5.6.2018 19:52

Από το «κανένας μετανάστης στη Χίο πάνω από 90 ημέρες» στη λογική της ένταξης

Καζάνι που βράζει θυμίζει η περιοχή των Καμποχώρων μετά τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του Υπουργείου Παιδείας για δημιουργία Δομής Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο σχολικό κέντρο Καμποχώρων με έδρα το Χαλκειός.

Τη Δευτέρα (4/6)  πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου μεταξύ των προέδρων των Καμποχώρων παρουσία και του αρμόδιου αντιδημάρχου, με το διευθυντή της Πρωτοβάθμιας κ.Κελεπερτζή και τον περιφερειακό διευθυντή πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Βορείου Αιγαίου κ.Καλάργαλη.

Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας  Καμποχώρων δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση τμήματος ΔΥΕΠ στο σχολικό κέντρο Καμποχώρων, καθώς, επίσης, πρότειναν την εξαίρεση των νησιών που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση από τις περιοχές εκείνες που θα ιδρυθούν τέτοιες εκπαιδευτικές δομές λόγω του ότι οι περιοχές αυτές είναι περιοχές transit με μικρό, δηλαδή, διάστημα παραμονής προσφύγων- μεταναστών, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά αυτά.

Οι δηλώσεις Βίτσα

Κύριο επιχείρημα τόσο των γονέων όσο και των παρέδρων που αρνούνται τη δημιουργία μίας τέτοιων δομών όχι μόνο στο Χαλκειός αλλά και στη Χίο γενικότερα, αποτελεί η πρόσφατη δέσμευση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δεν θα μπορεί να διαμένει στη Χίο για πάνω από 90 ημέρες.

Επιπλέον ακόμα και στην πρόσφατη συνεδρίαση στο Χαλκειός δεν απαντήθηκε το βασικό ερώτημα των γονέων, το ποιος και με ποια κριτήρια αποφάσισε τη δημιουργία ΔΥΕΠ στο Χαλκειός, στα Θυμιανά και στο Γυμνάσιο του Κάμπου.

Η δομή στη ΒΙ.ΑΛ. και η γκετοποίηση

Κι ενώ κάτοικοι και γονείς αντιπροτείνουν τη δημιουργία Σχολείου εντός της ΒΙ.ΑΛ. ως παράρτημα του σχολικού κέντρου Καμποχώρων, όπως δηλαδή έχει γίνει και με την περίπτωση του Νηπιαγωγείου, αυτό το ενδεχόμενο απορρίπτεται από το Υπ. Παιδείας με το σκεπτικό ότι μία τέτοια ενέργεια αφενός οδηγεί σε γκετοποίηση του K.Y.T. αφετέρου δεν συμβαδίζει με την σκέψη της ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, παρότι κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί μήνες νωρίτερα από τον Δ. Βίτσα.

«Η θέση μας είναι συγκεκριμένη. Δεν μιλάμε για Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) και δεν μιλάμε για 2-3 παιδιά που κανείς δεν θα είχε καμία αντίρρηση. Μιλάμε για κάτι τελείως διαφορετικό, μιλάμε για μία οργανωμένη δομή για την οποία ούτε το ίδιο το Υπουργείο γνωρίζει πως θα λειτουργήσει, με πόσα παιδιά και κάτω από ποιους όρους. Η αντίθεσή μας αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης και όχι το δικαίωμα της εκπαίδευσης οποιουδήποτε ανθρώπου που είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι σαφές ότι χρησιμοποιούν τους νησιώτες και τη Χίο ως πιόνια σε ένα παιχνίδι που έχει ως επίκεντρο τα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου. Έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε δύσπιστοι απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και σε μία Κυβέρνηση που δεν ξέρει καν πόσους έχει μέσα στη ΒΙ.ΑΛ.. Πως είναι δυνατόν έναν πληθυσμό που τον θεωρείς μεταβατικό και μάλιστα με μέγιστο όρο παραμονής τις 90 ημέρες, να τον στέλνεις σε σχολεία επιβαρύνοντας τις δομές που ούτως ή άλλως από μόνες τους έχουν προβλήματα», ανέφεραν οι ίδιοι στον «π».

Χωρίς μεταφραστές και στη νοηματική

Προβληματισμό εκτός των άλλων δημιουργούν και τα αναπάντητα ερωτήματα για τον τρόπο διδασκαλίας στα σχολεία που θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ. Και αυτό γιατί, με δεδομένη την ανεπάρκεια μεταφραστών, η διδασκαλία μάλλον δεν θα αποτελέσει εύκολη υπόθεση.

«Στην πρόσφατη καταγραφή που έγινε στη ΒΙ.ΑΛ. βρέθηκαν 77 εθνικότητες προσφύγων και μεταναστών. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου μας απάντησαν ότι δεν θα υπάρχουν μεταφραστές στα σχολεία και ότι σε πρώτο στάδιο θα επιχειρηθεί η συνεννόηση με τα παιδιά μέσω νοημάτων. Αυτό δείχνει και στη σοβαρότητα του εγχειρήματος του Υπουργείου Παιδείας», προσέθεσαν.

Αγιασμός και καταλήψεις

Ερωτώμενοι για το αν σκέφτονται το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων γονείς και κάτοικοι σημείωσαν ότι αναμένουν την οριστική απόφαση του Υπ. Παιδείας για το επόμενο σχολικό έτος μη αποκλείοντας σε περίπτωση δημιουργίας Δ.Υ.Ε.Π. την τέλεση του αγιασμού και στη συνέχεια την πραγματοποίηση καταλήψεων.

  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ