16.11.2020 15:42

Διχάζει και στη Χίο η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων

Κόμματα και φορείς τοποθετούνται για την απόφαση της Κυβέρνησης

Έντονη σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να καταργήσει την συνάθροιση άνω των 4 ατόμων από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυτης Τετάρτης 18 Νοεμβρίου, με στόχο να απαγορεύσει τον συγχρωτισμό ατόμων που θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
  • Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Η καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 τουΣυντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση η απόφαση αυτή έχει στόχο να μην κατέβει κανείς στην καθιερωμένη πορεία που πραγματοποιείται στην επέτειο του Πολυτεχνείου.


Οι απόψεις σε τοπικό επίπεδο

Θέλοντας να αποτυπώσει πλήρως ένα υπαρκτό ζήτημα που άπτεται και της τοπικής επικαιρότητας ο «π» συνομίλησε με εκπροσώπους φορέων και κομμάτων, ζητώντας τη γνώμη τους για την απόφαση της κυβέρνησης.

«Δεν καταργούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου»

 «Η 17η Νοεμβρίου πιστεύω πως πρέπει να τιμηθεί όπως και η 11η Νοεμβρίου, η 28η  Οκτωβρίου. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο μεγάλο θέμα. Η Κυβέρνηση δεν καταργεί το Πολυτεχνείο», ανέφερε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου Βιβή Ποταμούση

Μάλιστα καταλόγησε μικροπολιτική στα υπόλοιπα κόμματα λέγοντας ότι: «Θεωρώ τραγικό σε μια τόσο σημαντική στιγμή στην Νεότερη Ιστορία κάποιοι να κάνουν μικροπολιτική. Οι συνθήκες απαιτούν αυτά τα μέτρα.»

Η Κυβέρνηση για την Β.Ποταμούση: «απέδειξε ότι έχει την ωριμότητα να χειριστεί την κατάσταση. Η Κυβέρνηση να μην ξεχνάτε ανταποκρίθηκε σωστά και μην ξεχνάτε ότι είμαστε μια χώρα που βγήκε από την κρίση», δήλωσε και προσέθεσε: «Τα μέτρα ισχύουν και για την εκκλησία αυτό τι σημαίνει ότι η Κυβέρνηση θέλει να καταργήσει την εκκλησία; Χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Είναι καθαρά προσωπική μας ευθύνη να τηρήσουμε τα μέτρα.»


«Η Κυβέρνηση χαϊδεύει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που υπάρχουν στην Νέα Δημοκρατία»

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε μία υπεύθυνη στάση πριν την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την απαγόρευση των συναθροίσεων, κατέθεσε από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Φραγκίσκος Σέργης.

 «Μέρες πριν την ανακοίνωση της απαγόρευσης της συνάθροισης 4 ατόμων ο Σύριζα είχε βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία είχε δηλώσει την πρόθεση του συμβολικά εν μέσω της πανδημίας μια αντιπροσωπεία να βρεθεί στον χώρο για την κατάθεση στεφάνου.  Συγκεκριμένα προέβλεπε πως η ομάδα αυτή θα κατευθύνονταν προς το ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πολυτεχνείο και στην Αμερικανική Πρεσβεία», ανέφερε.

 «Η Κυβέρνηση με το «αποφασίζομε και διατάσσομε» χαϊδεύει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου. Άλλωστε η ένωση Εισαγγελέων εξέδωσε και ανακοίνωση ότι είναι αντισυνταγματική η απόφαση αυτή σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος. Όλα αυτά πλήττουν τη Δημοκρατία. Όλοι έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει πάλι εντάσεις με τα ΜΑΤ και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη», δήλωσε και συμπλήρωσε πως κανένα κόμμα δεν είναι αρνητής του κορωνοϊου.

«Κανένα κόμμα δεν είναι κατά της μάσκας. Όλα τα κόμματα έχουν δήξει σοβαρότητα απέναντι στην υγειονομική κρίση. Οι συλλογικότητες είναι υπεύθυνες και σοβαρές.»


Υπεύθυνη στάση από το Κίνημα Αλλαγής

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του Κινήματος αλλαγής, επεσήμανε ότι η σοβαρότητα της κρίσης της πανδημίας είναι το κυριότερο θέμα.

 «Η Κυβέρνηση με την απόφαση αυτή έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να κάνει επίδειξη εξουσίας αλλά και τήρησης των μέτρων. Η απαγόρευση συναθροίσεων νομίζω πάει ένα βήμα παραπέρα και είναι μέτρο εντελώς αυταρχικό».

Για το Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τον Μιχάλη Παρλαμά, έχει σημασία να επικεντρωθεί κανείς στο μείζον πρόβλημα που είναι η πανδημία. Η λύση υπάρχει αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να δημιουργήσει εντάσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά.

«Η Κυβέρνηση έπρεπε να επιτρέψει κάποιες μικρές εκδηλώσεις όπου θα τηρούνται η αποστάσεις και να δώσει κανόνες για την δημόσια ασφάλεια. Το Πολυτεχνείο δεν είναι γιορτή των κομμάτων αλλά είναι ο ξεσηκωμός κυρίως της νεολαίας κατά ενός αυταρχικού καθεστώτος. Η Κυβέρνηση όφειλε να σκύψει το κεφάλι της πάνω στο ζήτημα αυτό είχε τον χρόνο να αποφασίσει», δήλωσε και έκανε λόγο για διττό στόχο της Κυβέρνησης: «από τη μια να δείξει ότι τα μέτρα που παίρνει είναι αυστηρά και από την άλλη για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα όπως οι νεκροί στην χώρα από την Πανδημία. Δυστυχώς δεν συζητάμε τα σοβαρά αλλά αν ο Πολάκης φοράει μάσκα ή όχι.»


"Χουντικής έμπνευσης απόφαση"

Έντονη κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, άσκησε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου Μάρκος Σκούφαλος, χαρακτηρίζοντάς την κατάπτυστη και χουντικής έμπνευσης.

Αναλυτικά ανέφερε:

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι μια κατάπτυστη και χουντικής έμπνευσης απόφαση, η οποία προστίθεται στις άλλες δύο περιπτώσεις που απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων, καθ΄ άπασαν την επικράτεια.

Η μια περίπτωση ήταν στην επιβολή της δικτατορίας στις 21/4/1967 και η άλλη στην εξέγερση του πολυτεχνείου στις 17/11/1973! Επάξια λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτή της την απόφαση δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και τους πραγματικούς της σκοπούς και στόχους .

Ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά να ξεμπερδέψει η μεταπολιτευτική μας Ιστορία από τα οράματα και τις αξίες του Πολυτεχνείου, που συμπυκνώνονται στο επίκαιρο και  σύγχρονο σύνθημα «Ψωμί –Παιδεία –Ελευθερία», από τα συνθήματα στις κολόνες της Πύλης που γκρέμισε το τανκ «Έξω το ΝΑΤΟ, Έξω αι ΗΠΑ».

Γι αυτό και μετέρχεται σε προδήλως αντισυνταγματικές ενέργειες και διατάγματα , αντιδημοκρατικά , που θυμίζουν τις μαύρες εποχές της Δικτατορίας.

Ακόμα και θεσμοί με άμεση σχέση με το κράτος της , όπως είναι η Ένωση δικαστών και εισαγγελέων , κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και την καλούν να πάρει πίσω τις αντισυνταγματικές εντολές , ως κατάχρηση εξουσίας.

Με το μένος της  εδώ και μέρες απέναντι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη χρήση όλου του μαύρου προπαγανδιστικού μηχανισμού της με τα παπαγαλάκια της, απέδειξε ότι ο Κορονοϊός γι αυτήν είναι το προπέτασμα για να περάσει ο αυταρχισμός της , για να ξεμπερδέψει με την Ιστορία του κινήματος που δε συμβιβάζεται και δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό.

Άλλωστε ξέρουμε ποια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της ΝΔ! Είναι αυτή που άνοιξε τα σύνορα, που έχει αφήσει απροστάτευτο το λαό στην πανδημία, που έχει αφήσει χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές τα νοσοκομεία, χωρίς δασκάλους τα σχολεία, χωρίς διαγνωστικά τεστ, που στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι εργαζόμενοι είναι παστωμένοι και το μόνο που γνωρίζει είναι η καραντίνα και η ατομική ευθύνη.

Σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες . Ο λαός μας έχει γερά κόκκαλα όσο και αν τον υποτιμά, όσο και αν προσπαθεί να τον τρομοκρατήσει ,θα βρει τρόπο να τιμήσει και τους νεκρούς του και να γυρίσει τον ήλιο με δουλειά πολλή, ώστε να βρεθεί η ίδια, τα δεκανίκια της τύπου ΚΙΝΑΛ, τα αστικά κόμμα και το σύστημά τους στο βάρβαρο παρελθόν της ιστορίας , εκεί που ανήκουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ