13.1.2014 16:36

Κάνδηλας: ένας χείμαρρος προβλημάτων

ΕΝΑΣ ΜΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ

Την κατασκευή ενός βραχώδους μόλου στην περιοχή της εκβολής του χείμαρρου Κάνδηλα στη θάλασσα και την οριοθέτηση του, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής για να γλυτώσουν από δύο πληγές που τους κάνουν τη ζωή μαρτύριο.
Τις πλημμύρες που καταστρέφουν τις περιουσίες τους και το βάλτωμα των νερών και των λυμάτων, που απειλεί την υγεία τους. Ξεναγός μας στο οδοιπορικό ο πρόεδρος του Συλλόγου της περιοχής των Ταμπάκικων, Γιάννης Λάμπρος.

Παρεμβάσεις

Ο χείμαρρος θα μπορούσε να είναι το κόσμημα της περιοχής, αλλά είναι η πληγή της. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το πλάτος του.
Οι δημοτικές αρχές φρόντισαν να σκεπάσουν με τσιμέντο ένα μεγάλο τμήμα του, με αποτέλεσμα ο χείμαρρος να παλεύει να πάρει πίσω το χώρο του και να πλημμυρίζει την περιοχή.

Το πλέγμα και οι αγωγοί

Με το σιδερένιο πλέγμα που έχει τοποθετηθεί στην αρχή του τσιμεντένιου εγκιβωτισμού του χειμάρρου, οι υπεύθυνοι τεχνοκράτες πίστεψαν ότι… θα συγκρατηθούν τα φερτά υλικά και δε θα φράξουν τους υπόνομους. Διαψεύστηκαν οικτρά. Όπως διαψεύσθηκαν και από την προσδοκία ότι οι αγωγοί θα ανταποκριθούν στις συνθήκες  και δεν θα φράζουν.
Οι κάτοικοι ζητούν την αποκατάσταση του εύρους της κοίτης  και την αφαίρεση κάθε τσιμέντινης κατασκευής, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Επικράτειας που δεν έχει εφαρμοσθεί.
Η οριοθέτηση του χείμαρρου θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή να αποκτήσει σαφή εικόνα της περιοχής και να επέμβει νόμιμα στην κοίτη του για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει σωστά τα απαραίτητα έργα προστασίας της περιοχής και του θαλάσσιου χώρου της εκβολής του, από τις πλημμύρες και τα απόβλητα του αποχετευτικού δικτύου.

Ο μόλος

Ο χείμαρρος της Αγ. Ειρήνης δεν πλημμυρίζει μόνο από τα νερά της βροχής αλλά και από τη θάλασσα, που συνήθως με τις φουσκοθαλασσιές το επίπεδο της ανεβαίνει ψηλότερα από αυτό της κοίτης του χείμαρρου φορές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εισβάλλει και αυτή στα σπίτια και τα χωράφια, αλλά και όταν αποχωρεί να αφήνει φερτά υλικά που φράζουν  το στόμιο του, με αποτέλεσμα τα νερά να μην βρίσκουν διέξοδο στο πέλαγος και να βαλτώνουν δίπλα στα σπίτια του κόσμου.
Ο  Σύλλογος έχει προτείνει επανειλημμένα την κατασκευή ενός μικρού ανέξοδου βραχώδους έργου στη θαλάσσια περιοχή της εκβολής του, αλλά παρότι το έργο είναι εύκολο, η γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο για την κατασκευή του, αφού η σύγκρουση υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων και η αναγκαία τήρηση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος λειτουργούν αποτρεπτικά.
Η κόκκινη κορδέλα
Στην οδό Αγ. Ειρήνης, λίγο πριν την ανατολική πλευρά της αυλής του 4ου Λυκείου, μετά από τις βροχοπτώσεις του Νοέμβρη γκρέμισε ένα παλιό πετροντούβαρο.                           Μετά από την ενημέρωση των κατοίκων η Τεχνική Υπηρεσία απόκλεισε το δρόμο με μια κόκκινη κορδέλα που σύντομα την εξαφάνισε ο αέρας.
Από εκεί και πέρα όμως δεν φρόντισε να απομακρύνει τις πέτρες και τα χώματα, με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα απροσπέλαστη.

Εθελοντισμός

Αφού είδαν ότι η αναμονή ήταν μάταιη, την πολιτεία αντικατέστησαν οι αδελφοί Αντώνης και Μανώλης Λοϊζος. Καθάρισαν και διάνοιξαν το δρόμο με εθελοντική εργασία, αλλά δεν μπορούσαν να χτίσουν και τον τοίχο.

Τα τοιχογύρια

Θα μας πείτε, τι έγινε, άλλος ένας δρόμος κλειστός και άλλη  μια τρύπα ανοιχτή σε τοίχο κτήματος.
Απλά σημειώνουμε ότι τα τοιχογύρια των περισσότερων κτημάτων είναι ετοιμόρροπα και έχουν πάρει επικίνδυνες κλίσεις. Είναι έτοιμα να καταρρεύσουν μετά από τις επόμενες βροχές. Ελπίζουμε τα επόμενα ξεμπαζώματα να μην αφεθούν και πάλι στη φιλοπατρία και τον εθελοντισμό των αδελφών Λοϊζου…
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ