2.7.2019 18:24

Αναστέλλεται η άδεια για τα τηγανέλαια της Λαγκάδας

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην αποδοχή των δύο αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο της εγκατάστασης σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε 5 ημέρες πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα το απόγευμα της Τρίτης το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το αιτιολογικό της απόφασης

Η απόφαση του Υπουργού στηρίζεται στις αιτήσεις ακύρωσης που άσκησαν αφενός ο Δήμος Χίου, αφετέρου η κάτοικος της Λαγκάδας Ματρώνα Αποστολίδη, οι οποίοι επικαλούνται ανεπανόρθωτη βλάβη περιβάλλοντος εξαιτίας της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.

«Η μη διαβίβαση στο ΠΕΣΠΑ του φακέλου του συγκεκριμένου έργου, παρά την ύπαρξη αρνητικής εισήγησης και γνωμοδότησης του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδρονομίας της Π.Ε. Χίου, που κάνει λόγο για αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί παράβαση νόμου και κατόπιν αυτού κρίνεται βάσιμος ο σχετικός ισχυρισμός των αιτούντων», αναφέρει ο Υπουργός στην απόφασή του και συμπληρώνει:

«Περαιτέρω, οι αιτούντες έχουν άμεσο και ενεστώς έννομο συμφέρον για παροχή προστασίας και επικαλούνται ανεπανόρθωτη βλάβη για το περιβάλλον από την κατασκευή του εν λόγω έργου, αφού θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα ο χαρακτήρας της περιοχής εγκατάστασης και το ευρύτερο τοπίο, με αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Με το περιεχόμενο αυτό κρίνονται νόμω και ουσία βάσιμες οι υπό κρίση αιτήσεις αναστολής, διότι η αδειοδοτούσα αρχή δεν εξέτασε κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων τυχόν επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της νησιωτικής αυτής περιοχής, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την προσβαλλόμενη. Επειδή μετά από όσα επισημάνθηκαν παραπάνω και από τους λόγους ακύρωσης που προβάλλουν οι αιτούντες, υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σοβαρής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την εγκατάσταση και λειτουργία της ως άνω μονάδας, πρέπει να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 52 παρ. 1 του π.δ.18/1989 και να ανασταλεί η ισχύς της προσβαλλομένης απόφασης».

Τέλος στην απόφασή του ο Υπουργός σημειώνει ότι  η ισχύς της άδειας αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης επί των εκκρεμουσών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεων ακυρώσεως (αρ. καταθ. 1539/2019 και 1423/2019), καθώς και κάθε άλλης μεταγενέστερης ερειδομένης σε αυτήν πράξης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό

Αρχείο PDF

6ΜΤΠ4653Π8-ΥΝ0

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ