31.5.2018 11:32

Ανδ. Μιχαηλίδης σε Ν. Μηταράκη: «Αν αξιολογούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις με βάση τη λίστα που συνέταξε ο ίδιος, τι βαθμό θα τους έβαζε;»

Στις δηλώσεις του Ν. Μηταράκη απαντά ο Χιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδ. Μιχαηλίδης. Ο γαλάζιος βουλευτής στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, μερικές ημέρες πριν, μίλησε για τα 10 έργα στη Χίο που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ στο φάσμα 3ετίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

  1. Ο κ. Μηταράκης φαίνεται να έχει πάρει στα σοβαρά την ανάδειξη μιας δικής του λίστας 10 έργων ως αντικειμενικού μέτρου αποτίμησης του κυβερνητικού έργου. Πέρα από το αυθαίρετο της υπόθεσης (γιατί όχι 5 ή 15 έργα;), η ίδια η λίστα είναι απολύτως ενδεικτική της ιδεολογίας του ίδιου και του κόμματός του: κρατικοδίαιτος νεοφιλελευθερισμός. 
  2. Ακόμα όμως και αν κανείς δεχθεί  αυτή τη λίστα ως βάση συζήτησης, είναι προφανή τα «αυτογκόλ» του κ. Μηταράκη. Σε τουλάχιστον 4 από τις υποδομές - αεροδρόμιο, Παθολογική Σκυλίτσειου, μαρίνα Καστέλου, έργα άρδευσης και ύδρευσης (Κόρης Γεφύρι, αρδευτικό δίκτυο Κάμπου) – έχουν ξεκινήσει εργασίες ή έχει εξασφαλιστεί η υλοποίησή τους. Σε 3 από τους υπόλοιπους τομείς δε, η κυβέρνηση είναι είτε αναρμόδια (οδικό δίκτυο) είτε περιμένει την ολοκλήρωση διαδικασιών από τρίτους για να προχωρήσει σε δικές της ενέργειες (master plan λιμανιού, Κεραμεία).

Επειδή όμως η ανάπτυξη στη Χίο δεν εξαντλείται στη «λίστα Μηταράκη», υπενθυμίζουμε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το Ειδικό Αναπτυξιακό Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη συμπεριληφθεί έργα άνω των 7 εκ. ευρώ για τη Χίο και άλλα 2,3 εκ. για τα Ψαρά και τις Οινούσσες (ενώ έργα ύψους 5 εκ. προωθούνται προς υλοποίηση μέσω του Περιφερειακού ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Φιλόδημος»).

Πέρα από την ύπαρξη σειράς κυβερνητικών αποφάσεων με τις οποίες διευθετούνται χρόνιες ανάγκες και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας (ενδεικτικά: ίδρυση Τμήματος Τουρισμού, ενίσχυση με 1,13 εκ. ευρώ των εργαστηριακών υποδομών των ΑΕΝ Χίου και Οινουσσών και ίδρυση ειδικών σχολείων, ενισχύσεις Ψαρών και Οινουσσών ως μικρών νησιωτικών δήμων και υλοποίηση δύο δρομολογίων εβδομαδιαία απευθείας σύνδεσης με Πειραιά, έναρξη λειτουργίας μονάδας ΚΕΘΕΑ, μεταστέγαση ΕΟΠΥΥ, ίδρυση Ειδικού Γυμνασίου, ίδρυση Κέντρου Κοινότητας) – ζητήματα καθημερινότητας και λαϊκών αναγκών τα οποία δεν «πιάνει» το ιδεολογικό ραντάρ της ΝΔ – υπενθυμίζουμε επίσης τα έργα αθλητισμού στο νησί (όπως το προπονητήριο στα Καρδάμυλα) που ανακοινώθηκαν στις αρχές του έτους..

  1. Εντύπωση προκαλεί τόσο η προβολή φαιδρών αιτιολογιών για το φαινομενικό πάγωμα της επένδυσης στα Κεραμεία, όσο και η αναφορά στην ανάγκη συμπερίληψης του νότιου τμήματος του λιμανιού στην προς παραχώρηση μαρίνα, εξέλιξη που αποφεύχθηκε ακριβώς για να παραμείνει υπό δημόσιο (δημοτικό εν προκειμένω) έλεγχο το λιμάνι της Χίου. Είτε, λοιπόν, ο κ. Μηταράκης μπλοφάρει στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού κρεσέντου του, είτε, ακόμα χειρότερα, στοιχίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος της τοπικής κοινωνίας.

 

  1. Ως προς τα του αεροδρομίου, προφανώς και η κυβέρνηση θα κριθεί από την ορθή και έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών. «Ξεχνάει» όμως ο βουλευτής της ΝΔ ότι εταίροι της κυβέρνησης είναι η Περιφέρεια και ο Δήμος. Άρα τους εγκαλεί και αυτούς για παραπλάνηση και «ευχολόγια»; Αντιλαμβανόμαστε, πάντως, το γεγονός ότι η επέκταση του αεροδρομίου υλοποιείται με σοβαρότητα από το κόμμα εκείνο που ουδέποτε έταξε φαραωνικά έργα προκαλεί νευρικότητα και αμηχανία σε ποικιλώνυμα συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και σε αυτούς που επί δεκαετίες διατύπωναν μεγαλόστομες υποσχέσεις χωρίς τελικά να υλοποιήσουν έστω ψήγμα από αυτές.

 

  1. Καταληκτικά, εάν αυτά που προσπαθεί να πετύχει σε μόλις 3 χρόνια η παρούσα κυβέρνηση στη Χίο συνιστούν «εγκατάλειψη» και «τίποτα καλό», ποια φράση θα αναγκαζόταν να εφεύρει ο κ. Μηταράκης για να περιγράψει την πλήρη στασιμότητα στη Χίο κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, την οποία μάλιστα υπηρέτησε ως Υφυπουργός….Ανάπτυξης;

Ποιο ύψος κρατικής χρηματοδότησης αποκλειστικά για τη Χίο έχει κατά νου ο βουλευτής της ΝΔ ώστε να σνομπάρει και να απαξιοί τα ποσά  που έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Αφού είναι τόσο εύκολη η ταχεία ολοκλήρωση έργων και διαδικασιών, γιατί τόσο λίγα έγιναν από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Γιατί, έστω αυτά τα λίγα, δεν αναφέρονται ποτέ από τα στελέχη της τοπικής ΝΔ;

Αν είναι αυτονόητη η διαθεσιμότητα κρατικής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, γιατί δεν είχαν έστω εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια;

Εν τέλει, αν αξιολογούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις με βάση τη λίστα που συνέταξε ο ίδιος, τι βαθμό θα τους έβαζε ο κ. Μηταράκης;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ