18.3.2020 8:01

Δ.Ο.Μ. και Ύπατη Αρμοστεία αναστέλλουν την επανεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων

Καθώς οι χώρες μειώνουν δραστικά την είσοδο στην επικράτειά τους λόγω της παγκόσμιας κρίσης COVID-19 και εισάγονται περιορισμοί στις διεθνείς αεροπορικές μεταφορές, επηρεάζονται σοβαρά οι ταξιδιωτικές ρυθμίσεις για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. 

Ορισμένα κράτη έχουν ακόμη αναστείλει τις αφίξεις επανεγκατάστασης λόγω της κατάστασης της δημόσιας υγείας, η οποία επηρεάζει την ικανότητά τους να λαμβάνουν νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), φοβούνται ότι τα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να αυξήσουν την έκθεση των προσφύγων στον ιό.

Ως αποτέλεσμα, ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λαμβάνουν μέτρα για την αναστολή των ταξιδιών για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο , το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται μόνο μέχρις ότου χρειαστεί.

Ενώ η επανεγκατάσταση παραμένει μέτρο σωτηρίας για πολλούς πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και ο ΔΟΜ καλούν τα κράτη και συνεργάζονται στενά μαζί τους για να διασφαλίσουν ότι οι μεταφορές θα μπορούν να συνεχιστούν για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν.

Η αναστολή θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, ενώ οι δύο οργανισμοί θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις μεταφορές εκείνων των προσφύγων που έχουν ήδη ολοκληρώσει όλες τις ταξιδιωτικές διατυπώσεις για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

"Η επανεγκατάσταση αποτελεί ζωτική πηγή για τους ιδιαίτερα ευάλωτους πρόσφυγες και ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις χώρες υποδοχής, σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς εταίρους, για να εξασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η διεκπεραίωση των υποθέσεων επανεγκατάστασης. Θα διατηρήσουμε επίσης στενή επαφή με τους ίδιους τους πρόσφυγες και με όλες τις υπηρεσίες που εργάζονται για να υποστηρίξουν τη χρήση της επανεγκατάστασης ως θεμελιώδες μέτρο προστασίας.

Και οι δύο οργανισμοί ελπίζουν να είναι σε θέση να επαναλάβουν πλήρως τα ταξίδια επανεγκατάστασης μόλις το επιτρέψουν η σύνεση και η εφοδιαστική", αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ