12.11.2013 16:11

Να προστατευθεί η παραδοσιακή τους υφή

Η ΑΝΑΡΧΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΑ ΠΕΡΙΟΧΗ

Πολιτιστική / κοινωνική δράση

Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «ο Γεώργιος Βούρος» ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του πρώην Παρθεναγωγείου. Φέρει τιμητικά το όνομα του μεγάλου ευεργέτη της περιοχής, διοργανώνει συνεχώς θεματικές διαλέξεις, αφιερώματα, έχει εκδώσει και παρουσιάζει βιβλία, τα πολιτιστικά του εργαστήρια, τα χορευτικά συγκροτήματα,  και η χορωδία του διοργανώνουν εκδηλώσεις, λαϊκά δρώμενα, αναβιώνουν παλιά έθιμα, παρουσιάζουν παιδικά βιβλία, πραγματοποιούν εκθέσεις κεντήματος και ζωγραφικής, φιλανθρωπικές επισκέψεις, συνεστιάσεις, εκδρομές και εξορμήσεις καθαρισμού του περιβάλλοντος. Συμμετείχε στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Λουκά και των σχολείων, έχει θεσμοθετήσει βραβεία σε μαθητές, τιμητικές διακρίσεις σε άτομα για την προσφορά τους στην κοινωνία, στην περιοχή και στο σύλλογο και έχει υιοθετήσει το σχολείο του χωριού της Κάτω Επισκοπής στη Βόρεια Ήπειρο.

Αυτή την περίοδο ό σύλλογος έχει περισσότερα από 300 τακτικά και 250 επιμορφούμενα μέλη, που δραστηριοποιούνται στα 12 εργαστήρια παραδοσιακών χορών με δάσκαλους το Γιώργο Παναγιωτίδη, το Νίκο Κουμή και την Ειρήνη Αρνίδη, στα 4 εργαστήρια ζωγραφικής την Τώνια Λαδάκη, στο  εργαστήριο χειροποίητου κεντήματος τη Χριστίνα Μαυρονικόλα,  στα 6 εργαστήρια χορού την Χριστίνα Χριστοπούλου και στα τμήματα κατηχητικού σχολείου και Συμβουλευτικής Γονέων τηνΑγγελική Ρέβη.

Διαθέτει πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη και στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα άλλων νομών. Κάθε χρόνο με μια κεντρική εκδήλωση παρουσιάζει τη δουλειά όλων των εργαστηρίων του.  

Το διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Λ. Αμπελιώτης. Αντιπρόεδροι: Π. Πούλος, Ι. Χατζηδάκης Γραμματέας: Ε. Αρνίδη. Ταμίας: Ε. Μαυρονικόλα Ειδ. Γραμματέας: Ε. Μανωλάκη Έφοροι: εκδρομών Π. Νεαμονίτη, πολιτιστικών εργαστηρίων  Σ. Κάβουρας, Ε. Τζούμα, Δ. Σκούφαλλου, Τ. Κρύψη, Ε. Ματσέλλου, Α. Γιακουμή και Σ. Κουγιούλη

Bούρειο κληροδότημα

Η «Εφορεία των εν Λιβαδίοις Βουρείων Σχολείων» διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία των σχολείων που ανέρχεται σε 6.500 στρ., η οποία έχει εκμισθωθεί με συμβολικό ενοίκιο στο Δήμο Χίου για τη κατασκευή του Βούρειου Αθλητικού Κέντρου Λιβαδίων Χίου. Διοικείται από τετραμελή επιτροπή, με πρόεδρο το Γυμνασιάρχη του 1ου Γυμνασίου Δ. Βρούζο, γραμματέα το διευθυντή του δημοτικού σχολείου Λιβαδίων Λ. Αμπελιώτη και μέλη τις εκπαιδευτικούς Α. Βουρνού και Μ. Αμέντα.

ΈΡΓΑ

Αθλητικό κέντρο

Το Βούρειο κλειστό γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 2006

Εργατικές κατοικίες

Κατασκευάστηκαν  στις αρχές της 10ετίας του 1990

Πάρκιγκ

Λειτουργεί από τα μέσα της 10ετίας του 2000, ο χώρος ανήκει στην εκκλησία του Αγ. Λουκά

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Π. Πούλος: Κτιριακά προβλήματα στο Πνευματικό Κέντρο

«Το κτίριο του Παρθεναγωγείου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πολιτιστικού μας συλλόγου, είναι ένα αριστούργημα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, αλλά χρειάζεται πλέον εκτεταμένες εσωτερικές και εξωτερικές επισκευές, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική κατασκευή και την ιστορία του. Επί νομαρχίας Λαμπρινούδη αποκαταστάθηκε εξωτερικά η στέγη. Ο σύλλογος έχει καταρτίσει την μελέτη με εξαιρετική δουλειά του αρχιτέκτονα Μ. Βουρνού.

Οι δημοτικές αρχές από την περίοδο Βρουλή μας υπόσχονται ότι θα γίνουν οι αναγκαίες επισκευές, αλλά ακόμη δεν έχουν κάνει τίποτα. Περνάνε το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, αλλά δεν το υλοποιούν επειδή όπως λένε δεν μπορούν να το εντάξουν σε χρηματοδοτικό κατασκευαστικό πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πνευματικό κέντρο για την περιοχή, το οποίο θα μπορεί να αποσυμφορήσει και το Ομήρειο, που είναι πολύ επιβαρυμένο».

Πλατεία

Ο Λ. Αμπελιώτης και ο Π. Πούλος επισημαίνουν ότι η περιοχή δεν έχει μια πλατεία, γενικότερα δεν έχει χώρους αναψυχής. Καλό θα ήταν με καλή διάθεση, σωστούς όρους και δημιουργικές προϋποθέσεις να παραχωρηθεί χώρος και να κατασκευαστεί η απαραίτητη πλατεία.

Γήπεδο/ Παιδική χαρά

Από το 2006 περιμένουν την υλοποίηση των υποσχέσεων εξωραϊσμού του χώρου του αθλητικού κέντρου, της κατασκευής γηπέδου  πίσω από το κλειστό γυμναστήριο και της δημιουργίας παιδικής χαράς στο οικόπεδο πίσω από το κοιμητήριο.

Οδικός κόμβος

Απαραίτητη είναι η δημιουργία οδικού κόμβου στην παραλιακή διασταύρωση της επαρχιακής οδού Χίου – Βροντάδου με την οδό Γ. Βούρου. Μόνο έτσι θα αντιμετωπισθεί το σοβαρό πρόβλημα των πολύ συχνών τροχαίων ατυχημάτων

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ