30.10.2013 15:37

Το φράγμα καθορίζει το μέλλον της περιοχής

Να μην εγκατασταθούν οχλούσες βιοτεχνίες στην περιοχή τους αλλά να αναπτυχθεί οικιστικά με ήπιας μορφής δόμηση, αξιοποίηση των μεγάλων περιοχών πράσινου και δημιουργία χώρων αναψυχής, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Σπυρίδωνα Νερομύλων και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.

Η εξαιρετική περιοχή πήρε το όνομα της από την εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα και τους 13 νερόμυλους που την κοσμούσαν από τον χείμαρρο Κακό έως το Κόρης  Γεφύρι και την εκκλησία του Αγ. Γιάννη στον Παρθένη ποταμό. Οι νερόμυλοι δεν υπάρχουν πιά, ο τελευταίος εντάχθηκε μέσα στην περιοχή του φράγματος και γκρεμίστηκε για να αρθεί και το τελευταίο πολιτιστικό-περιβαλλοντικό εμπόδιο για την κατασκευή του. Η υπόσχεση ότι θα μεταφερθεί σε μουσειακό χώρο και θα αναστηλωθεί ως έκθεμα, δεν υλοποιήθηκε. Καταστράφηκε και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για την υλοποίηση της εξαγγελίας και την τύχη του.

Εύφορη γη, ευλογημένη, παράδεισος για γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Δ. Γιαλούρης, και η ταμίας Καίτη Φωκά τονίζουν ότι εκεί καλλιεργούσαν τα καλύτερα  ζαρζαβατικά. Μέχρι και θαυμάσια τσίκουδα είχαν. Είχε όμως την τύχη ή την ατυχία να φιλοξενεί κυριολεκτικά  στην καρδιά  της το υπό κατασκευή φράγμα Κόρης Γεφύρι, που αναμένεται να λύσει το υδρευτικό πρόβλημα της κεντρικής Χίου. Ένα έργο για την κατασκευή του οποίου έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται πολύχρονες δραματικές προσπάθειες. Σημαντικό αναξιοποίητο μνημείο και το ίδιο το γεφύρι.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Εκπολιτιστικός, Εξωραϊστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Άγ. Σπυρίδωνας Νερομύλων», από το 1994 που ιδρύθηκε, προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή.

Με ενέργειες και πιέσεις του Συλλόγου αγοράστηκε από το Δήμο Χίου το οικόπεδο και κατασκευάστηκε από την πρώην Νομαρχία το 10ο Νηπιαγωγείο στην οδό Σάμου,  ακυρώθηκε η κατασκευή κοιμητηρίου και αξιοποιήθηκε το κτήμα Καστρομηνά με τη μετατροπή του σε θέατρο και διατηρήθηκε η συγκοινωνιακή γραμμή με μικρό λεωφορείο. Ο Σύλλογος, με τη βοήθεια γειτόνων και άλλων Χιωτών, αγόρασε δύο δεκάτονες δεξαμενές νερού που εγκαταστάθηκαν πάνω από το δάσος του Αγ. Γιάννη /Αγ. Άννας στον Κορακάρη για τις ανάγκες της πυρόσβεσης. Η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγ. Σπυρίδωνα αγόρασε το δίκτυο των σωληνώσεων και την αντλία τροφοδοσίας του νερού και ο χώρος δεντροφυτεύτηκε από σχολείο.

Με δωρεές του Συλλόγου εγκαταστάθηκαν κάδοι απορριμμάτων στον περιφερειακό δρόμο και επισκευάστηκε το καμπαναριό της εκκλησίας του Αγ. Σπυρίδωνα την περίοδο 1998-2002.

Έχει βοηθήσει ακόμη στις επισκευές των εκκλησιών του Αγ. Σπυρίδωνα, της Αγ. Κατερίνας και του Αγ. Γεωργίου Ορφανού, ενώ έχει επισκευάσει τα γραφεία του με τη συνεργασία και του Δήμου.

Πρώτη πρόεδρος ήταν η Κική Βασιλάκη. Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον πρόεδρο Δ. Γιαλούρη, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Μπουλαζέρη, τη γεν. γραμματέα Ειρήνη Γιαλούρη, την ταμία Καίτη Φωκά και τα μέλη Μαρία Ασημακοπούλου, Μαρία Μπουλά, Ελένη Τομάζου και Αναστασία Γεραζούνη. Τα γραφεία του βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του παλιού αστεροσκοπείου, πίσω από τις φυλακές.

Σκοπός ίδρυσης

Ο πρόεδρος Δημήτρης Γιαλούρης υπενθυμίζει ένα σημαντικό γεγονός.

«Ο σύλλογος δημιουργήθηκε για την υλοποίηση των έργων της απομάκρυνσης του σκουπιδότοπου και την κατασκευή του φράγματος Κόρης Γεφύρι, αλλά ζητούσαμε και είχαμε προτείνει την κατασκευή μικρών φραγμάτων και όχι του τεράστιου που θα γίνει και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή. Όμως τελικά δεχθήκαμε να γίνει το μεγάλο για να μεταφερθεί ο σκουπιδότοπος και να καθαρίσουν η περιοχή, ο ποταμός και η πόλη».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

 Με έγγραφα που έχει υποβάλλει στις εκάστοτε δημοτικές αρχές ο Σύλλογος ζητά την κατασκευή συγκεκριμένων απαραίτητων έργων, τα  οποία θα λύσουν αρκετά προβλήματα που ταλαιπωρούν διαχρονικά τους κατοίκους.

* Φράγμα Κόρης Γεφύρι

Το φράγμα πρέπει πια να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή. Ευτυχώς οι εργασίες έχουν αρχίσει και υπάρχει η πολιτική βούληση να ολοκληρωθούν. Παράλληλα πρέπει να αναδειχθεί το περίφημο γεφύρι και να αποτελέσουν μαζί δύο  βασικούς  πόλους ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού.

* Πάρκιγκ Αμπέλας

Στην Αμπέλα, πίσω από την εκκλησία της Αγ. Κατερίνας, βρίσκεται ένα τεράστιο κτήμα, η Χωράφα όπως την αποκαλούν. Μετά από πρόταση του Συλλόγου αγοράστηκε από το Δήμο Χίου από τις  δημοτικές αρχές Παντελάρα και Βρουλή. Από τότε έως τώρα  δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη το δημοτικό πάρκιγκ, το σχολείο και οι χώροι αθλοπαιδιών και αναψυχής που είχαν υποσχεθεί. Ο Σύλλογος ζητά τουλάχιστον να δημιουργηθεί ένα δημοτικό πάρκιγκ και τα υπόλοιπα να κατασκευαστούν όταν θα υπάρξει η οικονομική δυνατότητα.

* Δρόμος Αγ. Γεωργίου

Ζητούν με τη συνεργασία της Εκκλησίας και του Συλλόγου, να εκσκαφεί και να διαπλατυνθεί ο ανηφορικός δρόμος που οδηγεί από τον περιφερειακό στον Αγ. Γιώργη τον Ορφανό.

* Πάρκιγκ οδού Αγ. Σπυρίδωνα

Από τις απαλλοτριώσεις της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας για την κατασκευή του περιφερειακού, έχει μένει ένα μικρό τμήμα οικοπέδου, που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πάρκιγκ για την εξυπηρέτηση των περίοικων.

* Περιφερειακός δρόμος

Ο περιφερειακός δρόμος έχει διευκολύνει πολύ την  κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση της περιοχής και της πόλης γενικότερα και έχει μετατραπεί σε πολυσύχναστη διαδρομή περιπάτου και αναψυχής. Όμως ασυνείδητοι οδηγοί και περιπατητές που δεν έχουν περιβαλλοντική παιδεία, τον γεμίζουν σκουπίδια. Πρέπει να καθαρίζεται, να προστεθούν και άλλοι κάδοι απορριμμάτων σε όλο το μήκος του, αλλά και παγκάκια στα οποία θα μπορούν να αναπαύονται και να απολαμβάνουν το περιβάλλον οι περιπατητές και οι άλλοι διερχόμενοι.

* Παιδική χαρά δεξαμενής

Η παιδική χαρά πάνω από τη δημοτική υδρευτική δεξαμενή επισκευάστηκε επι δημαρχίας Βρουλή, αλλά τώρα είναι σε κακή κατάσταση. Τα σημαντικότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν ο κατεστραμμένος πλαστικός χλοοτάπητας και η  γεμάτη τρύπες περίφραξη. Χρειάζεται εκτεταμένη επισκευή.

* Μικρά γεφύρια

Στην περιοχή υπάρχουν άλλα δύο μικρά παραδοσιακά γεφύρια, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που  παραμένουν άγνωστα στον περισσότερο κόσμο. Βρίσκονται στους δρόμους προς τον Αγ. Αρτέμιο και τα Γιαλούρικα και αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας των έργων από την εποχή των Γενοβέζων, που μαζί με της Κόρης το γεφύρι μετέφεραν το νερό του Δαφνώνα στην πόλη της Χίου. Τα γεφύρια πρέπει να καθαριστούν από τα σκουπίδια και να αναδειχθούν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ