8.10.2013 15:47

Ελεύθερες από περιορισμούς δεκάδες δασικές εκτάσεις και στη Χίο

ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Αρκετές χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα απελευθερωθούν από τη Δασική Υπηρεσία στη Χίο και θα τεθούν στη διάθεση των ιδιωτών και των ΟΤΑ εφόσον εφαρμοσθεί το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί για διαβούλευση για δέκα ημέρες.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Χίου Κώστας Μπέλλας αναφερόμενος στον υπό ψήφιση σχεδιασμό αποκαλύπτει ότι αρκετές περιοχές με χαμηλή βλάστηση στη βορειοδυτική, την κεντρική και τη νότια  Χίο θα αποχαρακτηρισθούν και θα μπορούν να διεκδικηθούν πιο εύκολα από ιδιώτες.

Δημόσιες γαίες

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο ορίζει μία νέα κατηγορία εκτάσεων δημόσιας γης, τις ονομαζόμενες  «δημόσιες γαίες»,  για τη δημιουργία των οποίων απεγκλωβίζει πανελλαδικά περισσότερα από 18 εκατομμύρια στρέμματα γης, χωρίς να δίνει το δικαίωμα στα δασαρχεία  να τις κυρήσσουν αναδασωτέες. Επιπρόσθετα επιτρέπει με τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα μεταλλεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Στις ίδιες εκτάσεις δίνει το δικαίωμα ανοικοδόμησης και ένταξης σε οικιστικές περιοχές, με μειωμένο αντάλλαγμα χρήσης γης.

Αντισυνταγματική

Ο Κ. Μπέλλας γενικά δέχεται πολύ συγκρατημένα το νομοσχέδιο και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη  διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να μετατραπούν σε γεωργικές περιοχές όσες είναι ήδη κυρηγμένες αναδασωτέες, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Οι NATURA

Στα δάση και δασικές εκτάσεις με ιδιαίτερο επιστημονικό, αισθητικό, και οικολογικό ενδιαφέρον που προστατεύονται από το κοινοτικό δίκαιο (Natura 2000) επιτρέπονται εφεξής η εκχέρσωση για αγροτική εκμετάλλευση και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. Σύμφωνα με τον Δασάρχη όμως αυτό το καθεστώς εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της κτηνοτροφίας της  βόρειας Χίου και απλά τώρα επιχειρείται η επέκταση της εφαρμογής του.

Αύξηση συντελεστή δόμησης

 Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται από 80 σε 60% η υποχρεωτική δασοκάλυψη για έργα τουριστικής υποδομής με αθλητικές εγκαταστάσεις και διπλασιάζεται ο συντελεστής δόμησης από 10% σε 20%.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ