7.2.2020 8:42

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: "Προέχει η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών"

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Έντονη κριτική στους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης – «Το καλοκαίρι θα υπάρχει μια κατάσταση “κόλαση” στα νησιά»

«Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών» ζήτησε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που με επικεφαλής τη γραμματέα της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη, συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουμουτσάκο με θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της αντιπροσωπείας, στη Βουλή, ανέφεραν ότι κατά τη συνάντηση στο υπουργείο ενημερώθηκαν για την κατάσταση, εξέφρασαν εντονότατη ανησυχία γι’ αυτήν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για άμεση ανακούφιση που θα ωφελήσει τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους ίδιους τους πρόσφυγες / μετανάστες. Άσκησαν έντονη κριτική στους έως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, αποδίδοντας σε αυτούς τη σημερινή κατάσταση και προειδοποίησαν ότι αν δεν ληφθούν τώρα τα μέτρα στην κατεύθυνση της άμεσης αποσυμφόρησης το καλοκαίρι θα υπάρχει μια κατάσταση «κόλαση» στα νησιά.

Σημείωσαν ότι δεν παραγνωρίζουν την ευρωπαϊκή παράμετρο του ζητήματος για να τονίσουν πως απαιτείται πίεση προς την Ε.Ε. στην κατεύθυνση του επιμερισμού των βαρών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και αυστηρές ποινές εφόσον δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Χαρακτήρισαν, δε, τα πλωτά φράγματα ως «γελοία» και «επικίνδυνη κίνηση» που θέτει ζητήματα τόσο ως προς την ασφάλεια, τη διάσωση, όσο και εθνικά και ναυτιλιακά ζητήματα. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι έμαθαν, σήμερα, πως τα πλώτα φράγματα ήδη δοκιμάζονται σε κάποια αβαθή του Σαρωνικού.

Για σύνθετο θέμα που βρίσκεται «εκτός ελέγχου, με ευθύνη της ΝΔ» έκανε λόγο ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός. Είπε ότι «και λόγω ιδεοληψίας και λόγω ανικανότητας, καθυστέρησης και άγνοιας έφερε την κατάσταση εδώ», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι επανασύστησε το υπουργείο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «αλλά η πολιτική της παραμένει αδιέξοδη».

Επιπλέον επέκρινε την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η «τακτική της ενεργητικής και παθητικής αποτροπής που επιδιώκει και είναι αναποτελεσματική και παραβιάζει δικαιώματα και φτάνει στα όρια τους τις τοπικές κοινωνίες», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το να προσπαθεί η κυβέρνση να φορτώσει την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών γιατί αυτό και θα μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και τις τοπικές κοινωνίες να ηρεμήσει», είπε, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι στις ακροδεξιές ομάδες που έχουν επανεμφανιστεί στα νησιά.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μίλησε για «άθλιες συνθήκες» και για τους αιτούντες άσυλο και για τον τοπικό πληθυσμό. Παρέθεσε επίσημα στοιχεία του υπουργείου, όπως είπε, κατά τα οποία, υπάρχουν 42.080 αιτούντες άσυλο στα νησιά, ενώ τον Ιούλιο του ’19 υπήρχαν 15.000.

«Μόνο αυτό δείχνει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος», τόνισε, προσθέτοντας ότι συγχρόνως αναπτύσσεται μια επικίνδυνη δυναμική συγκρούσεων αφενός ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και, αφετέρου, ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και μεταξύ των δύο αυτών πλευρών. «Αντί για μέτρα αποσυμφόρησης άμεσα, εδώ και 7 μήνες συζητάμε εξαγγελίες, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε αυτά που η ίδια έχει πει», σημείωσε. Την κατηγόρησε ότι κάνει δύο «ανίδεες και γι’ αυτό επικίνδυνες» πράξεις: στην εξέταση του ασύλου δίνει προτεραιότητα σε αυτούς που ήρθαν το 2020 και δημιουργείται ένταση σε αυτούς που ήρθαν το 2019. Δεύτερον προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη της διαχείρισης στς ΜΚΟ.

«Γελοία η ιστορία με το θαλάσσιο φράγμα και επικίνδυνη», είπε ο κ. Βίτσας. Επ’ αυτού μίλησε ειδικότερα και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός ως τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι «σήμερα μας μιλάνε για 2,7 χιλ. πλωτού φράγματος με κόστος 500 χιλιάδες» και ότι συνεπώς περίπου 800 χιλιόμετρα κοστίζουν πάνω από ένα δισ. ευρώ. «Αφού ήθελαν να το δοκιμάσουν γιατί δεν ζήτησαν να γίνει δωρεάν η δοκιμή;», είπε. «Και από ποια Επιτροπή εγκρίθηκαν», έθεσε το ερώτημα ο κ. Βίτσας. Ο βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για «ανεκδιήγητα πλωτά φράγμα, που σήμερα μάθαμε ότι δοκιμάζονται, λέει, ήδη σε κάποια αβαθή του Σαρωνικού και μετά θα δουν αν αυτά είναι χρήσιμα…».

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας είπε ότι η προσφυγική κρίση έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση «κι αυτό είναι ευθύνη της ΝΔ ανεξάρτητα από την αύξηση των ροών». Είπε ότι αυτοί που είναι εκτός ΚΥΤ στη Μόρια είναι 20.000, στη ΒΙΑΛ 4.500, στη Σάμο 6.700, στη Λέρο 1.000 και στην Κω 2.500.

Επιπλέον, ο Γ.Μουζάλας αναφέρθηκε στις προτάσεις που διατύπωσαν προς το υπουργείο στη συνάντηση τους. Πολύ γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών, σημείωσε, προσθέτοντας ότι μπορούν άμεσα να φύγουν από τη Μυτιλήνη 4.000 πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν κριθεί ευάλωτοι, από τη Χίο 450. Μεταξύ άλλων, πρότειναν για 8 μήνες να αρθεί η απαγόρευση μεταφοράς των ευάλωτων στην ενδοχώρα. Τόνισαν ότι πρέπει να αυξηθεί το προσωπικό για το άσυλο και τα ΚΥΤ, νοσκομεία, οι δευτεροβάθμιες επιτροπές – «που μας ελέχθη σήμερα ότι θα είναι μονομελείς από εδώ και μπρος» – να τοποθετηθούν σε ευθεία αναφορά με τα νησιά, δηλαδή να μοιραστούν δύο τέτοιες επιτροπές στη Λέσβο, δύο στη Σάμο, μία στην Κω, μία στη Λέρο, μία στη Χίο, ώστε οι αιτήσεις ασύλου να επεξεργάζονται γρήγορα.

Ακόμη πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεν έχει χωροθετήσει ακόμα τις 20 δομές που είπε ότι θα φτιάξει. «Όλες οι προτάσεις μας έχουν τη λογική του τριμήνου, δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι», σημείωσε. Και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και σε σύντομο διάστημα να ανακουφιστεί η κατάσταση και ότι «η ΝΔ θα πρέπει να δείξει ότι δεν επιδιώκει να καλλιεργήσει κοινωνικές εκρήξεις και να επωφεληθεί του κοινωνικού αυτοματισμού».

Στην κατάσταση στη Λέσβο επικεντρώθηκε ο Γιάννης Μπουρνούς, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το ΚΥΤ της Μόριας με 5.700 και τώρα είναι περίπου 20.000. Ο βουλευτής Λέσβου μίλησε για επανεμφάνιση ακροδεξιών ολιγομελών ομάδα που «προσπαθούν να υποδαυλίζουν δράσεις βίας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της βίας, λέγοντας ότι «είμαστε στο μεταίχμιο για πολύ δύσκολες καταστάσεις». Έβαλε κατά του αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου κατηγορώντας τον για «λασπολογία», ότι διαμηνύει πως για τις κινητοποιήσεις των μεταναστών ευθύνεται το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε το νησί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τους ανακοινώθηκε σήμερα πως χτες, «μετά από 7 μήνες οχλήσεων δικών μας», τελείωσε η συνυπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς της 4μηνης παράτασης κοινοφελών προγραμμάτων, δηλαδή των εργαζομένων δεύτερου και τρίτου κύκλου από τα σχετικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο ΚΥΤ της Μόριας και τα υπόλοιπα ΚΥΤ. Δεσμεύτηκαν οι υπουργοί πως σύντομα θα τοποθετηθούν ΑΤΜ στις περιοχές των hotspot, κάτι που θα αποσυμφορήσει τα ΑΤΜ της Μυτιλήνης, ζήτημα σημαντικό για την καθημερινότητα των Μυτιληνιών. Σχολίασε, δε, ότι καταρρίφθηκε το «προεκλογικό μύθευμα της ΝΔ για χιλιάδες επιστροφές στην Τουρκία, αφού από 1.1.2020 έχουν επιστρέψει μόνο 12 ανθρώπους».

Για τα ζητήματα της Δωδεκανήσου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνοντας ότι σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή, όταν τόσο στη Λέρο όσο και στην Κω βρίσκονταν στα όρια της χωρητικότητας, σήμερα υπάρχει 4πλασσιασμός και 5πλασσιασμός προσφύγων και μεταναστών.

Ο βουλευτής Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις σε τοπικές κοινωνίες, όπως στη Χίο, ότι έως το καλοκαίρι το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα κλείσει, ο αρμόδιος υπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Καταθέσαμε καλόπιστα τις προτάσεις μας. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει, αλλά είμαι βέβαιος ότι βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να διαχειριστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό», επισήμανε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ