21.6.2017 21:28

Διασώζει την τιμή του νησιού η Παγχιακή Επιτροπή

Την αυτονόητη πρωτοβουλία, που όφειλαν να λάβουν οι τοπικοί φορείς, πήρε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα. Με επιστολή της στην ιστοσελίδα του Guardian (η οποία εστάλη μεταφρασμένη στα αγγλικά) η Παγχιακή Επιτροπή διαμαρτύρεται έντονα για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ζητά από την εφημερίδα να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα πρόκειται να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών από όλους τους Χιώτες, με την οποία θα ζητείται από τον Guardianνα στοιχειοθετήσει όσα περιγράφονται στο ρεπορτάζ ή να το ανακαλέσει. Η επιστολή της Παγχιακής Επιτροπής αναφέρει αναλυτικά:

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

                «Την Κυριακή 17 Ιούνη παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα του Γκάρντιαν, από τον κ. MarkTownsend,άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στην Χίο σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, παρουσιάζοντας καταστάσεις ως γεγονότα τα οποία δεν  έχουν καμία επίσημη αναφορά, τα οποία είναι  βασισμένα μόνο σε προσωπικές αναφορές.

Με την ίδια μέθοδο,μόνο από προσωπικές αναφορές  των κατοίκων του νησιού θα μπορούσε κανείς να συλλέξει  εκατοντάδες περιστατικά εις βάρος τους,  τα οποία επιμελώς αποσιωπούνται.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η κατάσταση είναι άσχημη όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης εντός των καταυλισμών. Όμως περιστατικά βίας που μπορεί να υπάρχουν πρέπει να γίνονται γνωστά στις επίσημες αρχές. Ο τρόπος αναφοράς όπως γίνεται για  τους κατοίκους της Χίου είναι απαράδεκτος και ακραίως προσβλητικός, εμφανίζοντας τους να έχουν ρατσιστική συμπεριφορά (με μαχαιρώματα κλπ) χωρίς να παρουσιάζεται ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι οι καταστάσεις είναι ιδανικές. Θα περιμέναμε όμως όταν γίνεται μία δημοσιογραφική έρευνα να μην γίνεται με βάση ανυπόστατες αναφορές επιπέδου καφενείου, δημιουργώντας άσχημη εικόνα σε ένα νησί που έχει βοηθήσει στο προσφυγικό - μεταναστευτικό αλλά και έχει υποστεί συνέπειες πολύπαραπάνω από αυτό που του αναλογεί.

Θα περιμέναμε να γίνουν αναφορές σχετικά με  τον παράνομο εγκλωβισμό των μεταναστών,που επιβάλουν οι Ε.Ε. και η Ελληνική κυβέρνηση στο νησί, για τις ευθύνες της Τουρκίας, για τον ρόλο των ΜΚΟ και την περίεργη συμπεριφορά τους, την ασφυκτική πίεση που ασκείται για την δημιουργία νέων κέντρων στο νησί κλπ.

Ακόμα και το πανό με την γελοιογραφία γνωστού σκιτσογράφου της εφημερίδας Καθημερινής (φύλλο 26-11-2016),το οποίο ήταν ανηρτημένο στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χιλιάδων κατοίκων του νησιού (με ένα από τα κύρια θέματα της και τον παράνομο εγκλωβισμό των μεταναστών -προσφύγων),το παρουσιάσατε ως ρατσιστικό.

Η γελοιογραφία αυτή απεικονίζει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής,τους οποίους παρουσιάσατε ως…. μαύρες φιγούρες(μετανάστες δηλαδή) που επιτίθεντο στην Χίο.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που προσεγγίζετε ένα θέμα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η δυσφήμιση και ο διεθνής διασυρμός του νησιού της Χίου από ανακριβή και στοχευμένα δημοσιεύματα, πρέπει να σταματήσει εδώ.

Ζητούμε να δηλώσετε δημόσια συγγνώμη για το συγκεκριμένο άρθρο στην  έντυπη και στην ηλεκτρονική σας σελίδα.»

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ