26.7.2017 12:15

Απάντηση στη ΝΟΔΕ Χίου για αποζημιώσεις και νησιώτες παραγωγούς

Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Χίου, και αντιπαρερχόμενος τις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες αναλώνονται, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για την περσινή πυρκαγιά, η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αφορά πράγματι τις γενικές προϋποθέσεις που καταρχήν ισχύουν για όλες τις πληγείσες περιοχές όσον αφορά τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (ΚΟΕ). Παρ’ όλα αυτά, όπως αναφέρεται και σε νεότερο δελτίο τύπου του ΕΛΓΑ, ειδικά για τη μαστιχοκαλλλιέργεια και ακριβώς επειδή αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες που τη διέπουν, το Υπουργείο έχει υποβάλει αιτήματα για πιο ρεαλιστικές προϋποθέσεις αποζημίωσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φαντάζομαι ότι γνωρίζουν στη ΝΟΔΕ Χίου τον αυξημένο ρόλο της ΕΕ σε ζητήματα αγροτικής πολιτικής, οπότε ας μην κάνουν ότι ξεχνούν το ευρωπαϊκό πλαίσιο όταν αυτό εξυπηρετεί τη μικροπολιτική τους…
Οι αναφορές όμως της ανακοίνωσης στους νησιώτες αγρότες είναι αυτές που κινούνται στον αστερισμό της φαιδρότητας και διαστρέβλωσης, εκτός και αν πρόκειται για επικίνδυνη άγνοια. Να γνωστοποιήσω, λοιπόν, στη ΝΟΔΕ Χίου ότι μόλις προ εβδομάδων εγκρίθηκε, όσον αφορά το υπομέτρο8.1 της δάσωσης του ΠΑΑ, η μείωση του ελάχιστης απαιτούμενης έκτασης από 5 σε 2 στρέμματα ειδικά για τα νησιά, και ότι αυτό αποτέλεσε αίτημα των μαστιχοπαραγωγών το οποίο κατέθεσα ως πρόταση στο Υπουργείο. 
Να τους υπενθυμίσω, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να διατεθεί έκτακτη ενίσχυση 1,68 εκ. αποκλειστικά στους κτηνοτρόφους των νησιών που αντιμετωπίζουν προσφυγικές ροές. Να τους ενημερώσω, επίσης, όχι απλά για τη σταδιακή ενεργοποίηση υπομέτρων του ΠΑΑ τα οποία εκ των πραγμάτων διευκολύνουν τους νησιώτες (ομάδες παραγωγών, αναδάσωση), αλλά και τηνπριμοδότηση με τα πιο υψηλά ποσοστά ή ποσά ενίσχυσης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε νησιά (π.χ. υπομέτρα 4.1 περί σχεδίων βελτίωσης, 4.2 περί μεταποίησης, 6.2 περί σύστασης επιχειρήσεων). 
Αφού μετά από αυτά η ΝΟΔΕ Χίου χαρακτηρίζει επικίνδυνη την κυβέρνηση, θα πρέπει να διευκρινίσει για ποια ακριβώς συμφέροντα είναι επικίνδυνα τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα στήριξης των νησιωτών παραγωγών.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ