15.4.2020 18:33

Δίπλα στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Σε Super Market της Χίου περιόδευσαν μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, με στήριξη αντιπροσωπείας από το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ και μελών του Συλλόγου Γυναικών Χίου στα πλαίσια της σημερινής πανελλαδικής δράσης. Στην κινητοποίηση τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

                Με κεντρικό σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας. Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας», συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους κάλεσαν σε διεκδίκηση όλων των άμεσων μέτρων προστασίας και υγείας με μέτρα που πρέπει να παρθούν από την εργοδοσία για την προστασία τους σε αυτές τις συνθήκες. Στους χώρους τα μέτρα προστασίας ήταν από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, με χαρακτηριστικό σε κατάστημα οι εργαζόμενοι να  αναγκάζονται με γυμνά χέρια να μετακινούν δεκάδες αντικείμενα, να μεταχειρίζονται χρήματα χωρίς καμιά προφύλαξη.

            Οι συνδικαλιστές κατέγραψαν τις ελλείψεις, κάλεσαν σε αγώνα με το Σωματείο ώστε οι εργαζόμενοι να μην πληρώσουν και αυτή την κατάσταση με την υγεία τους και τα δικαιώματά τους την «επόμενη μέρα». Σε κάθε περίπτωση, δόθηκε το μήνυμα ότι θα επανέλθουμε όλοι μαζί με αγώνα για να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις.

            Το Σωματείο και οι όλοι οι συνδικαλιστές ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες με αφορμή την περίοδο. Για τις πιέσεις που αφορούν την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τη μη χρήση της άδειας «ειδικού σκοπού», την εντατικοποίηση της δουλειάς, για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

            Τέλος, σε συνεργασία με φαρμακεία της Χίου και σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης, το Σωματείο συνέλεξε και μοίρασε υλικά προστασίας στους εργαζόμενους όπως μάσκες, αλκοολούχα διαλύματα, γάντια. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα Φαρμακεία που αγκάλιασαν αυτή τη δράση.

            Κατά την περιοδεία επίσης τονίστηκαν τα αιτήματα αγώνα του Σωματείου με βάση την Πανελλαδική δράση, τοποθετήθηκαν αφίσες στους χώρους, κρατούνταν πλακάτ με συνθήματα όπως «Οι εργαζόμενοι στα SM απαιτούμε να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας», «800 εκατομμύρια τζίρο με εμάς εκτεθειμένους – τώρα επίδομα ανθυγιεινής εργασίας».

            Όπως και λίγες μέρες πριν μέσα από την επικοινωνία στο διαδίκτυο έτσι και τώρα εκφράστηκε θετική ανταπόκριση σε αυτές τις πρωτοβουλίες του Σωματείου με αρκετούς εργαζόμενους να δηλώνουν: «Αν δεν ήσασταν κι εσείς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ