26.2.2018 19:46

«Διπροσωπία και εμπαιγμός από τον Γ. Αμπαζή»

Ανακοίνωση από τους ανεξάρτητους εκπαιδευτικούς της Χίου

Για διπροσωπία και εμπαιγμό κατηγορούν τον πρόεδρο του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ και δάσκαλο Γ. Αμπαζή τα μέλη της παράταξης των ανεξάρτητων εκπαιδευτικών με αφορμή τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση των μικρών παιδιών.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και συνολικά της κοινωνίας, οδεύει προς θεσμοθέτηση, αυτό της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη βουλή, και βρίσκεται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, με τίτλο: «Ίδρυση Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις,» στο άρθρο 33 παρ. 3 προβλέπεται η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Οι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι η θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με εφαρμογή στο δημόσιο νηπιαγωγείο ανταποκρίνεται στα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν με σαφήνεια ότι η προσχολική αγωγή και εκπαίδευση συμβάλλει στη γνωστική, κοινωνική, σωματική, συναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών.

Οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη η σφοδρή επίθεση της ΚΕΔΕ στα μορφωτικά δικαιώματα των νηπίων 4 ετών, που αποτελούν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, όπως ξεκάθαρα τονίζεται και σε πολλές συνθήκεςτων Ηνωμένων Εθνών, στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη σύμβαση κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση, στη σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στο Διεθνές σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Είναι γνωστές οι θέσεις της ΚΕΔΕ και από το πρόσφατο συνέδριό τους όπου αναφέρουν σε σχετικό ψήφισμα: «Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο λόγω έλλειψης κτιριακών υποδομών, αλλά και διότι αποτελεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους και να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους». Σαφείς οι προθέσεις τους και επενδυμένες με ψεύδη για να καλύψουν την αλήθεια ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρηθεί το χρηματοδοτικό πακέτο που διαχειρίζονται οι Δήμοι κα φέρει το όνομα: “voucher”!!!

Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;

Κι ενώ ο κλάδος δίνει τη δική του μάχη για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, το πρώτο «χτύπημα» ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΗ στον αγώνα των νηπιαγωγών έρχεται από το εσωτερικό του κλάδου και μάλιστα από εκλεγμένο μέλος (με την Ενότητα- ΠΑΜΕ) του προεδρείου του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, τον κ. Αμπαζή. Υπενθυμίζουμε στον κ. Αμπαζή ότι όπως αναφέρει και ο τίτλος του Συλλόγου μας (Δασκάλων και Νηπιαγωγών) πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και των Νηπιαγωγών κι όχι να τα πολεμά ή να τα αμφισβητεί.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Αμπαζή, υπερασπιστή της ΚΕΔΕ, να πάρει σαφή θέση πάνω στο θέμα. Αν δεν ανακαλέσει τη στάση του, τον καλούμε να παραιτηθεί από το ΔΣ του Συλλόγου των Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, του οποίου τα συμφέροντα πλέον δεν εκφράζει!

Δεν μας ενδιαφέρει ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και τωρινό ταμία του ΔΣ να στηρίξει την ΚΕΔΕ. Αυτό ας το κρίνουν άλλοι! Ο εμπαιγμός όμως των νηπιαγωγών από τις υποσχέσεις του συγκεκριμένου προσώπου και της παράταξής του δεν μπορεί παρά να μας προκαλεί θλίψη!

Προφανώς για πολιτικούς λόγους ο κ. Αμπαζής θέλει να τα έχει καλά με όλους! Αυτό εξυπηρετεί την άγρα ψήφων σε τοπικό επίπεδο! Αυτό όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση προκαλεί μια αντίφαση! Οι τακτισμοί των εκπροσώπων της Ενότητας είναι γνωστοί! Πλέον ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ!

Καλούμε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου να πράξουν τα δέοντα και να πάρουν αποφάσεις που θα κατοχυρώνουν τα συμφέροντα του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου!

Καλούμε τις νηπιαγωγούς να μην πτοούνται/απογοητεύονται από τις συγκεκριμένες «διασπαστικές» ενέργειεςκαι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη δίχρονη προσχολική αγωγή!

Οι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί ΠΕ Χίου μεταφέρουν τη φωνή σας στα ΔΣ και την ΔΟΕ χωρίς σκοπιμότητες!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ