1.10.2019 10:22

ΒΙΝΤΕΟ- Έρχονται κέντρα «φυλακές» σε όλα τα νησιά

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ όπου θα κρατούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο επανέρχεται με την υπογραφή της Ν.Δ.

Την άμεση δημιουργία Προαναχωρησιακών Κέντρων, δηλαδή κλειστού τύπου κέντρων, σε όλα τα νησιά της πρώτης γραμμής που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές, αποφάσισε τη Δευτέρα στην 4ωρη σύσκεψή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης έδωσε μέσω του ΑΝΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι πέρα από τα ανοιχτού τύπου κέντρα, όπως η ΒΙ.ΑΛ., στα νησιά θα δημιουργηθούν νέες δομές, τα λεγόμενα Προαναχωρησιακά Κέντρα στα οποία θα οδηγούνται όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπροωθούνται σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης το αργότερο σε 6 μήνες και αυτό για να μην υπάρχει συνωστισμός στα κλειστού τύπου κέντρα.

Ο Υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, πέρα από τη διαβεβαίωσή του ότι ο εγκλεισμός όσων δεν δικαιούνται άσυλο θα ξεκινήσει άμεσα.

Η κατάσταση στη Χίο

Με βάση τον σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί σημαντικό ζήτημα και αυτό γιατί τα 2/3 των ατόμων που διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ. έχουν χαμηλό προσφυγικό προφίλ και άρα απαιτείται η κράτησή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν δημιουργηθεί μία τέτοια δομή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα κράτησης άνω των 2.000 ατόμων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη φύλαξη του ΠΡΟΚΕΚΑ, την ασφάλεια των Αστυνομικών και τις συνθήκες που εγκλεισμού αυτών των ατόμων.

Σε τοπικό επίπεδο από τις αρχές του έτους το μεγαλύτερο ποσοστό αφιχθέντων είναι από αφρικανικές χώρες και μόλις το 25% από τη Συρία. Συγκεκριμένα, το 25% είναι Σύριοι, το 17% Αφγανοί, το 33% Αφρικανοί και ακολουθούν άλλες χώρες όπως το Ιράκ και η Παλαιστίνη.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ