6.6.2017 13:17

Αποφάσεις στήριξης της μικρής και νησιωτικής αγροτικής δραστηριότητας

Τρία σημαντικά μέτρα στήριξης παραγωγών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα έχουν ανακοινωθεί κατά το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Τα μέτρα αυτά στοχεύουν ειδικά στην ενίσχυση μικρών και νέων δραστηριοτήτων του τομέα αυτού, ευνοώντας μάλιστα με τις προβλέψεις τους αιτήσεις από νησιωτικές περιοχές. Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Χίου Ανδρ. Μιχαηλίδης, περιγράφοντας τα μέτρα και τις αποφάσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Εκδόθηκε η προκήρυξη του μέτρου που αφορά στην «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» με τελικό γεωργικό προϊόν.

Η συνολική δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 120εκ. €, ενώ ο προϋπολογισμός κάθε  αίτησης θα πρέπει να είναι μεταξύ 600 χιλ. € και 5 εκ. €. Τα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου είναι οι μοναδικές περιοχές που προβλέπεται το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης (75%) του αιτούμενου προϋπολογισμού.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 17  Αυγούστου.

2. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δημόσια διαβούλευση και επίκειται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Μέτρου 9 «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών» του ΠΑΑ. Το Μέτρο, ύψους 25εκ. €, θα απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά την 26η Απριλίου 2016.  Η ενίσχυση θα καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης  το οποίο αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων.

3. Στις 2 Ιουνίου αναρτήθηκε η προδημοσίευση της πρόσκλησής των Σχεδίων Βελτίωσης που αφορά στη Δράση 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» με συνολικό προϋπολογισμό 256εκ. €. Δικαιούχοι των μέτρων αυτών μπορεί να είναι τόσο φυσικά πρόσωπα – συμπεριλαμβανομένων των νέων γεωργών – όσο και συλλογικά σχήματα. Τα ποσοστά στήριξης για τους υποψηφίους από νησιά του Αιγαίου είναι και πάλι τα υψηλότερα μεταξύ των περιοχών της χώρας, και κυμαίνονται (ανάλογα με την ειδική κατηγορία) από 75% έως 85%.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ