2.10.2018 11:25

ΗΧΗΤΙΚΟ | Εντός των ημερών ξεκινά η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Άνω – κάτω με τις αποφάσεις των συνελεύσεων στα σχολεία που θα λειτουργήσουν τμήματα ένταξης

Σε αναβρασμό, διατυπώνοντας απορίες και ερωτηματικά, βρίσκονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των οποίων τα σχολεία έχουν επιλεγεί προκειμένου να λειτουργήσουν τμήματα υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

Εδώ και αρκετό καιρό οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων θυμίζουν καζάνι που βράζει, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν ταχθεί αρνητικά στη δημιουργία ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) αλλά με τις αποφάσεις είτε να μην έχουν καθαρογραφεί, είτε να μην έχουν παραδοθεί στους γονείς, είτε ακόμα και να αγνοείται η τύχη τους.

Μέχρι και σήμερα σε τρία σχολεία έχει υπάρξει αρνητική απόφαση από τους γονείς για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ ενώ ενημερωτικού χαρακτήρα συναντήσεις χωρίς τη λήψη απόφασης έχουν γίνει σε άλλα δύο.

Τι λένε οι γονείς

Στην πλειονότητά τους οι γονείς διατυπώνουν σαφείς επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι παρά τον σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί δεν υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του.

«Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να μας πει με ακρίβεια για τι αριθμό παιδιών μιλάμε. Στις Γενικές Συνελεύσεις συνέχεια ο αριθμός των παιδιών αλλάζει. Αλλού εμφανίζεται μικρότερος, σε άλλο σχολείο μεγαλύτερος. Έχουν πει και έχουν εξαγγείλει τόσα πολλά και δεν έχουν εφαρμόσει τίποτα κατά το παρελθόν. Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσουν όσα μας λένε;», σημειώνουν οι γονείς στον «π».

Επιπλέον, όπως τονίζουν, στις γενικές συνελεύσεις δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Μέχρι σήμερα οι διαβεβαιώσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών έρχονται προφορικά από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όλοι γνωρίζουμε καλά τις συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙ.ΑΛ. αλλά κανείς αρμόδιος δεν μας εγγυάται ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Δεν πάει καιρός που η Περιφέρεια επέβαλε πρόστιμα για τις άθλιες συνθήκες διαμονής στο hotspot», προσθέτουν.

Εμπλέκεται ξανά η Ύπατη Αρμοστεία

Εντύπωση πάντως προκαλούν τα όσα δήλωσαν γονείς στον «π» για τον ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Και αυτό γιατί σε σχολείο της πόλης, η UNCHR προσέγγισε διευθυντή/ντρία Δημοτικού Σχολείου λέγοντας ότι σε περίπτωση λειτουργίας ΔΥΕΠ τότε θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου το κόστος του βαψίματος του σχολείου αλλά και αλλαγής/ τοποθέτησης aircondition.

Τέλος οι ίδιοι καταγγέλλουν σκόπιμη καθυστέρηση στην καθαρογραφή και έκδοση αποφάσεων Γ.Σ. Γονέων στα σχολεία που έχουν ταχθεί κατά της δημιουργίας ΔΥΕΠ με στόχο να μην υπάρξουν επιπλέον αντιδράσεις.

Καθησυχάζει ο Αρ. Κελεπερτζής

Αισιόδοξος από την άλλη ότι οι Δομές Εκπαίδευσης Προσφύγων θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νόμος, εμφανίστηκε στον «π» ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρ. Κελεπερτζής.

Όπως εξήγησε τα 140 παιδιά που θα φοιτήσουν στα δημοτικά σχολεία και στα γυμνάσια της Χίου, έχουν εμβολιαστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεπώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από την πλευρά των γονέων.

«Κατανοώ τις αντιδράσεις και τις επιφυλάξεις όμως η εκπαίδευση είναι δικαίωμα αυτών των παιδιών. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», δήλωσε και συνέχισε: «Ας σκεφτούμε αυτά τα παιδιά εγκλωβισμένα για μέρες ολόκληρες στο περιβάλλον της ΒΙ.ΑΛ.. Είναι καλύτερο να μένουν εκεί από το να εκπαιδεύονται στο σχολείο;».

Εντός των ημερών η λειτουργία των ΔΥΕΠ

Ερωτώμενος για το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία των ΔΥΕΠ ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απάντησε ότι αυτό ίσως γίνει και εντός της εβδομάδας αφού αναμένεται η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ