8.4.2021 17:37

Δεν του φθάνουν οι 500 και πάει ολοταχώς στο Θόλος για 3.000!

Λίγες ώρες πριν τις λαϊκές συνελεύσεις Συκιάδας και Λαγκάδας ο Νότης Μηταράκης μονολογεί αγνοώντας Δημοτικό Συμβούλιο και Κοινωνία

Με νέο βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ο Νότης Μηταράκης επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να χτυπήσει συναισθηματικά την τοπική κοινωνία, ποντάροντας στο ότι τελικά θα καμφθούν οι αντιστάσεις και θα καταφέρει να περάσει τον σχεδιασμό του για δημιουργία υπερδομής στο Θόλος, δηλαδή σε απόσταση αναπνοής από Συκιάδα, Λαγκάδα και Βροντάδο, μεταθέτοντας το πρόβλημα από ένα σημείο του νησιού σε άλλο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης για πρώτη φορά μάλιστα, μετά την πολιτική γκάφα να δηλώσει ότι οι αντιδράσεις προέρχονται από 10 άτομα, φαίνεται ότι συμφωνεί με τον αριθμό των 500 ατόμων που προβλέπει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, αλλά όπως εξηγεί, δυστυχώς αυτός ο αριθμός δεν αρκεί για τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας ότι η όποια νέα δομή έρχεται για να μείνει για πολλά χρόνια.

Παρακάμπτοντας μάλιστα τα άλλα σκέλη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο για θεαματική μείωση των ροών της τάξεως του 97%, παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι το deal με την Ε.Ε. κάνει για δομή 3.000+ ατόμων στο Θόλος, δηλαδή μία δομή τρεις φορές μεγαλύτερη σε χωρητικότητα από τη σημερινή ΒΙ.ΑΛ. της οποίας η ονομαστική χωρητικότητα φθάνει τα 1.000 άτομα περίπου.

Η δήλωση του Δημάρχου

Λίγες ώρες νωρίτερα με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, επανέφερε στο προσκήνιο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης στον απόηχο του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου και αναφορικά με το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης ενημερώνει τους πολίτες για τα εξής:

Οι βασικές θέσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5/4/2021 σχετικά με το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε, είναι κοινές από όλες τις παρατάξεις και αναγράφονται στα πρακτικά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με δύο ψηφίσματα εξέφρασε την αντίθεση του στο προτεινόμενο σύμφωνο μετανάστευσης.

Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πάνω στα νησιά δεν πρέπει να γίνουν με μαθηματική ακρίβεια Κέντρα διατήρησης, φύλαξης και γκετοποίησης των αιτούντων άσυλο.

Καλεί τον πρωθυπουργό και υπουργό μετανάστευσης να μην επιτρέψουν τη μετατροπή των ακριτικών μας νησιών και τον Έβρο σε γκρίζες ζώνες, αποτρέποντας τον εγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο σε αυτές τις περιοχές ,ούτως ώστε να προωθηθεί το ισότιμο μοίρασμα των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό το Δημοτικό Συμβούλιο με τις αποφάσεις 580,643,705/2019 και 44/2021 έχει αποφασίσει:

1. ΟΜΟΦΩΝΑ Όχι σε υπερδομή στο Αίπος.

2. ΟΜΟΦΩΝΑ Όχι σε δομή στο Παχύ Θόλους.

3. Όχι σε δομή στις Μπαμπακιές. 13 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της δομής και 29 Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά της δομής.

4. Ναι σε δομή φιλοξενίας 500 ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση των προσφύγων – μεταναστών, να είναι ευθύνη εθύνη της Κυβέρνησης να το κάνει αυτό και με τη διασφάλιση της μη μόνιμης διαμονής τους, οι 29 Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ της δομής αυτής και οι 4 Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά της δομής.

Ο Χιώτικος λαός ενωμένος θα αντιμετωπίσει με σύνεση το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας από το 2015 προκειμένου να επέλθει η οριστική επίλυσή του».

Ανακοίνωση από τον συνδυασμό Καραβασίλη

Ο απομονωμένος από τη Χιακή κοινωνία Δήμαρχος Χίου, αφού σήμερα θυμήθηκε να μετατραπεί σε «επαναστάτη», μας «υπενθυμίζει»  τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό.

Αλλά και πάλι η «επανάστασή του» στοχεύει στην εξυπηρέτηση των σχεδιασμών του φίλου του Υπουργού Μετανάστευσης για να δοθεί η Χίος βορά στις επιδιώξεις του κάθε Ερντογάν για να «κοιμούνται ήσυχοι» οι βορειοευρωπαίοι.

Τις αποφάσεις που έχει πολλές φορές καταπατήσει κατάφωρα και ενάντια στη νομική του υποχρέωση ως Δήμαρχος δεν έχει υπερασπιστεί, με «κορυφαία» στιγμή τη στάση του στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Σε αυτήν που ο κ.Κάρμαντζης ζήτησε την επιτάχυνση κατασκευής νέας δομής την οποία δεν κόμιζε όπως οι άλλοι δήμαρχοι λόγω της απλής αναλογικής.

Του θυμίζουμε ότι από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αναφέρει, έστω και με διαστρεβλώσεις, η παράταξή του έχει προτείνει μόνο αυτή που καταψηφίστηκε πανηγυρικά για δημιουργία δομής στις Μπαμπακιές.

Του θυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ψηφίσει ποτέ δομή φιλοξενίας ή διαμονής ή εξέτασης και παροχής ασύλου ή ΠΡΟΚΕΚΑ ή  «επαρκούς αριθμού» για τις δύσκολες ώρες όπως έχει  αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν σε δηλώσεις του.

Ξεχνά έντεχνα ότι το δημοτικό συμβούλιο έχει θέσει σαφέστατες προϋποθέσεις: Την πλήρη αποσυμφόρηση του νησιού, το άδειασμα της ΒΙΑΛ (το οποίο έχει υποσχεθεί ο φίλος του υπουργός ότι θα γίνει μέχρι το Πάσχα), ενώ όλες οι λειτουργίες του μεταναστευτικού (συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ασύλου) εκτός της ταυτοποίησης και της καταγραφής να πραγματοποιούνται έξω από το νησί μας, για να ξεκινήσει η όποια συζήτηση.

Ο κ. Κάρμαντζης προχθές στο δημοτικό συμβούλιο αποκάλυψε την πλήρη άγνοιά του για τα τεκταινόμενα σχετικά με το μεταναστευτικό, αφού ισχυρίσθηκε ότι δεν γνώριζε για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης (είπε συγκεκριμένα ότι δεν είναι υπουργός εξωτερικών) όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ενώ αυτό είναι αναρτημένο στην σελίδα της ΕΕ ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2020. Με παντελή άγνοια και χωρίς εξουσιοδότηση από την κοινωνία, συζητούσε για κατασκευή δομής χωρίς όρους.

Ακολουθεί απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα της συνάντησης από το γραφείο του πρωθυπουργού: Ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας όμως υπόψη από την άλλη, ότι πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική, αλλά και την Ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

Οι μάσκες έχουν πέσει και δεν μπορεί πλέον να κρύβεται.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ