4.3.2014 7:54

«Καυτό» το φετινό καλοκαίρι λένε μετεωρολόγοι

Καμπάνακι κινδύνου για το φετινό καλοκαίρι χτύπησαν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 75% πιθανότητες το φετινό καλοκαίρι να είναι το θερμότερο από τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε και ξεκίνησαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την εκτίμησή τους αυτή στην πρόβλεψη ότι φέτος θα κάνει, μετά από τρία χρόνια, την επανεμφάνισή του το φαινόμενο «Ελ Νίνιο».

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, που προκαλείται από τη μαζική άνοδο θερμού νερού από τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, έχει συνδεθεί - όποτε εμφανίστηκε - με ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές) σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Αυτό που κατάφεραν οι Γερμανοί επιστήμονες ήταν να ξεπεράσουν το όριο των 3-4 μηνών που μέχρι σήμερα υπήρχε για την πρόβλεψη της εμφάνισης του φαινομένου, αναπτύσσοντας ένα μοντέλο που τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ίδια εκτίμηση έως και δώδεκα μήνες νωρίτερα.

Την βεβαιότητα των Γερμανών επιστημόνων, πάντως, δεν συμερίζονται συνάδελφοί τους από άλλες χώρες, οι οποίοι μολονότι συμφωνούν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνει την εμφάνισή του το Ελ Νίνιο το δεύτερο εξάμηνο του 2014, τονίζουν ότι δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν τελικά αυτό θα συμβεί. Την ίδια ώρα άλλοι επιστήμονες κάνουν λόγο μόνο για «δημιουργική στατιστική» που δεν στέκεται επιστημονικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ