20.6.2020 12:40

Είμαστε έτοιμοι για τους... άστεγους της ΒΙ.ΑΛ.;

Προσεχώς χωρίς σίτιση, στέγαση και χρήματα 200 πρόσφυγες από το Χαλκειός

Τον έντονο προβληματισμό των αρχών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης όσων ατόμων έχουν λάβει άσυλο.

Για πρώτη φορά η Υπηρεσία Ασύλου ξεκίνησε να εκδίδει μαζικές αποφάσεις – απορριπτικές ή θετικές- που αφορούν τα αιτήματα μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στα νησιά, χωρίς ωστόσο να φαίνεται μέχρι στιγμής ότι υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Η περίπτωση της ΒΙ.ΑΛ.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου η Υπηρεσία Ασύλου έχει εκδώσει περί τις 160 θετικές αποφάσεις ασύλου για πρόσφυγες που βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ.. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μετά τη θετική έγκριση στα συγκεκριμένα άτομα σταματά αυτόματα η παροχή επιδομάτων και σίτισης ενώ υποχρεούνται να αποχωρήσουν από το hotspot.

Όμως, λόγω κορωνοϊού, η απόφαση αυτή αναβλήθηκε για μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να τίθεται σε εφαρμογή σήμερα και αφού έχουν προηγηθεί αντίστοιχες αποφάσεις στη γειτονική Λέσβο όπου πάνω από 1.500 άτομα αποχώρησαν από το νησί μέσα σε μία εβδομάδα.

Ο προβληματισμός των αρχών

Τα ερωτηματικά των αρχών  έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη οργανωμένης πολιτικής για την επόμενη ημέρα της έξωσης αφού ο φόβος πολλά από αυτά τα άτομα να μείνουν στους δρόμους της Χίου χωρίς τα απαραίτητα είναι πιο έντονος από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Οι τοπικές αρχές διατυπώνουν πλέον τον φόβο τους ότι αρκετά από αυτά τα άτομα ίσως δεν έχουν χρήματα για να ταξιδέψουν στην Αθήνα και συνεπώς το σενάριο να διανυκτερεύουν σε κεντρικά σημεία της πόλης, δημιουργώντας καταστάσεις αντίστοιχες του 2016, είναι πιο υπαρκτό από ποτέ.

Πληροφορίες του «π» αναφέρουν ότι οι κύριοι εμπλεκόμενοι, δηλαδή Αστυνομία και Κεντρικό Λιμεναρχείο βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση προκειμένου να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο έρχεται να αναδείξει μία άλλη πτυχή του μεταναστευτικού που μέχρι σήμερα δεν είχαμε αντιμετωπίσει είτε ως τοπική κοινωνία είτε ως χώρα.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στον έντυπο "π"

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ