Πολιτική

7/12/17 13:42

τελ. ενημ.: 8/12/17 16:54

Απέλπιδες προσπάθειες κυβερνητικών βουλευτών για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι νησιώτες κυβερνητικοί βουλευτές για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλης, Χίου Α. Μιχαηλίδης, Σάμου Δ. Σεβαστάκης και Δωδεκανήσου Ηλ. Καματερός, συναντήθηκαν χτες με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, μεταφέροντας του την ομόθυμη απαίτηση των νησιών για την παράταση του ειδικού καθεστώτος.

Ωστόσο ενώ ο υπουργός έδειξε να κατανοεί πλήρως το ειδικό βάρος που έχει το ζήτημα αυτό και διαβεβαίωσε για τη στήριξη του αιτήματος που του μετέφεραν, με την επιμονή του στην αναγκαιότητα παράλληλων πολιτικών για τη στήριξη των νησιωτών και σε άλλους τομείς εκτός της φορολογικής πολιτικής, ήταν σαν να ομολογούσε ότι πολύ δύσκολα ως το τέλος της διαπραγμάτευσης θα γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα.

Οι βουλευτές, αναγνωρίζοντας ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αποτελεί δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών και μνημονιακή υποχρέωση, υπογράμμισαν την κεφαλαιώδη σημασία που έχει για τους νησιώτες η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, τόσο για τη βιωσιμότητατης οικονομικής και κοινωνικής τους δραστηριότητας, όσο και ως αποτέλεσμα πετυχημένων κοινωνικών διεκδικήσεων. Παράλληλα, εξέθεσαν στον υπουργό τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα νησιά όπου το καθεστώς αυτό διατηρείται.

Ως έσχατη προσπάθεια αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.