7.12.2022 14:53

Ανδρέας Ξανθός: «Κομβικό ζήτημα για την κοινωνική συνοχή η ενίσχυση του ΕΣΥ» - Βίντεο

Στη Χίο ο πρώην Υπουργός Υγείας στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Την τεράστια αξία των δημοσίων δομών υγείας και του προσωπικού τους, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου από τη Χίο, όπου βρέθηκε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που υποβαθμίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαιότητα αλλά και απαίτηση του κόσμου τη γενναία επένδυση στην Υγεία, λέγοντας ότι θα επουλώσει πληγές οι οποίες δημιουργήθηκαν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και θα δώσει μία προοπτική σταθερότητας, ανάπτυξης και βιωσιμότητας στην κοινωνία.

«Αναποτελεσματική η κυβέρνηση»

Ο κ. Ξανθός εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ..

«Περίμενε να περάσει η οξεία φάση της πανδημίας για να κλείσει τις όποιες εκκρεμότητες είχε με την πολύ περιορισμένη παντελή και τελικά αποτελεσματική παρέμβαση που έκανε στην περίοδο της πανδημίας και να φέρει στο προσκήνιο, όπως έκανε πριν από λίγες μέρες, με το νέο νομοσχέδιο, τη βασική ατζέντα, δηλαδή το άνοιγμα του Ε.Σ.Υ. στην ιδιωτική αγορά», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα εξήγησε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δίνει δυνατότητες σε ιδιώτες επενδυτές και σε μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες στον τομέα της υγείας, να λεηλατήσουν την πελατεία του συστήματος υγείας του Ε.Σ.Υ..

Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα προκύψουν συνθήκες πολιτικής αλλαγής οι οποίες θα ακυρώσουν σύντομα τον νέο νόμο για το Ε.Σ.Υ. καλώντας παράλληλα υγειονομικούς, ασθενείς αλλά και τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να παλέψουν για την θεσμική εγγύηση της δωρεάν, ισότιμης και καθολικής υγειονομικής περίθαλψης για όλους.

«Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν να πάμε στην  περίοδο, που σε αυτή τη χώρα περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα και όσοι είχαν πολιτικό μέσον . Δεν μπορούμε πραγματικά να επιτρέψουμε αυτό το κοινωνικό πισωγύρισμα. Είναι τεράστια οπισθοδρόμηση αυτό το πράγμα και θα λειτουργήσει εντελώς διαλυτικά σε ένα ήδη αποδιοργανωμένο και με σοβαρά προβλήματα ΕΣΥ κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να παρέμβει ουσιαστικά και με μία μακροπρόθεσμη λογική», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Ξανθός είχε σειρά συναντήσεων τόσο με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χίου όσο και με τους εργαζόμενους, καταγράφοντας λεπτομερώς τα ήδη γνωστά στην τοπική κοινωνία προβλήματα στον χώρο της δημόσιας υγείας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ