6.4.2021 21:31

«Η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο Μεταναστευτικό»

Επανέναρξη των επιστροφών μεταναστών από τα νησιά στη γείτονα ζήτησε η Ursula von der Layen από τον Erdogan

Στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και της προέδρου της Ε.Ε. Ursula von der Layen, βρέθηκε το μεταναστευτικό με την τελευταία να χαρακτηρίζει το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ως έναν από τους βασικούς πυλώνες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεσήμανε ότι παραμένει σε ισχύ η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ζητώντας από τη γείτονα να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία επανεισδοχής των παράνομα εισερχομένων μεταναστών, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι έχει υποχρέωση να δρα προληπτικά ενάντια τις παράτυπες αναχωρήσεις από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Ο τέταρτος τομέας συνεργασίας αφορά τους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016 παραμένει έγκυρη και έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτό αφορά κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στην Τουρκία. Αλλά ισχύει επίσης και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Επομένως, αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τις εκπληρώσει. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων. Περιλαμβάνει επίσης επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση. Αυτό είναι για εμάς μια κρίσιμη δέσμευση και θα ήταν μια μεγάλη επίδειξη καλής θέλησης ότι αυτή η συνεργασία μετανάστευσης λειτουργεί.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής. Με αυτό, υποστηρίζουμε την Τουρκία που φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες για να ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση. Οι βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη θα παραμείνουν προτεραιότητες. Ωστόσο, η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει στο μέλλον να αυξάνει όλο και περισσότερο τις ευκαιρίες για τους πρόσφυγες να κερδίζουν τα προς το ζην.

Έχω δεσμευτεί να διασφαλίσω τη συνέχεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα. Η υποστήριξή μας είναι ένδειξη αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Τουρκία και επένδυση στην κοινή σταθερότητα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά ισχύει επίσης και για άλλες σημαντικές χώρες υποδοχής, για παράδειγμα τον Λίβανο ή την Ιορδανία. Θα ταξιδέψω στο Αμμάν αργότερα σήμερα το απόγευμα για να συζητήσω αυτά τα θέματα με τον Βασιλιά της Ιορδανίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση που θα αντικατοπτρίζει αυτές τις αρχές».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ