26.5.2018 10:05

ΒΙΝΤΕΟ | «Ήταν ένδειξη διαθεσιμότητάς μου προς τη Ν.Δ. η συμμετοχή μου στις εκλογές με λίστα»

• Η δικηγόρος Πέννυ Τασσοπούλου σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για την πολιτική, τον Κάμπο, τους εθνικούς κινδύνους και τον Βαγγέλη Ατσάλη.

Αληθινή κοκέτα στην εμφάνιση της, η Πέννυ Τασσοπούλου, συνδυάζει συμπεριφορά σκληρού του σινεμά στην υπεράσπιση των ιδεών της. Ιδεολογικά δεν υπέστειλε ποτέ από τον ιστό την προσήλωση της στις αρχές της Ν.Δ. για αυτό κι όταν διαισθάνθηκε ότι το κόμμα της χρειάστηκε τη συμμετοχή της στις άχρωμες εκλογές με λίστα, δεν είχε κανένα ενδοιασμό να ανταποκριθεί. Σήμερα αποσαφηνίζει ότι η τότε επιλογή της ήταν μια καθαρή εκδήλωση διαθεσιμότητας.

Πρόσωπο με ευρεία διάθεση κοινωνικής παρεμβατικότητας, βρέθηκε επί μακρόν στη σκιά του αυτοδιοικητικού συζύγου, Β. Ατσάλη, πλέον όμως διαγράφει την προσωπική τροχιά, με απόψεις που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της ακεραιότητας τους.

Ο Κάμπος

 • Είναι ο τόπος των παιδικών μου αναμνήσεων. Όλες τις διακοπές μου τις πέρασα εδώ -  και μάλιστα στην καρδιά του Κάμπου στα σχολεία Κλούβα- , με ατελείωτες ώρες περπατήματος στα στενά του, τα οποία ξέρω απέξω.
 • Στο παρελθόν ήταν γεμάτος περιπατητές, γεμάτος ανθρώπους όλη τη μέρα, που τα βράδια μαζεύονταν έξω από τις πόρτες των σπιτιών κι έκαναν βεγγέρα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνα τα βράδια με τα γλέντια και τη μουσική. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν κυκλοφορεί ψυχή. Αν περπατήσεις στον Κάμπο, σχεδόν τίποτα δεν σου θυμίζει το παρελθόν. Εκείνο που με στεναχωρεί πιο πολύ από όλα είναι ότι έχει χαθεί η ντοπιολαλιά. Δεν μιλάνε πια τα Καμπούσικα. Η επέλαση της τηλεόρασης μας έχει οδηγήσει όλους σε μία ενιαία ελληνική διάλεκτο.
 • Ο Κάμπος έχει μέλλον παρότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ δεν έχουν ψυχική επαφή με την περιοχή. Είναι άνθρωποι που ήρθαν αργότερα και βλέπουν τον Κάμπο είτε ως επένδυση, είτε επειδή αγόρασαν ένα σπίτι γιατί τους αρέσει το περιβάλλον.
 • Το μέλλον του Κάμπου έχει άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις της πολιτείας. Αν δεν σταματήσει αυτή η εμμονή, να δηλωθούν όλα τα περιβόλια ως οικόπεδα, ο Κάμπος θα εξαφανιστεί. Θα γίνει χειρότερος από τον Καμένο Πύργο.

Η ερήμωση των χωριών

 • Τον τελευταίο χρόνο κατάλαβα ότι η επαρχία της Χίου ρημάζει και το διαπίστωσα έντονα στα Αρμόλια και στο Πυργί. Οι παλιοί στυλοβάτες των χωριών έχουν πεθάνει και οι νέοι είτε έχουν φύγει στην Αθήνα και στο εξωτερικό, είτε όσοι μένουν εδώ έχουν πάει στη Χώρα. Επιστρέφουν στα χωριά μόνο τα Σαββατοκύριακα ως τουρίστες.
 • Η εικόνα είναι αναστρέψιμη. Ο ένας τρόπος είναι να καθιερωθεί ως μόδα το να μένεις στο χωριό και ο άλλος να δοθούν φορολογικά κίνητρα. Η κάθε κυβέρνηση πρέπει να πριμοδοτήσει τις οικογένειες που επιστρέφουν. Μια τέτοια μορφή μπορεί να είναι η απόδοση αφορολόγητου για μια δεκαετία. Έτσι θα ζωντανέψουν τα χωριά, όχι μόνο της Χίου.

ΦΠΑ και ψυχοσύνθεση του Χιώτη

 • Το 24% στο Φ.Π.Α. είναι η ταφόπλακα στην οικονομική ζωή του τόπου. Αν υπήρχαν κίνητρα να μείνει στο νησί ο Χιώτης, να δημιουργήσει, να δουλέψει και να εκμεταλλευτεί τις απεριόριστες δυνατότητες του, τότε όλα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι κλαίμε τη μοίρα μας. Πρέπει να ακολουθήσουμε μία εμπροσθοβαρή πορεία, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.
 • Ο Χιώτης έχει μία μακρά λαμπρή πορεία. Είναι κοσμογυρισμένος, έχει κουλτούρα και διαφορετική καλλιέργεια. Αυτό τον κάνει να αισθάνεται υπερήφανος. Η συγκεκριμένη νοοτροπία, παρά το γεγονός ότι δεχόμαστε συνεχή χτυπήματα, μας έχει κάνει να μην αντιδράμε. Είναι ένα καρκινογόνο μείγμα αυτό. Έχουμε δηλαδή την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά, ενώ δεν πάνε. Η ψυχοσύνθεση του Χιώτη είναι ήπια. Δεν θα βγει εύκολα στο δρόμο για να κάνει την επανάσταση. Δεν είναι ηττοπάθεια, απλά δεν ταιριάζει στο στυλ του Χιώτη όλο αυτό. Περιμένει καρτερικά ότι κάποια στιγμή θα φιλοτιμηθούν οι κυβερνώντες και θα αποκαταστήσουν την τάξη.
 • Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για άμεση επέκταση αεροδιαδρόμου, για επιθετική τουριστική πολιτική με συντονιστή παγχιακό ιδιωτικό φορέα, για καινοτομίες, νεωτερισμούς και πρωτοτυπία από όλους τους επαγγελματίες, αγρότες, επιχειρηματίες. Προϋποθέσεις ανάδυσης από το σκοτάδι και την καταχνιά είναι η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση για τις απίστευτες δυνατότητες ημών και του νησιού μας, η απαγκίστρωση από τη μιζέρια και τη μοιρολατρία, η ενότητα και η σθεναρή αντίσταση στην ιδεολογική τρομοκρατία που έχει επιβληθεί τους τελευταίους μήνες και καταδυναστεύει την ελεύθερη έκφραση – και σύντομα και τη σκέψη- των πολιτών.

Θέλω να προσφέρω

 • Χρειάζονται μερικά άτομα να τραβήξουν το κάρο και να βγουν μπροστά. Αυτά τα άτομα διστάζουν, λόγω του γενικότερου επιφυλακτικού κλίματος που επικρατεί. Δεν θέλω να φανώ ότι είμαι αλαζών, αλλά λογαριάζω τον εαυτό μου σε αυτά τα άτομα, νιώθοντας ότι θέλω και μπορώ να προσφέρω.
 • Όποτε με χρειάστηκε το κόμμα μου ήμουν πάντα εκεί. Ακόμα και στην εκλογική αναμέτρηση με λίστα. Αυτό είναι ένδειξη της διαθεσιμότητάς μου προς τη Ν.Δ. την οποία υπηρετώ 28 χρόνια με ανιδιοτελή προσφορά. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα παίξουν πολλοί παράγοντες ρόλο για το αν θα είμαι υποψήφια. Τις προηγούμενες 3 φορές  που μου προτάθηκε να είμαι υποψήφια Βουλευτής, ναι μεν ήμουν ήδη πολιτικά ώριμη, αλλά προσωπικά είχα ανοιχτές εκκρεμότητες.
 • Δεν καταδέχτηκα να περάσω από τη διαδικασία του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.. Θεώρησα ότι μετά από 28 χρόνια στο κόμμα θα γελούσαν κι εκείνοι αν πήγαινα κι έλεγα «καλημέρα, περάστε με από το μητρώο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα σε άτομα που δεν είχαν δραστηριοποιηθεί μέχρι τώρα έντονα στον κομματικό μηχανισμό και τελικά συγκέντρωσε εκλεκτούς ανθρώπους.

Μητσοτάκης και ΣΥΡΙΖΑ

 • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το δυναμισμό να εμπνεύσει τα μέλη της Ν.Δ.. Είναι σοβαρός, στιβαρός και έχει συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία. Διαθέτει παιδεία, ψυχραιμία κι έχει ευρωπαϊκές προοπτικές.
 • Η σημερινή κυβέρνηση για 2 χρόνια ήταν μεθυσμένη από την εξουσία γιατί δεν φαντάζονταν ούτε στον ύπνο τους ότι θα την είχαν κατακτήσει. Από τον 3ο χρόνο και μετά κατάλαβαν ότι έχει αρχίζει να μπατάρει το καράβι και ξεκίνησαν τις συστηματικές προσλήψεις φίλων, γνωστών και κουμπάρων στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν ένα κομματικό κράτος για να μπορούν να διεκδικήσουν την εξουσία και την επόμενη ημέρα.

Ελλάδα και Τουρκία

 • Έχει αλλάξει η συμπεριφορά του Ερντογάν, που δείχνει ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Συμπεριφέρεται σαν τον Ναπολέοντα και νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Από την άλλη έχουμε έναν υπουργό Εθνικής Αμύνης που πετά το στεφάνι από μακριά επειδή φοβάται να πλησιάσει, κάτι που από μόνο του δημιουργεί αίσθημα ηττοπάθειας, που ενθαρρύνει την προκλητικότητα των Τούρκων.
 • Η συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων θα δημιουργήσει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα.
 • Υπάρχει εμφανής απόπειρα ξεριζώματος της θρησκείας, της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να νιώσουμε ότι υπάρχει εθνικός κίνδυνος; Εγώ ανησυχώ πλέον για την Ελλάδα. Δεν με φοβίζει το οικονομικό θέμα. Η Ελλάδα έχει αντέξει σε παγκοσμίους πολέμους, μέχρι μικρασιατική καταστροφή, κατοχή και εμφυλίους. Σήμερα ανησυχώ για την πορεία του έθνους, που δεν πάει καθόλου καλά.

Η ζωή με τον Ατσάλη

 • Ο χειρισμός της γλώσσας ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία που μου έκαναν εντύπωση στο Βαγγέλη Ατσάλη, πέρα από την αυτονόητη γοητεία του. Με κατέκτησε με το νου. Διέθετε ευγλωττία και χρησιμοποιούσε λέξεις που είχα σχεδόν ξεχάσει. Στο πρώτο μας ραντεβού χρησιμοποίησε τη λέξη «φαύλος», που αμέσως με παρέπεμψε στο Ευαγγέλιο και σκέφτηκα: «Αυτός είναι Χριστιανός και αξίζει να κάνω μαζί του οικογένεια». Επίσης είναι εξαίρετος και στη μαγειρική.
 • Ο Ατσάλης το 1996 ήταν αυτός που με ώθησε να βάλω υποψηφιότητα στη ΝΟΔΕ. Το 1998 ήμασταν με τον Θανάση Βαρίνο στην πλατεία με μία παρέα και συζητάγαμε για το ποιος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στα Μαστιχοχώρια. Εκεί ο Θανάσης έριξε την ιδέα για τον Βαγγέλη και πριν προλάβουμε να καταλάβουμε τι γίνεται είχε πάρει το χρίσμα όλων των Μαστιχοχωρίων και βγήκε δήμαρχος. Έκτοτε το αριθμητικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ στα Μαστιχοχώρια μεταστράφηκε οριστικά υπέρ της Ν.Δ..
 • Ο Β. Ατσάλης έχει ένα βασικό προτέρημα – ελάττωμα. Έχει φοβερά τρυφερή καρδιά και είναι άνθρωπος ταπεινός. Ασχολιόταν  όλο το 24ωρο με το Δήμο. Όποιος του ζητούσε κάτι, ακόμα και αυτός που τον έβριζε την παραμονή των εκλογών, δεν μπορούσε να του χαλάσει το χατίρι. Έκανε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο όμως, εξαιτίας του χαρακτήρα του, δεν αναδείχθηκε ποτέ.

Προσφυγικό

 • Η κυβέρνηση, λόγω ιδεοληψίας, παραμερίζει τους ντόπιους υπέρ των νεοφερμένων. Αυτή είναι η κεντρική νοοτροπία της, που θέλω να πιστεύω ότι δεν εμπεριέχει κάποια πρόθεση αλλά προέρχεται μόνο από την ιδεολογία της. Αν οι νησιώτες ήταν συνέχεια στα κάγκελα θα επηρέαζαν τους κυβερνώντες. Έχουν γίνει βέβαια κάποια βήματα αλλά όσο μένει η παρούσα Κυβέρνηση δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια προοπτική.  
 • Ο ελληνικός λαός είναι φιλόξενος, φιλότιμος και συμπονετικός. Ο Έλληνας δεν έχει πρόβλημα με τους πρόσφυγες, έχει με τους μετανάστες.
 • Το political correct επιβάλλει να μην κινδυνολογούμε, όμως στην παραμεθόριο με την Τουρκία δεν έπρεπε να επιτρέπεται πολυήμερη παραμονή. Η Νέα Δημοκρατία είμαι σίγουρη ότι θα το υλοποιήσει όταν έρθει η ώρα.

Περιηγητική

 • Με την Περιηγητική ασχολούμαι από το 1987. Έχω ζήσει πολλά, έστω κι αν το μόνο που απομένει πλέον ζωντανό είναι τα Βαποράκια. Ήδη από τέλη Ιανουαρίου έχουμε μιλήσει με το Ομήρειο και στόχος μας είναι πριν το καλοκαίρι το έθιμο να το αναλάβει το Πνευματικό Κέντρο. Αν δεν το αναλάβει, θα το επανεξετάσουμε. Το έθιμο θα μπορούσε να στηριχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όμως χρειάζεται δικτύωση, πολλή δουλειά και αμέτρητος χρόνος. Είναι κρίμα αυτά τα υπέροχα αριστουργήματα να σαπίζουν σε αποθήκες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ