5.6.2014 10:43

Κι όμως... συμβαίνει !

Η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ημέρα που το περιβάλλον, οφείλει να δεχθεί την ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουμε προκαλέσει και όσα μπορούμε να αποτρέψουμε αλλά ποτέ σχεδόν δεν το κάνουμε συνειδητά.

Στη Χίο έχουν γίνει αρκετά, όχι όμως και όσα θα έπρεπε.

Με καμένα τα 2/3 του νησιού, με διάσπαρτες ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές που με ευθύνη δική μας γεμίζουν με σκουπίδια, με το πρόβλημα του νερού να κλιμακώνεται κάθε που φορά που φτάνει ο Ιούνης, μα πάνω από όλα με τις απαράδεκτες συμπεριφορές μας, εξαντλούμε ταχύτατα τις δυνατότητες και τους πόρους του τόπου μας, λες και υπάρχει κάποιος που κάποτε θα τις αναπληρώσει.

Γιατί όμως το πρόβλημα το προκαλούν οι συνειδήσεις;

Το πρόβλημα σε αυτό που συμβαίνει με το περιβάλλον είναι, και συμφωνώ με την άποψη του βουλευτή σε διπλανή στήλη,  πολιτικό.

Οι επαναπαυμένοι πολίτες στη χώρα μας δεν αφομοιώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι οποιασδήποτε ανάγκης εάν δεν πέσει πρόστιμο ή δεν υπάρξουν κυρώσεις για την αμέλεια τους. Ο νεοέλληνάρας δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Δε χαμπαριάζει από πεταμένα αποτσίγαρα, τσίχλες, ανακύκλωση, κόπρανα σκύλων και άλλα τέτοια. Θα κάνει ότι μπορεί να επιδείξει την καταπάτηση του νόμου ή των κανόνων περιμένοντας και κάποιον μετά για να τον προκαλέσει.

Στο περιβάλλον, όπως και σε άλλα τόσα πράγματα στη χώρα μας συμπεριφερόμαστε απλά με τρόπο... ελληνικό. Το γνωστό τρόπο που επιβάλλει ότι κάποιος μετά από εμάς (πάντα) θα φροντίσει να κάνει αυτό που εμείς δεν κάναμε. Και η ζωή πάει μπροστά...

Όταν στις προηγμένες χώρες ζηλεύεις τις συμπεριφορές, στη δική σου μονολογείς «έ ρε πρόστιμα που μας χρειάζονται...».

Χωρίς να έχω τίποτα απολύτως με τις εθελοντικές ομάδες των οποίων το έργο σέβομαι και προβάλλουμε κατά κόρων από τα μέσα μας, δεν φτάνουν οι σακούλες και να μαζέψουμε τα σκουπιδάκια από τις παραλίες. Δεν φτάνει και δεν μπορεί να είναι το παράδειγμα. 

Κανόνες χρειαζόμαστε. Αυστηροποίηση της καθημερινότητάς μας. Μόνοι μας να λειτουργήσουμε ως φορείς πολιτισμού και σεβασμού σε κάθε τι υπάρχει δίπλα μας ή γύρω μας. Μια πόλη που σέβεται, οριοθετεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα λειτουργούν.

Η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μπορεί να μοιάζει απόμαρκο το να βοηθήσουμε στη διάσωση του Αμαζόνιου, όμως ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το περιβάλλον από την πόρτα μας πρώτα και μετά προς τα έξω...

Ίσως έτσι σε λίγα χρόνια να μην φοράμε μακρυμάνικα Ιούνη μήνα και να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με τον καιρό.... 

Συμβαίνει ακριβώς αυτό που περνάει από το μυαλό μας...

Αλλάζει το περιβάλλον! 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ