Πολιτική

16/3/18 9:02

τελ. ενημ.: 16/3/18 16:37

Είναι ένα διακόσια, να τ’ αφήσω;

Την κλασσική λογική του … μπακάλη, που του παραγγέλνεις ένα κιλό φέτα κι εκείνος βάζει το κατιτίς παραπάνω για να … σπρώξει πιο γρήγορα το εμπόρευμα, θύμισε έντονα χθες η κυβερνητική εξαγγελία έργων για τη Χίο, τελικού ύψους 14,8 εκ. ευρώ από το Ειδικό Αναπτυξιακό για το Βόρειο Αιγαίο.

Εκεί μέσα επιλέχθηκε η λογική του … αχταρμά, με τον υπουργό Αλ. Χαρίτση να εντάσσει έργα με διασφαλισμένους ήδη πόρους από άλλα περιφερειακά ή ευρωπαϊκά προγράμματα για να δημιουργείται η εντύπωση στους ιθαγενείς ότι οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Νίσυρο υλοποιούνται στο ακέραιο.

Από τα 14,8 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκαν, έργα που βρίσκονται προς ένταξη (προσοχή: δεν εντάχθηκαν ακόμη) στο Ειδικό Αναπτυξιακό είναι τα 9,5 εκ. ευρώ. Μεταξύ των προς ένταξη, πάντως, ξεχωρίζει η ολοκλήρωση του λιμένα της Βολισσού με 1,2 εκ. ευρώ και η μετατόπιση της παραλιακής του αεροδρομίου με 2 εκ. ευρώ. Το μόνο πραγματικά ενταγμένο έργο, προς στιγμήν, είναι τα δίκτυα άρδευσης του Κάμπου με το ποσό των 2,3 εκ. ευρώ με φορέα υλοποίησης της ΔΕΥΑΝΧ.. Είναι δε απορίας άξιο γιατί ακόμα και υπερώριμα έργα, όπως του λιμένα της Βολισσού δεν ανακοινώνεται επίσημα η ένταξη τους αλλά παραμένουν στην κατηγορία των «προς ένταξη έργων».

Το τρικ με το δημοτικό κήπο

Η προχειρότητα με την οποία δόθηκε στη δημοσιότητα η κυβερνητική ανακοίνωση βγάζει μάτι στην περίπτωση του έργου «ανάπλασης του δημοτικού κήπου», ύψους 2,2 εκ. ευρώ, η πολύκροτη δηλαδή πρόταση που τώρα βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.

Έργο που δεν διαθέτει καν μελέτες και συνεπώς εκτίμηση προϋπολογισμού, συμπεριελήφθη στον πίνακα, καθαρά για τη δημιουργία εντυπώσεων, ως έργο υπό ένταξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Βορείου Αιγαίου.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα κατάλογο ευχών, γιατί κάτι νεότερο από άποψη ένταξης έργων δεν διαπιστώσαμε.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση