29.7.2022 15:38

«Απαράδεκτές και επικίνδυνες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για τη χωροθέτηση ΚΥΤ και ΚΕΔ προσφύγων και μεταναστών σε δασικές εκτάσεις»

Δήλωση του Συντονιστή του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μ. Μπάκα

Υπερψηφίστηκε από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Στο άρθρο 62 το νομοσχεδίου αναφέρεται ότι για «δομές των άρθρων 8 και 10 του ν. 4375/2016 (Α’ 51) η έγκριση επέμβασης της παρ. 2 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (Α’ 289), το πρωτόκολλο εγκατάστασης και κάθε άλλη συναφής διοικητική πράξη εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης.»

Ποιες είναι οι δομές αυτές? Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές (Κ.Ε.Δ.) προσφύγων και μεταναστών. Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση αλλάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία για να εξυπηρετήσει την πολιτική της δημιουργίας δομών προσφύγων και μεταναστών σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, κόντρα στις διαθέσεις των τοπικών κοινωνιών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά:

«Σε ένα ούτως ή άλλως προβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που συνάντησε την πλήρη αντίθεση όλων των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, εμφανίστηκε ένα άρθρο που αφορά στις δομές ΚΥΤ και ΚΕΔ προσφύγων και μεταναστών.  Σε μια περίοδο που καίγεται η μισή Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι τη Λέσβο, περνάει ρύθμιση όπου η έγκριση για επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικά για ΚΥΤ και ΚΕΔ, που μέχρι τώρα δινόταν μόνο σε εξαιρετικές υποθέσεις και μόνο από την οικία Διεύθυνση Δασών, θα δίνεται απευθείας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να παρακάμψει τις λογικές αντιστάσεις που είχαν ή θα έχουν οι Διευθύνσεις Δασών στην εγκατάσταση ΚΥΤ και ΚΕΔ σε δασικές εκτάσεις. 

Όλοι είδαμε αυτές τις ημέρες ότι είναι πολύ δύσκολο να σβηστούν φωτιές στα δάση μας. Η χωροθέτηση ΚΥΤ και ΚΕΔ προσφύγων και μεταναστών με χιλιάδες ανθρώπους να διαβιούν μέσα ή κοντά σε δάση, δεν είναι απλά απαράδεκτη, είναι εγκληματική.» 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ