24.9.2020 13:28

Α. Μιχαηλίδης: "Η κυβέρνηση σχεδιάζει αποδυνάμωση των υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια"

Πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε αεροδρόμια νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, αναμένεται να επιφέρουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη. 

Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου και αναμένεται η κατάθεσή του στη Βουλή και προσθέτει:

"Στον νόμο 4427/2016 (ΦΕΚ 188/Α΄/8-10-2016) που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο συστάθηκε ΑΠΑ, προβλέπεται η ύπαρξη Τμημάτων Αεροπορικής Αρχής σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Βασικές αρμοδιότητες των Τμημάτων αυτών, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 24 του νόμου, αφορούν το πεδίο της ασφάλειας των αερολιμένων, αλλά και την «πρόληψη του αθέμιτου ανταγωνισμού και της αισχροκέρδειας», τον «συντονισμό κρατικών και μη υπηρεσιών» που δραστηριοποιούνται στους αερολιμένες, αλλά και τον «έλεγχοεφαρμογής υγειονομικών κανονισμών και διατάξεων». 

Μια βασική προβληματική πρόβλεψη του σχεδίου νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η κατάργηση αυτών των Τμημάτων Αεροπορικής Αρχής από τα αεροδρόμια και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων επιθεώρησης σε μια κεντρική διεύθυνση που θα πραγματοποιεί ελέγχους.

 Η πρόβλεψη αυτή είναι εν γένει προβληματική γιατί σηματοδοτεί την αποδυνάμωση του δημόσιου ελέγχου σε μια σειρά από διαδικασίες και δραστηριότητες στα αεροδρόμια, από την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την – ιδιαιτέρως σημαντική σήμερα λόγω της πανδημίας – εφαρμογή των υγειονομικών κανονισμών ως την εποπτεία των διαφόρων ιδιωτικών φορέων που δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια.Ειδικά δε για τα νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές, η πρόβλεψη αυτή αποτελείένα ακόμα βήμααποψίλωσης των δημόσιων υπηρεσιών σε αυτά και κρατικής εγκατάλειψης".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ