12.7.2017 10:47

Βυθιζόμαστε στην έρημό μας

Αποκαρδιωτικό καλοκαίρι με τη Χίο να μοιάζει με έρημη νήσο – Εξαίρεση στον κανόνα της νησιωτικής και παράκτιας χώρας

Για έναν σκληρό επόμενο χειμώνα σε πολλές επιχειρήσεις προϊδεάζει η εικόνα του νησιού την καλοκαιρινή περίοδο που διανύουμε. Σχεδόν στα μισά Ιουλίου η επισκεψιμότητα του νησιού, ακόμα και η προερχόμενη από τις σταθερές πηγές τροφοδοσίας του, είναι πολύ περιορισμένη και η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο το «καλοκαίρι της» να συρρικνωθεί σε λιγότερες από 30 ημέρες.

  • Τα δεδομένα των αφίξεων πτήσεων charters από τη Βόρεια Ευρώπη επιβεβαιώνουν απλώς τις προβλέψεις. Η χείριστη χρονιά της τελευταίας τριακονταετίας.
  • Η κίνηση από τη γειτονική Τουρκία, μετά την ολιγοήμερη έκρηξη από το Μπαϊράμι, μάλλον καθηλώνεται σε επισκέψεις που δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που αφήνει ο ευρωπαϊκός τουρισμός. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πιθανολογούν ότι θα είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αν πετύχουμε στο τέλος του χρόνου τις περσινές εισροές από Τουρκία.
  • Ιδιαίτερα περιορισμένο μέχρι στιγμής είναι και το ρεύμα των ομογενών επισκεπτών. Σε πολλά χωριά της βόρειας και της νότιας Χίου οι ομογενείς δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνιση τους. Από πολλούς επισημαίνεται ότι ήταν τραγικό λάθος η απουσία στοχευμένης καμπάνιας προσέλκυσης του ομογενειακού στοιχείου.
  • Οι οικονομικά δύσκολες συνθήκες περιορίζουν τον αριθμό και των Ελλήνων επισκεπτών, ακόμα κι όσων διαθέτουν μόνιμη κατοικία στη Χίο. Τα δρομολόγια των πλοίων μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα άρχισαν να πιάνουν ικανοποιητική για την εποχή πληρότητα. Υπάρχουν μέρες του Ιουλίου που εκεί που χτυπά η «καρδιά» της Χίου, σε περιοχές όπως τα Μεστά, το Πυργί, η Λαγκάδα, η Κώμη ή η Προκυμαία,η εικόνα δεν αντιστοιχεί σε μέσα του καλοκαιριού.

Οι επιπτώσεις

Πολλές από τις επιχειρήσεις του νησιού, εμπορικές ή παροχής υπηρεσιών, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα απλώς να συντηρούνται. «Δεν ξεκίνησε ακόμα να δημιουργείται κομπόδεμα για το χειμώνα. Έτσι όπως πάει θα δουλέψουμε με κέρδος 20 ημέρες και θα έχουμε την απαίτηση να καλύπτουμε τις ζημιές των υπόλοιπων 11 μηνών. Θαυματοποιοί δεν είμαστε, πολλοί από μας δεν θα υπάρχουμε το επόμενο καλοκαίρι», επισημαίνουν στον «π» ουκ ολίγοι επαγγελματίες με αρκετή δόση σκεπτικισμού.

«Ακούμε σε όλη την υπόλοιπη νησιωτική και παράκτια χώρα να βουλιάζουν και να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ πληρότητας. Σε εμάς δεν ξέρουμε ποιος είναι ο τερματισμός της κατρακύλας», προσθέτουν, έχοντας καθημερινά να αντιμετωπίσουν και τις εφορμήσεις από τους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Κανένα σχέδιο αντιστροφής του κλίματος

Οι επαγγελματίες του νησιού κοιτούν απαισιόδοξα το μέλλον. Διαπιστώνουν ότι δεν έχει εκπονηθεί κανένα τοπικό σχέδιο αντιστροφής του κλίματος, αντίθετα το νησί παραμένει ευάλωτο και εκτεθειμένο σε διαρκείς κινδύνους καταρράκωσης ακόμα περισσότερο της εικόνας του.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από την αδυναμία των αρχών του να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Θεωρούν ότι όποιος το αναδεικνύει είναι μέρος μιας ομάδας συνομωσίας με μοναδικό στόχο τη μη επανεκλογή τους και περιορίζονται σε αυτοθαυμασμούς δικών τους διαχειριστικών κινήσεων, μη ικανών πάντως να ανατρέψουν τη γενική τραγική εικόνα.

Η κατάσταση στη Χίο βαίνει από το κακό προς το χειρότερο. Το νησί διψά για μια εντυπωσιακή κίνηση αντιστροφής του κλίματος, δεν τη βλέπει, απογοητεύεται και μαραζώνει. Μέχρι πότε τα λιγοστά δημιουργικά του τμήματα μπορούν να αντέξουν; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ