22.8.2017 13:38

Αδικεί τους Χιώτες υποψηφίους το ειδικό ποσοστό για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την μήνη του αντιπεριφερειάρχη Χίου και του Δήμου Χίου προκάλεσε η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας της υπουργικής απόφασης σχετικά με την εισαγωγή υποψηφίων από τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Η διαφοροποίηση του ποσοστού ενίσχυσης της βαθμολογίας (σε 1,20) για τους υποψηφίους της Λέσβου, συγκριτικά με τους υποψηφίους της Χίου (σε 1,00)  δίνει προβάδισμα εισαγωγής στους πρώτους και αφήνει στους υποψηφίους του νησιού μας την αίσθηση της άδικης αντιμετώπισης.

«Οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρύσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα.

Το γεγονός της διαφοροποίησης της μοριοδότησης συνιστά κατάφωρη αδικία για τους υποψηφίους της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών, είναι αντίθετο στο πνεύμα   της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, και σε τελική ανάλυση αποτελεί εμπαιγμό των υποψηφίων και των οικογενειών τους», αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, ο Στ. Κάρμαντζης, ζητώντας την άμεση αναθεώρηση της Υπουργικής Απόφασης και την εξομοίωση του ποσοστού ενίσχυσης της βαθμολογίας μεταξύ των υποψηφίων Χίου και Λέσβου.

 

Διαμαρτύρεται και ο Δήμος

Για το ίδιο θέμα ο Δήμος Χίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με σημερινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γνωστοποιήθηκε το ειδικό ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή των υποψηφίων σεισμόπληκτων μαθητών των νησιών Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών.

Ήταν αποτέλεσμα μιας έγκαιρης παρέμβασης που έγινε και από το Δήμο της Χίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για δίκαιη και ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων μαθητών μας, μετά το μεγάλο σεισμό και την αναβολή των Πανελληνίων Εξετάσεων.

Με λύπη, όμως διαπιστώνουμε ότι σε μια απλή πρακτική εφαρμογή αυτής της ρύθμισης συναντάμε μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών της Χίου.

Παραδείγματος χάρη στην Ιατρική Αθηνών ανοίγουν 2 ή 3 νέες θέσεις για τα παιδιά όλων των νησιών. Ένας μαθητής από τη Λέσβο γράφοντας 15.800 μόρια πολλαπλασιάζοντας το με το συντελεστή 1,2 έχει πλέον 18.960 μόρια για τις συγκεκριμένες θέσεις ξεπερνώντας κατά πολύ ένα παιδί από τη Χίο που έχει γράψει 18.500 μόρια και δεν δικαιούται καμία προσαύξηση στη μοριοδότησή του.

Φυσικά, δεν ασκούμε κριτική στον συντελεστή που δόθηκε στην πληγείσα περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, που δικαίως πριμοδοτήθηκε  παραπάνω, γιατί όντως έζησε τις καταστροφικές συνέπειες του μεγάλου αυτού σεισμού.

Για τα υπόλοιπα όμως παιδιά Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών εφόσον επιλέχθηκε κοινή ποσόστωση, δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής στον υπολογισμό των μορίων τους για την εισαγωγή τους, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις στην ψυχολογία τους ήταν παρόμοιες.

Αν η ρύθμιση παραμείνει έτσι, δυστυχώς θα αφορά περισσότερο τη Λέσβο και πολύ λιγότερο τη Χίο, ενώ θα δίνεται ο πρώτος λόγος στη Λέσβο, οδηγώντας τα παιδιά της Χίου σε όποια θέση έχει απομείνει.» 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ