7.4.2020 14:00

ΒΙΝΤΕΟ- Επιμελητηριακή τηλεδιάσκεψη για την καραντίνα με παρέμβαση Μηταράκη

- Δυσπιστία για το σχέδιο αποσυμφόρησης και δεσμεύσεις από τον Υπ. Μετανάστευσης ότι ο χώρος καραντίνας θα κλείσει μόλις εκλείψουν οι λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό

Στους λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο Χίου, διατύπωσε την άρνησή του στη δημιουργία νέας διακριτής δομής καραντίνας στο νησί, αναφέρθηκε μέσα από παρέμβασή του στο politischios.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος.

 Όπως ανέφερε, η κύρια διαφωνία του Επιμελητηρίου, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από επιστολή της Διοικητικής Επιτροπής, εδράζεται στο γεγονός ότι μία δομή καραντίνας θα επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα υγείας στο νησί, το οποίο ήδη λειτουργεί στα όρια των αντοχών του προσωπικού.

Οι προβληματισμοί του Επιμελητήριου, εκφράστηκαν το πρωί της Τρίτης 7/4 και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Σε αυτή, όπως εξήγησε ο Παντελής Λεγάτος, διατυπώθηκαν όλες οι ερωτήσεις προς τον Υπουργό, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι η χρήση του κτιρίου για περιορισμό των νεοαφιχθέντων θα έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ και στη συνέχεια πιθανά να στεγάσει διοικητικές υπηρεσίες της ΒΙ.ΑΛ..

Επιπλέον ο Υπουργός δεσμεύτηκε για αποσυμφόρηση της ΒΙ.ΑΛ. σε λιγότερο από το ήμισυ του σημερινού πληθυσμού, μέχρι το τέλος του χρόνου, μέσα από μεταφορά ικανού αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και με δεδομένη τη δυσπιστία απέναντι στην Κυβέρνηση, ο Παντελής Λεγάτος σημείωσε ότι όχι μόνο το Επιμελητήριο αλλά ολόκληρη η Χίος αναμένει να δει στην πράξη την περιβόητη αποσυμφόρηση με ρυθμούς πολλαπλάσια μεγαλύτερους από αυτούς που ανακοίνωσε το Υπ. Μετανάστευσης την προηγούμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι η στάση του Επιμελητηρίου απέναντι στο ζήτημα θα επανεξεταστεί στη βάση των όσων απάντηση ο Νότης Μηταράκης σε προσεχή συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής.


Η επιστολή του Επιμελητηρίου

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη αλλά και του Δημάρχου Χίου κ Σταμάτη Κάρμαντζη πληροφορούμαστε ότι θα λειτουργήσει άμεσα νέα διακριτή δομή προσωρινού περιορισμού (δομή-καραντίνα) των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας έκτασης 500 έως 1.000 τ.μ..

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας αφού μια τέτοια ανεύθυνη απόφαση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ζωή καθώς: Στο νησί μας οι δυνατότητες περίθαλψης είναι ήδη περιορισμένες, ενώ η αεροδιακομιδή είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας .

Με ποια λογική ο αρμόδιος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ζητά καθημερινά να μην έρχεται κόσμος στα νησιά γιατί σε περίπτωση που νοσήσει η υγειονομική αντιμετώπιση θα είναι δυσκολότερη από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα και παράλληλα δημιουργείται δομή όπου θα συνωστίζονται πρόσφυγες – μετανάστες;

Τι θα συμβεί εάν νοσήσουν παράλληλα πολλοί άνθρωποι?  Το υγειονομικό δυναμικό του νησιού είναι ήδη επιβεβαρυμμένο από τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

Οποιαδήποτε επιλογή χώρου περιορισμού στην λογική της δομής- καραντίνας εντός του νησιού, θα έχει τα ίδια προβλήματα και κινδύνους με την ήδη υπάρχουσα δομή. Αντιλαμβανόμενοι τις τραγικές υγειονομικές επιπτώσεις τόσο για τους πολίτες της Χίου, όσο και για τους πρόσφυγες-μετανάστες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην καταδικάσουν καμία ανθρώπινη ζωή .

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ