7.10.2013 15:13

Υπάρχει ακόμη ελπίδα

Η ΦΑΡΚΑΙΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Δεν είναι αργά ακόμη, για να αποκτήσει η Φάρκαινα την αξία και την σωστή εικόνα που θα πρέπει να έχει μια περιοχή που αποτελεί την είσοδο της πόλης από το αεροδρόμιο. Μπορεί να μετατραπεί σε χώρο που θα δίνει το στίγμα ενός σύγχρονου νησιού, που σέβεται το παρελθόν, αγαπά το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον με άξονα την ελεγχόμενη και στοχευμένη αειφόρο ανάπτυξη.
Ο Μίμης Μουτσάτσος εξακολουθεί να διατηρεί την αισιοδοξία του, αφού πιστεύει η περιοχή διαθέτει ακόμη τα εχέγγυα να μετατραπεί σε βιτρίνα διαφήμισης του νησιού, παρά το ότι έχει επιβαρυνθεί πολύ από τις οχλούσες δραστηριότητες που έχει εγκαταστήσει εκεί η πολιτεία.

Υποβάθμιση

Ο Μ. Μουτσάτσος πιστεύει και το δηλώνει ευθαρσώς χρόνια τώρα, ότι η υποβάθμιση της περιοχής ήταν σχεδιασμένη, για να απαλλοτριωθούν πιο εύκολα και πολύ πιο φθηνά οι ιδιοκτησίες για την επέκταση του αεροδρομίου.
Παράλληλα λόγω της αντιπαλότητας με τις δημοτικές αρχές, υποστηρίζει ότι στην περιοχή έχουν γίνει ελάχιστα πραγματικά αναπτυξιακά έργα

Μονάδα βιολογικού καθαρισμού

Στα πλαίσια αυτά πιστεύει ότι κατασκευάστηκε και η μονάδα βιολογικού καθαρισμού απέναντι από το αεροδρόμιο. Δέχεται ότι σαν έργο έχει βοηθήσει πολύ τη Χίο, αλλά τονίζει ότι δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες και έχει συμβάλλει σημαντικά στην υποβάθμιση του χώρου
Μεταφορικές
Οι μεταφορικές εταιρίες είναι χρήσιμες, αλλά η μεταφορά τους στη Φάρκαινα συντέλεσε και αυτή στην υποβάθμιση της περιοχής

Αεροδρόμιο

Οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί για τις αναγκαίες  απαλλοτριώσεις για την επέκταση  είναι ικανοποιητικές για τα κτήματα, αλλά όχι για τα σπίτια. Πολλοί ιδιοκτήτες με τα πενιχρά ποσά που πήραν δεν μπορούν να αγοράσουν άλλες αντίστοιχες οικίες και η ΥΠΑ δεν μπορεί να τους εκδιώξει. Κάποιες εισπράξεις απαλλοτριώσεων εκκρεμούν κυρίως γιατί υπάρχουν εμπλοκές με πολλούς κληρονόμους
«Κανείς δεν ξέρει αν και  πως θα κατασκευαστεί το έργο γιατί η υλοποίηση του μάστερ πλαν προβλέπει εκτεταμένες εδαφολογικές τροποποιήσεις στην περιοχή και τεράστια κονδύλια. Πρέπει να γίνει νέα μελέτη για τα έργα που θα γίνουν στο χώρο των απαλλοτριώσεων, υπάρχει εμπλοκή με το βιολογικό, τη μεταφορά της λεωφόρου Ενώσεως, την κατασκευή του νέου λιμανιού που επαγγέλλεται ο δήμος. Κανείς δεν γνωρίζει ούτε μπορεί να απαντήσει τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου,  που έχει άμεση σχέση με το έργο της επέκτασης και κυρίως τι θα γίνει μετά την ιδιωτικοποίηση του.
Τα μέλη του σύλλογου ΚΕΑΣ Φάρκαινας  γνωρίζουν λεπτομερώς και έχουν συνειδητοποιήσει τις πολλές και βαρύτατες  επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον, οι επιπτώσεις του θα έπρεπε να έχουν προβληματίσει όλους τους ενεργούς πολίτες. Στη μελέτη αναφέρεται ότι το έργο δεν θα προωθήσει σοβαρά την τουριστική ανάπτυξη. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μετά απο μερικές 10ετίες θα εκτιμηθεί το ότι η σωτηρία του νησιού οφείλεται στο ότι δεν απόκτησε μεγάλο αεροδρόμιο», συμπληρώνει».

Δρόμος παράκαμψης Παρθένη
Παρά το ότι κάποιο μέρος της κοίτης του Παρθένη θα καλυφθεί, και σε άλλο σημείο “θα φυτευτούν” κολώνες στήριξης εναέριας κυκλοφορίας, ο σύλλογος δεν έχει αντιδράσει επειδή δείχνουν να συμφωνούν οι παρόχθιοι κάτοικοι, οι ιδιοκτησίες των οποίων θα απαλλοτριωθούν.
«Σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τη διεθνή νομοθεσία, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε σε ποταμούς και χείμαρρους, αλλά αφού δέχονται τις επιπτώσεις οι κάτοικοι, εμείς θεωρήσαμε σκόπιμο να μην αντιδράσουμε», προσθέτει. Επισημαίνει όμως ότι ο κόμβος στην παραθαλάσσια διασταύρωση με τη λεωφόρο Ενώσεως πρέπει να μελετηθεί και να κατασκευαστεί σωστά.
 

Τα ωφέλιμα έργα

Αθλητικό κέντρο

Διαμορφώθηκε επι εποχής δημαρχίας Βαρκάρη στη θέση των δεξαμενών υποδοχής των λυμάτων των πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου, σαν αντίβαρο στην απόφαση επέκτασης του αεροδρομίου, που για πρώτη φορά εγκρίθηκε τότε από το δημοτικό συμβούλιο. Είναι γεγονός ότι αναβάθμισε και ζωντάνεψε την περιοχή. Τώρα θα αναπλαστεί και πάλι, με προϋπολογισμό γύρω στα 5 εκ. ευρώ
«Επειδή έχει γίνει πόλος έλξης του κόσμου για άθληση και ψυχαγωγία,  συμφωνώ αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός με την ανάπλαση. Ελπίζω να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του χώρου, να μην γίνει μεγάλο αναψυκτήριο, να μην εκδιωχθεί ο κόσμος που το έχει αγκαλιάσει με τη σημερινή του μορφή», τονίζει.

Συγκοινωνιακός κόμβος /πάρκιγκ

Η κατασκευή τους ωφέλησε την περιοχή.

Επίλογος

Καταληκτικά ο Μ. Μουτσάτσος τονίζει:
«Επειδή βλέπουμε τώρα με την οικονομική κρίση ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις επιλογές γιγαντιαίων έργων, πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους μας και να επικεντρωθούμε σωστά σε έργα που θα συμβαδίζουν με την αειφόρο ανάπτυξη, γιατί όλοι γνωρίζουμε τα ημιτελή έργα, τα τεράστια κονδύλια που χάθηκαν, αλλά και τα τελειωμένα έργα που δεν ξέρουμε να διαχειριστούμε και έχουν αχρηστευθεί».

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ