5.3.2020 16:21

Εκδήλωση για την κλιματική κρίση το Σάββατο 7/3 στο Αντίβαρο

Η Χιακή Συμπολιτεία σας καλεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 7.30 μ.μ. στο Αντίβαρο (Καλοπλύτου 44)  στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Κλιματική κρίση: Ενέργεια, εξορύξεις και κοινωνικά κινήματα» και ομιλητή τον δρ. Πολιτικής Οικολογίας, Γιώργο Βελεγράκη, μέλος της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά.

Όπως επισημαίνει η Συμπολιτεία για το θέμα της εκδήλωσης, η  κλιματική κρίση μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν θέμα συζήτησης κατά βάση των περιβαλλοντικών κινημάτων ή κάποιων μακρινών θεσμικών οργάνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση διευρύνεται: από τη μια, ακραία καιρικά φαινόμενα, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και πλήττουν όλο και μεγαλύτερους πληθυσμούς. Από την άλλη, διεθνείς οργανισμοί, και, αρκετές πλέον, κυβερνήσεις, εκφράζουν την ανησυχία τους, η δε επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της ως επείγουσα.

Ποια η απάντηση στην κλιματική κρίση;

Ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα για την αντιστροφή της κατάστασης. Στο δημόσιο λόγο, μεγάλο βάρος δίνεται στη στάση του καθενός/μιάς, πόσο ανακυκλώνουμε, πόσο ταξιδεύουμε με αεροπλάνο, πόσο χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Αρκεί όμως αυτό;

Η λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιστροφή της κατάστασης έρχεται σε αντίθεση με δομικά χαρακτηριστικά του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, ο οποίος αποτελεί μονόδρομο για τα ισχυρά μπλοκ εξουσίας του αναπτυγμένου κόσμου. Η κλιματική κρίση αποτελεί πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ κρατών, κεφαλαίων, τάξεων, κινημάτων, γύρω από επίδικα όπως: πόσα ακόμα καύσιμα θα εξορυχθούν και θα καούν, ποιος θα έχει το δικαίωμα να τα κάψει, πώς θα μοιραστεί το κόστος από τις ήδη αναπόφευκτες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ποιος θα πληρώσει το κόστος μετάβασης σε μια παραγωγή χωρίς ορυκτά καύσιμα κ.ά.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Ειδικά στην Ελλάδα, το περιβαλλοντικό ζήτημα γενικά, και η κλιματική κρίση ειδικότερα, όχι μόνο δεν ιεραρχούνται ψηλά, αλλά βρίσκουν και πολλούς αρνητές του προβλήματος. Οι τελευταίες εξελίξεις, με τις εξορύξεις πετρελαίου, τους αγωγούς μεταφοράς καυσίμων και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επιφέρουν, της τερατώδεις βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθιστούν τη συζήτηση περί κλιματικής κρίσης, εξορύξεων και κινημάτων πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.

Δείτε εδώ (https://synantisi.org/2020/02/02/keimeno-thematikis-syneleysis-gia-to-perivallon/) το πλήρες κείμενο της θεματικής συνέλευσης Περιβάλλοντος της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, ενόψει της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (Αθήνα  14-15 Μαρτίου 2020) που θα αποτελέσει και κορμό της εκδήλωσης στη Χίο το Σάββατο 7/3.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ