12.3.2018 10:19

Η συνέντευξη στον "π" που επιτάχυνε τις εξελίξεις στην τοπική Ν.Δ.

Οι εκτιμήσεις του προέδρου της ΝΟΔΕ Χίου που επιβάρυναν το κλίμα και έβγαλαν στην επιφάνεια ένα βαθύ εσωκομματικό ρήγμα.

Η συνάντηση στα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Χίου στο Βαρβάσι. Σε έναν χώρο που σε πολλά θυμίζει την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αφήσει το κέντρο και να εγκαταστήσει τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. σε πιο λαϊκές γειτονίες. Ο επί δύο συνεχείς θητείες πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου, Πρ. Μανωλάκης, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ουκ ολίγες φορές.

Οι ταραχώδεις σχέσεις του με τον Ν. Μηταράκη και το Στ. Κάρμαντζη, οι στενοί δεσμοί του με τη δημοτική αρχή Βουρνού, η άποψή του για την ενδεχόμενη κάθοδο του Γ. Μαλαφή στις εθνικές εκλογές και η γνώμη του για σημαντικά πρόσωπα της τοπικής πολιτικής σκηνής, μπήκαν στο μικροσκόπιο του «π», χαρίζοντας απαντήσεις που σίγουρα θα συζητηθούν ενόσω οι διεργασίες για την επόμενη πολλαπλή εκλογική χρονιά ξεκινούν σταδιακά.

 • Η καλλιέργεια ενός αμπελιού έχει πολλά κοινά με την πολιτική. Και στα δύο δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και περιμένεις, εντός εισαγωγικών, μία ανταπόδοση. Στο αμπέλι περιμένεις να σου δώσει τον καρπό, στην πολιτική αυτό που περιμένεις είναι να βλέπεις κάποια πράγματα στον τόπο σου να βλαστίζουν.
 • Η Βόρεια Χίος είναι μία περιοχή εντελώς ανεκμετάλλευτη. Φθάνει πια στα όρια της ερημοποίησης. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την περιοχή της Αμανής νομίζω ότι αυτό είναι πια σίγουρο. Αν δεν ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα, το μέλλον προβλέπεται περισσότερο δυσοίωνο απ’ ότι είναι σήμερα.
 • Η ενασχόληση των νέων με την πολιτική είναι ένα τεράστιο στοίχημα. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα πρόεδρος της ΝΟΔΕ αυτό έβαλα σαν στόχο. Να ενεργοποιήσουμε ανθρώπους που έχουν απαξιώσει την πολιτική, δικαιολογημένα. Μέχρι και το 2008 υπήρχε μία σχέση στην πολιτική δούνε και λαβείν. Έδινες την ψήφο σου και περίμενες σαν αντάλλαγμα ένα διορισμό στο δημόσιο, το οποίο πλέον εξαλείφεται. Η ίδια η πολιτική, όπως ασκείται στην Ελλάδα, με την έννοια της μικρής ολιγαρχίας, αποθαρρύνει τον νέο να εμπλακεί σε αυτή.

 • Σαφέστατα τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν ευθύνες για την άποψη των νέων για την πολιτική. Όμως η παρούσα κυβέρνηση επιτείνει αυτή την άποψη της νέας γενιάς για το πολιτικό σύστημα σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό.
 • Δεν μπορούν τα ίδια άτομα να βρίσκονται στην ίδια θέση επί σειρά ετών. Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία αυτό το έχει εντάξει στο πρόγραμμά της. Ο πρόεδρός της για πρώτη φορά μετά την 5ετία θα θέτει τον εαυτό του, βάσει καταστατικού, στην κρίση του κόσμου. Αυτό θα κάνει και με τους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών, αφού ανά 2 χρόνια θα γίνεται κρίση ενώ ανά 6μηνο θα αξιολογούνται τα όργανα του κόμματος.
 • Δεν με ανησυχεί καθόλου που η εκλογή προέδρου της ΝΟΔΕ Χίου περνάει στη βάση του κόμματος, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις 13 Μαΐου. Αυτό είναι το σωστό και αυτό επιβεβαίωσαν και τα 2.000 μέλη, που απάντησαν ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγεται από τη βάση.
 • Η μεγαλύτερη καινοτομία στη ΝΟΔΕ Χίου είναι ότι σταδιακά αποκαθιστούμε τη σχέση μας με την τοπική κοινωνία. Κάπου χάθηκε αυτό και ίσως ήταν και δικαιολογημένα, είναι ένας κύκλος στην πολιτική. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε πετύχει, όπως έχουμε πετύχει και την ανανέωση των οργάνων μας. Όμως εχθρός του καλού πάντα είναι το καλύτερο και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Μας χαροποιεί ότι όπου συμμετέχει η ΝΟΔΕ Χίου βλέπουμε και νέο κόσμο, ανθρώπους παραγωγικούς που έρχονται κοντά μας.

 

 • Τον Νότη Μηταράκη τον εκτιμώ προσωπικά. Εμφανίστηκε πριν 3 χρόνια στη Χίο και υπάρχει μία πολύ καλή προσωπική σχέση. Έχουμε τις κοινωνικές επαφές που πρέπει να έχουμε, μέχρι εκεί. Πολιτικά υπάρχει διαφορετικό πρίσμα, στο πλαίσιο των πολιτικών οργάνων.

 

 • Γιατί ο Νότης Μηταράκης θέλει να κατεβάσει άλλο υποψήφιο πρόεδρο για τη ΝΟΔΕ Χίου καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο.
 • Με τον Γιάννη Μαλαφή έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Ο Γιάννης έχει μία πολύ μεγάλη διαδρομή στα αυτοδιοικητικά και έχει πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα. Είναι άξιος να συμμετάσχει στο εθνικό ψηφοδέλτιο και δεν νομίζω ότι το αμφισβητεί κανείς. Από εκεί και μετά υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, που θα ανοίξουν τον καιρό που πρέπει.

 • Θέλω να διευκρινίσω ότι όποια ονόματα είχαν ανακοινωθεί ότι είναι στο μητρώο στελεχών του κόμματος δεν σημαίνει ότι είναι και de facto υποψήφιοι στις εκλογές. Το ότι κάποιος είναι μέλος αυτού του μητρώου δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλίσει θέση στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Θα αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή, που τελεί υπό την εποπτεία του προέδρου.

 

 • Ο Μανώλης Βουρνούς είναι επαρκής ως δήμαρχος και έχει έναν πάρα πολύ καλό συνδυασμό, ωστόσο ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άρα, όποιος θεωρεί ότι μπορεί να τα κάνει καλύτερα, μπορεί να βάλει υποψηφιότητα.

 

 • Η ΝΟΔΕ Χίου δεν έχει μεγάλη διείσδυση μόνο στη δημοτική αρχή αλλά και σε άλλους φορείς. Οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της δημοτικής αρχής τα οποία είναι ενεργά μέλη της Νομαρχιακής. Αυτό νομίζω ότι λέει πολλά.
 • Την Χριστιάνα Καλογήρου την εκτιμώ και σαν άνθρωπο και σαν Περιφερειάρχη.
 • Με είχε τιμήσει με τη συμμετοχή μου στην αγροτοδιατροφική εταιρεία της Περιφέρειας. Ωστόσο είναι γεγονός ότι δεν έχουμε φθάσει εκεί που έπρεπε να έχουμε φθάσει. Δηλαδή ξεκινήσαμε με τελείως διαφορετική λογική και οράματα αλλά δεν έχουμε πετύχει το στόχο μας. Υπάρχει όμως χρόνος για να βελτιώσουμε την κατάσταση.
 • Σίγουρα υπάρχουν παράπονα για την υποχρηματοδότηση της Χίου σε σχέση με τα άλλα νησιά της Περιφέρειας. Έχουν γίνει ενέργειες προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης αυτού του σημείου. Να σημειώσουμε ταυτόχρονα ότι ο Δήμος Χίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας απορρόφησης κονδυλίων στο Βόρειο Αιγαίου. Αυτό από μόνο του είναι ένα μήνυμα.

 

 • Ο Στ. Κάρμαντζης δεν συμμετέχει στη ΝΟΔΕ, ενώ θα έπρεπε εκ της θέσεώς του, εξαιτίας της ατυχούς δήλωσής του για τους Τούρκους. Ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν είναι μέλος της. Ίσως έχει μεγαλύτερη πείρα από τον Μαν. Βουρνού εξαιτίας των χρόνων ενασχόλησης με τα αυτοδιοικητικά. Υπάρχει πάντως μεγάλη διαφορά, τουλάχιστον εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι.

 

 • Σπάνια Περιφέρεια και Δήμος συνεργάστηκαν στο παρελθόν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και είναι διαφορετικές, δεν χωρά ο καθένας να κάνει την προσωπική πολιτική του. Αυτό που προέχει είναι να πάει το νησί μπροστά και αυτό θα γίνει μόνο με συνεργασία.
 • Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά το σύστημα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πέρα όμως από αυτό, η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται στο να μη δώσει χρίσματα στους Δήμους και κατά την άποψή μου αυτό είναι το ορθό. Η πολιτική, μετά την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, έχει επιστρέψει στη βάση που πρέπει να είναι. Αφουγκραζόμαστε τις κοινωνίες και δεν επιβάλουμε πράγματα. Πιθανολογώ ότι θα πάμε σε ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο, που επειδή θα είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο νησί θα έχουμε τον πρώτο λόγο. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να γίνει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο, γιατί οι συνθήκες δεν είναι ώριμες.

 • Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει ξεκάθαρη σχέση για το μεταναστευτικό. Ο Κ. Μητσοτάκης από τη Σάμο στις 3 Ιουνίου του 2015 ανακοίνωσε τις 21 θέσεις του κόμματος για το μεταναστευτικό. Αυτές οι θέσεις παραμένουν και δεν τις έχουμε αλλάξει ούτε στο χιλιοστό. Η Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε αυτό το πρόβλημα και απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια πάνω σε αυτό το θέμα.  
 • Τα νησιά έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό εξαιτίας της πιο επικίνδυνης και ανίκανης κυβέρνησης, που, σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα, κατήργησε και το μοναδικό έμπρακτο μέτρο στήριξης της νησιωτικότητας, τον μειωμένο Φ.Π.Α.. Όσο για το μεταφορικό ισοδύναμο, από εξαγγελίες έχουμε χορτάσει.
 • Αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε κέντρα της ηπειρωτική Ελλάδας, σίγουρα είναι εφικτή, όμως πρέπει να υπάρχει ένας σωστός πολιτικός σχεδιασμός.
 • Σαφώς έχουν γίνει λάθη από τη δημοτική αρχή στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Όμως όποιος ενεργεί κάνει λάθη και φυσικά δεν μπορούμε να της καταλογίσουμε ότι δεν μπήκε στη φωτιά. Θα μπορούσε πολύ εύκολα να βγάλει την ουρά της έξω από όλο αυτό, όπως έκαναν άλλοι, αλλά δεν το έκανε.
 • Τα τρία σοβαρότερα προβλήματα του Χιώτη, σύμφωνα με την έρευνα της ΝΟΔΕ Χίου, είναι κατά σειρά: το μεταναστευτικό, η ορθολογική αξιοποίηση των πυλών εισόδου και ο τουρισμός.

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκπλήξει και πιο δύσπιστους πολίτες αυτής της χώρας θετικά και θα φθάσουμε στο σημείο να μνημονεύεται, όπως μνημονεύθηκε και η κυβέρνηση του πατέρα του. Ο Αλέξης Τσίπρας υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού λέγοντας ψέματα. Πιστεύω ότι η πραγματική διαφορά στην ελληνική κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και θα αποτυπωθεί στις εθνικές εκλογές.
 • Ο Κώστας Αλέρτας είναι συνεργάτης μου και ο άνθρωπος που έχω πάντα μαζί μου.
 • Ο Π. Καμπούρης είναι εξαίρετος άνθρωπος και συνεργάτης μου στη ΝΟΔΕ Χίου.
 • Πρέπει να υπάρξει επιτέλους εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, όσο κι αν έχει κάνει λάθη, όσα στραβά κι αν έχει, γιατί το επόμενο βήμα, δηλαδή αν καταρρεύσουν τα πολιτικά κόμματα, θα είναι πολύ χειρότερα από τις παρούσες συνθήκες.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ