26.8.2020 16:01

Ανοχύρωτοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες - «Εγκλωβισμός, συγχρωτισμός, κοντέινερ, ΜΚΟ»

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ευθύνη έθεσε έγκαιρα με το ξέσπασμα της πανδημίας την κατεπείγουσα ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από τoν COVID-19, τόσο των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων όσο και εκείνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες στα ελληνικά νησιά λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Σχεδόν πέντε μήνες αργότερα από την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη μέτρων υγιεινής στα hot-spots και τους άλλους καταυλισμούς παραμένουν και επιδεινώνονται με την επανάκαμψη της πανδημίας, αποδεικνύοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για την ΕΕ.

Η Ευρ. Επιτροπή στην απάντησή της ομολογεί τη στήριξη στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που σε συνέχεια αυτής προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ έχει οδηγήσει σε αυτήν την απαράδεκτη κι επικίνδυνη κατάσταση. Όπως αναφέρει η Επιτροπή το αποκαλούμενο «σχέδιο» της πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ακόμα «βρίσκεται σε εξέλιξη» κι ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί κρούσματα σε hotspot και δομές στη Χίο, τη Λέσβο (η οποία μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές), τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως και σε εργαζόμενους δομής στην Ηλεία. Είναι ενδεικτικό ότι παραμένει ακόμα ζητούμενο η εξασφάλιση για τις ευάλωτες ομάδες ασφαλούς χώρου εκτός hot-spots και καταυλισμών, σε διαμερίσματα, ξενοδοχεία και κενά δημόσια κτίρια.

Στην απάντησή της επίσης η Επιτροπή κλίνει σε όλες τις πτώσεις την έννοια «κοντέινερ» και ομολογεί ότι για την υλοποίηση του «σχεδίου» της βασίζεται στις γνωστές ΜΚΟ που διαχειρίζονται αυτή την άθλια κατάσταση με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω με δεδομένο τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε όλη τη χωρά γεννούν ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για το τι επιφυλάσσεται στο άμεσο μέλλον για χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη την Ελλάδα από την κυβέρνηση και την ΕΕ στη βάση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και του κανονισμό του Δουβλίνο που πρέπει να καταργηθούν.

Απαιτούνται κατεπείγοντα μέτρα προστασίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ και τις λοιπές δομές προσφύγων (δωρεάν, επαρκή μέσα προστασίας και μαζικά επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ), αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείου εντός των ΚΥΤ και των καταυλισμών και με πλήρη στελέχωση, 24ωρη λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό. Αποφασιστική ενίσχυση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας των νησιών και της ενδοχώρας με προσωπικό και εξοπλισμό.

Όσο παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα νοσοκομεία, θα είναι εκτεθειμένοι κι ανοχύρωτοι όχι μόνο οι χιλιάδες κατατρεγμένοι που βρίσκονται στους καταυλισμούς, αλλά και οι κάτοικοι των νησιών κι άλλων περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας που ενόψει του δεύτερου κύματος βιώνουν την ανασφάλεια με τα νοσοκομεία με βάση την απαράδεκτη λογική περί «κόστους-οφέλους» που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις και στο χώρο της Υγείας. Το δυνάμωμα της πάλης για την προστασία της υγείας προσφύγων και μεταναστών συνδέεται άρρηκτα με τη διασφάλιση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας, ενάντια στις αποφάσεις και κανονισμούς της ΕΕ, την αντιλαϊκή πολιτική, την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης της Ευρωκονοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001906/2020 προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Μέτρα προστασίας προσφύγων και μεταναστών από την πανδημία του κορονοϊού

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hot-spots των ελληνικών νησιών βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ οι ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο τεράστιος συγχρωτισμός και η έλλειψη βασικών μέτρων υγιεινής αποτελούν παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη καθυστέρηση ανακοίνωσε ανεπαρκή μέτρα που αφήνουν εκτεθειμένους τόσο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όσο και τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι είναι ανοχύρωτοι λόγω και των τραγικών ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ενώ βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η πανδημία, η κυβέρνηση έφερε για κύρωση στην ελληνική βουλή την ΠΝΠ για την επίταξη ακινήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά και να μετατραπούν αυτά σε φυλακές προσφύγων της ΕΕ.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται στο αίτημα, με ευθύνη του κράτους και χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ:

1. να γίνει άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες;

2. να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot-spot και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης;

3. να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες;

E-001906/2020

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(12.8.2020)

Η Επιτροπή στηρίζει τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για κρούσματα COVID-19 σε καταυλισμούς. Προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί η άμεση εκκένωση των ευάλωτων ατόμων σε ειδικούς χώρους εκτός των καταυλισμών, μεταξύ άλλων σε ξενοδοχεία στα νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα, σε διαμερίσματα ή σε ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής. Οι πρώτες μεταφορές σε ασφαλή καταλύματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιπλέον, υπάρχουν χωριστοί χώροι για νέες αφίξεις και είναι διαθέσιμα κοντέινερ για διαμονή, αναλώσιμα, ιατρικός εξοπλισμός και άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις  για σκοπούς απομόνωσης και θεραπείας. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται στενά με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η Επιτροπή συντονίζει επίσης τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων και σοβαρά άρρωστων παιδιών με τις οικογένειές τους από την Ελλάδα. Από τις 7 Ιούλη 2020 έντεκα κράτη μέλη και η Νορβηγία συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση περίπου 2 000 ατόμων. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει περαιτέρω αποσυμφόρηση, ιδίως των ελληνικών νησιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν πάνω από 90 000 είδη ως υλική βοήθεια στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της κινητικότητας, της υγείας, της υγιεινής και της στέγασης. Μετά τη δεύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στις 16 Απρίλη 2020, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε εξέλιξη, η Ελλάδα έχει λάβει, μέχρι στιγμής, έως 168 κοντέινερ για διαμονή και 13 κοντέινερ για την υγειονομική φροντίδα από την Αυστρία, καταλύματα και είδη υγιεινής από την Τσεχία, πέντε ιατρικά κέντρα από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, καθώς και εννέα πολυλειτουργικά κοντέινερ και 35 προκατασκευασμένες μονάδες στέγασης από τη Δανία».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ