεις, οτι μπορεί να χειρίζεται με επιτυχία δύσκολα προβλήματα, παρουσιάζοντας ως τοποτηρητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή το ΝΑΤΟ και την ΕΕ , τις δυνάμεις που είναι μέρος του προβλήματος, βρίσκονται πίσω απο τους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους και  επεμβάσεις.

Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και δικαίως ο λαός μας ανησυχεί αλλά η ανησυχία επιβάλλεται να μετατραπεί σε μαζική δράση κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, να μην εγκλωβίζεται η σκέψη στο πότε θα γίνει  πόλεμος αλλά τώρα ο λαός να οργανώνεται και με την πάλη του να διεκδικεί   μαζικά :

Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς , κανένας έλληνας στρατιώτης, κανένας στρατιωτικός σε ΝΑΤΟικές, ΕυρωΑτλαντικές αποστολές εκτός συνόρων, καμιά αλλαγή συνόρων και διεθνών συνθηκών που τα έχουν καθιερώσει, ένταση των προσπαθειών για την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης με το λαό της Τουρκίας. 

Να κλείσουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Απευθύνουμε κάλεσμα κοινού αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων με τους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, ενάντια στον κοινό ταξικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις αστικές κυβερνήσεις που τσακίζουν δικαιώματα και ζωές την περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και ρίχνουν τους λαούς στα «σφαγεία» των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας  έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, τα προβλήματα  στι Χίο και στα άλλα νησιά είναι οξυμένα, οι υποδομές είναι ακατάλληλες και ανεπαρκείς.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για  τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, για ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις δομές,  απομόνωση των φασιστών και ρατσιστών. 

Η ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων περιλαμβάνει εντάσεις και κρίσεις και τις  υπολογίζουμε  καλά. Θυμόμαστε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974. Παίρνουμε υπόψη την κρίση του 1976 που προκλήθηκε απο τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο και τις παραβιάσεις των συνόρων απο το υδρογραφικό πλοίο  “ΧΟΡΑ” , την κρίση του 1987 με κέντρο της έρευνες της γειτονικής χώρας και του πλοίου ΣΙΣΜΙΚ, την κρίση των Ιμίων το 1996.  

Σήμερα , προειδοποιούν ο εμβολισμός του περιπολικού “Γαύδος” στα Ιμια απο τουρκική Ακταιωρό, οι διεκδικήσεις 18 και πάνω ελληνικών νησιών απο την κυβέρνηση Ερντογάν και το επιτελείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Οι δεκάδες αυθαίρετες NOTAM και NAVTEX που δεσμεύουν σκοπίμως μεγάλες περιοχές του Αιγαίου, οι χιλιάδες παραβιάσεις των συνόρων κι εσείς γνωρίζετε καλά το  μπαράζ των παραβιάσεων στις Οινούσσες και στο νησί Παναγιά, στα πλαίσια του σχεδίου για το γκριζάρισμα του Αγαίου.  

Προειδοποιούν  οι απειλές για συνδυασμένο πόλεμο στη Συρία και  το Αιγαίο, η σύλληψη και πολυήμερη κράτηση σε φυλακές υψηλής ασφάλειας στην Ανδριανούπολη των δύο ελλήνων στρατιωτικών, οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων και η γενικότερη στρατιωτική κινητοποίηση στην ΑΟΖ της Κύπρου. 

Η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν προέρχεται μόνο απο επιδιώξεις “εσωτερικής κατανάλωσης”, ή “νευρικότητα”,  ούτε είναι προιόν κάποιου στρατηγικού αδιεξόδου, όπως υποστηρίζουν  η κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και αναλυτές.

Η επιθετικότητα έχει βαθύτερες αιτίες. Η Τουρκική αστική τάξη διεκδικεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή εδάφη και θαλάσσιες περιοχές, διεκδικεί αλλαγή συνόρων κι αυτό έφτασε να το υποστηρίξει ο Ερντογάν ακόμα και στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβρη προβάλλοντας τη θεση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης του 1923.

Η θέση αυτή για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης  συμβαδίζει με πρακτικά στρατιωτικά βήματα που κάνει το τουρκικό κράτος στην περιοχή, την επιθετικότητα στο  Αιγαίο, την εισβολή στην Συρία, την εισβολή δυνάμεων και τις απειλές κατά του Ιράκ.

Η  επιθετικότητα της γείτονος δεν μπορεί να μετατρέψει την αστική τάξη της Ελλάδας σε “αθώα περιστερά”, η αστική τάξη υπερασπίζεται τα συμφέροντα της και είναι συνδεδεμένη με πολλά νήματα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτό εκφράζει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη λεγόμενη Γεωστρατηγική Αναβάθμιση. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετούν η ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, όλα τα αστικά κόμματα συμπεριλαμβανομένης της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της “Χρυσής Αυγής”.

....Προχθές μετά τη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ και τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα οργανώθηκε καμπάνια παραπλάνησης του λαού και προκλητικά προβλήθηκε η ΕΕ ως υπερασπιστής της χώρας μας και της Κύπρου .  Το αυτονόητο, μια τυπική φραστική καταγγελία διαδοχικών, ωμών τουρκικών απειλών, προκλήσεων, στρατιωτικών ενεργειών κατά της κυριαρχίας δύο κρατών και συστηματικές παραβιάσεις των  συνόρων την “πουλάνε” ως σωτήρια παρέμβαση αλλά  σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση ούτε για την ειρήνη στην περιοχή ούτε για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.   

Η ΕΕ αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγική σύμμαχο, συναλλάσσεται σχεδιασμένα μαζί της για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στα παζάρια που είναι σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και γενικότερα οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων μιλάνε για Ευρωπαϊκά σύνορα για να καθησυχάσουν το λαό με παραμύθια γιατί παραμύθι είναι πως η ΕΕ , η διακρατική ιμπεριαλιστική Ενωση που καθορίζει τη στάση της με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων μπορεί να γίνει προστάτης των ελληνικών συνόρων κι ενώ καιροφυλακτεί η λογική των ΝΑΤΟικών συνόρων που στην πράξη έχει αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη.   

Τι να πούνε; Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και όχι μόνο παραμένει η τουρκική κατοχή αλλά η ιμπεριαλιστική ένωση προωθεί  διχοτομικές λύσεις. 

Η ένταξη και συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ συμβαδίζει με την χρόνια  αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων απο τη γειτονική χώρα σύμμαχο της  Ελλάδας στο ΝΑΤΟ.

Προσοχή ! Όταν μιλάνε για ευρωπαϊκά σύνορα δίνουν δικαιώματα στην ΕΕ για την ενδυνάμωση των επεμβάσεων σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων και καλλιεργούν αυταπάτες. Η αλήθεια είναι ότι τα σύνορα της χώρας μπορεί να τα  προστατέψει ο λαός μας που θα στηριχτεί στην αλληλεγγύη άλλων λαών της περιοχής και ευρύτερα σε όλο τον κόσμο.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο αλλά επιχειρησιακό χώρο στην υπηρεσία των δικών του σχεδιασμών  κι  αυτό που καθορίζει τη στάση τους είναι η στρατηγική  σχέση, όπως λένε με την Τουρκία παρά την σχετική επιδείνωση των σχέσεων με το γειτονικό κράτος.

Αυτά δεν ξεπλένονται με τίποτα. Και θέλουμε να καταγγείλουμε την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου που μαζί με άλλους περιφερειάρχες και δημάρχους θιασώτες της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας σε συντονισμό με την Αμερικάνικη πρεσβεία επισκέφτηκαν το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και  έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους. Η πράξη αυτή είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση των εργαζομένων, τις αγωνίες και την πείρα του λαού μας που έχει βιώσει τα εγκλήματα του ΑμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και κάθε τέτοια στάση επιβάλλεται να καταδικάζεται αποφασιστικά.»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ