10.12.2019 11:44

«Η ροπή για τις συντάξεις θα είναι μόνο ανοδική, δεν θα μειωθούν»

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης, μίλησε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, «Καλημέρα Ελλάδα» για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Με μια πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρίου 2020 θα προσφύγουμε στο ΣτΕ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά από την προηγούμενη πενταετία, προκειμένου να δοθεί μια τελική, οριστική και καθαρή απάντηση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές και θα εφαρμοσθούν», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στις εκκρεμείς υποθέσεις με τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Εν συνεχεία, τόνισε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου θα ενσωματωθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αποκατασταθούν όλες οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ το νέο ασφαλιστικό θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, προκειμένου να μην προκύψει ζήτημα αναδρομικών.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε πως οι σημερινές συντάξεις είναι το «κατώτατο επίπεδο καταβαλλόμενων συντάξεων» και δεν τίθεται κανένα ζήτημα μειώσεων όπως έχει διαβεβαιώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. «Δεν πάμε προς τα κάτω, η ροπή από εδώ και πέρα είναι μόνο προς τα πάνω», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του υφυπουργού.

Αναφορικά με τα θετικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει, τόνισε πως προτεραιότητα, αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που σήμερα καθιστούν την Ελλάδα μη ανταγωνιστική, η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων, ενώ άφησε και το ενδεχόμενο για μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις, με την προϋπόθεση πως στο μέλλον θα έχει επανέλθει πλήρως η ομαλότητα στο ασφαλιστικό σύστημα και θα υπάρχει το περιθώριο αυτό.

Tέλος ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πρωτοβουλία “Rebrain Greece” του υπουργείου Εργασίας, ένα πιλοτικό πρόγραμμα επιστροφής 500 Ελλήνων επιστημόνων τοπυ εξωτερικού, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, με κατώτατο μισθό τα 3.000 ευρώ μικτά. Αυτή υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης πως είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα διαρκέσει για 12 μήνες και θα υπάρχουν κανόνες και προδιαγραφές ώστε να υπάρξει σωστή εφαρμογή του προγράμματος. 
Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ